Ce s-a întîmplat cu America?
Editorial din Observator Cultural Nr. 849
- 16-11-2016
- Nr. 849
-
Cristian PÎRVULESCU
- Editorial
- 4 Comentarii
Să fi devenit America altfel după alegerile din 8 noiembrie? Lumea să se fi schimbat radical după „noaptea americană“? Aparent, dacă urmărim dezbaterea publică, aici sau aiurea, așa s-ar părea! Dar aparențele înșală! Parafrazînd o cunoscută carte despre alegerile americane din 2004 – What’s the Matter with Kansas? How Conservatives Won the Heart of America de Thomas Frank –, de fapt, ce s-a întîmplat cu America? Să fi devenit rasistă peste noapte? Să fie de vină sărăcia? Un prim răspuns ar putea veni din modul în care internetul influențează campania electorală. Într-un studiu publicat în 2015, Robert Epstein, un cunoscut psiholog american, punea în evidență efectul manipulării de către motoarele de căutare (SEME – search engine manipulation effect), care ar putea influența rezultatul alegerilor, de la cele comerciale la cele politice, într-o manieră perversă. Motoarele de căutare pe internet, de tipul Google, sau reţelele de socializare, pot avea un impact semnificativ asupra alegerilor consumatorilor. Cetățenii-consumatori se informează preluînd automat rezultatele căutării ierarhizate prin intermediul unor algoritmi sofisticați. Or, aceste ierarhii, consideră Epstein în studiul său, nu sînt neutre, ba chiar se adaptează preferințelor fiecărui consumator, în cazul nostru, elector. Pe baza unui experiment realizat pe trei grupe de subiecți, Epstein […]
Domnule Pîrvulescu!
Hermeneutic privit articolul Dvs, e limpede că el pivotează în jurul unei axe „malefice”: „electoratul alb din zona rurală a Americii mijlocii, mai puțin educat, dar care își revendică rolul de „popor“, obsedat de pierderea „supremației albe“.
Păi tocmai acest electorat a avut inteligența nativă (acel fler al discernămîntului) care s-a opus imperialismului liberal impregnat cu vădite elemente socialisto-comuniste ale stîngii democrate.
Nu cred că e vorba de rasism în ecuația alegerilor. Mai degrabă avem de a face cu o tezire a conștiinței populare la valorile perene ale civilizației.
Dl. Pîrvulescu este foarte previzibil si de aceea pare usor plictisitor, sau redundant.
Parerea mea este ca nu pare, ci chiar este plicticos. Adica n-are zvâc, nu are predispozitie pentru rascolirea prezentului si din involburarea provocata sa iasa la suprafata spuma ideilor personale, nu din referiri la o literatura la fel de lancezita sau preamarind o ordine democratic preexistenta pe mapamond, deci si in SUA.
Fals. America de nord este altceva, Elvetia, Portugalia, Laos, mergand pana la Mizil si Sverdlovsk, lumea e altfel, chiar foarte altfel. Asa ca daca Dl. Trump propune un zid de aparare fata de ilegalistii din Mexic, presupune ca nu acelasi lucru si-l pot imagina doua cantoane elvetiene.
Adica, „sa fie la ei” ca noi avem alte cautari, alta clima, alt popor, alta istorie, alte ceasuri, etc.
Pentru mine ar fi fost foarte simplu daca SUA s-ar fi plasat undeva pe planeta Marte – chiar ca atunci as fi fost mai relaxat, fiind foarte departe de noi. In fond, daca SUA si-ar restrange interesele pana la granitele sale si ar lasa lumea „de capul ei”, abia atunci s-ar declansa o criza diabolica, fara precedent pe tera.
Trump a emis doar o intentie in acest sens si vocile unor autorizati autohtoni, europeni si asiatici, au reactionat cu violenta: „- Cum adica sa ne aparam singuri granitele, de unde armata de aparare, de unde toate cele?”
– Nu, sa vina americanii cu armata lor si sa ne apere cu pasiune si talent, pentru ca noi avem alte treburi, cum ar fi primirea a milioane de imigranti, in parte ilegali (nu se stie cati, neavand acte), apoi o galceava fara rost dintre cei puternici si cei mici, pentru a prelua o parte din ei, deoarece „sunt prea multi!?” si alte chestii de bun simt, cum ar fi un buget de aparare infim, lenea generala, cearta fara miza si mai ales ipocrizia generalizata – razboiul, sau pacea cu Rusia, apararea, sau refuzul tacit fata de Moldova, Crimea, Ucraina, etc si ajutorul marsav acordat Greciei pana la infinit, fara sa se stie incotro o apuca Grecia perversa si mai nou, pedepsirea Marii Britanii pentru ca a indraznit sa iasa din aceasta Uniune fara nici un orizont palpabil, doar cate un plâns in hohote a Doamnei Mogherini cand se pun probleme de politica externa a Europei Unite.
SUA si Regatul Unit isi vor vedea de problemele lor interne – cat despre cele externe, au destula forta si inteligenta ca sa faca fata. Si mai vorbesc si aceeasi limba. Amandoua sunt cam la fel, doua insule.
Ceea ce s-ar desprinde din articolul de mai sus legat de victoria lui Trump, ar fi o atitudine diferita fata de sistemul de aparare al Romaniei.
Sa ne punem la punct una din cele mai moderne armate de aparare si sa facem o tara de temut pentru agresori – adunati in reduta muntilor Carpati.
Solutia de succes?
Anti Cor = Lupta anticoruptie. In rest, e simplu, pentru ca daca economisim anual circa 50 miliarde de euro din coruptia=zero, avem destul de consumat si de reconstruit.
Trump a castigat si votul popular, asa ca toata incropeala autorului este falita :))
….”… Pentru autorii noștri, „opinia publică“ – în cazul nostru, clasa de mijloc americană – este obiectivată și operaționalizată în funcție de preferințele ideologice ale cercetătorilor. Tentația marxizantă de a explica votul pro-Trump sau pro-Brexit hiperbolizînd rolul factorilor socio-economici, în primul rînd creșterea inegalităților și a sărăciei, lasă factorii politici – considerați secundari și derivați – în afara explicației.
…. „…….
Puțintică răbdare. In cei opt ani Obama electoratul din cîmpiile de porumb /bible belt din centrul SUA a fost neglijat. Chiar și pentru partidul dermocrat 2016 acești „withe trash” precarizați nu au fost în atenția campaniei prezidențiale 2016. Republicanii în SUA sunt în mod tradițional mai puțini urbani în comparație cu metropolele de pe coasta de est și vest. Cîștigă în centrul și sudul SUA.
….”… Pe de altă parte, dacă Hillary Clinton nu a atins majoritatea necesară de mari electori și nici nu a transferat votul popular la alegerile pentru Congres, aceasta nu s-a datorat factorilor socioeconomici, ci modului în care a fost influențat votul indecișilor în noile swing states de „surpriza din octombrie“. Așa a fost mobilizat un electorat alb, frustrat din punct de vedere social și rasial, care a votat,… „…..
Au mai fost și alți candidați, în afara celor doi concurenți. Doamna Clinton putea cîștiga … cu acele procente ( 2- 3 %) … acaparate de o candidatură ecologist- feministă cu 2 % și un candidat în Florida cu 2 % (atenție Franța 2017…). Florida, Ohio au fost swing state. De ce nu s-a prezentat complet /corect cea ce fost campania prezidențială în publicistica română / UE? Din campania lui D. Roosvelt 1930…… acei cetățeni uitați! „forgeten men”…… cărora lea promis investiții și jobs… jobs…. care din cei doi candidați a „plagiat” campania anilor 1930 în mod populist? Femeile albe cu 53 % pentru DT. Un sfert dintre imigranți / mexicani etc. pentru DT.
Cine a cîstigat 2016 în SUA la prezidențialele? De ce? Cum? Intrebări….
România alege 2016…..