Cea de-a III-a ediţie a Premiilor Observatorului cultural
- 12-03-2009
- Nr. 465
-
Carmen MUŞAT
- EVENIMENT
- 9 Comentarii
Ne pregătim pentru încă o ediţie a Premiilor Observatorului cultural şi, în urma adunării voturilor celor care scriu constant despre cărţi în paginile revistei, sîntem în măsură să vă oferim acum lista nominalizărilor. Faţă de primele două ediţii, anul acesta am introdus o nouă categorie, „Eseu/Memorialistică“, distinctă de „Proză“, pentru o mai dreaptă judecată atît a romanelor şi a volumelor de povestiri intrate în competiţie, cît şi a literaturii memorialistice şi a cărţilor greu de clasat, situate la interferenţa mai multor genuri. Categoriile pe care le-am avut în vedere anul acesta sînt, aşadar: „Proză“, „Poezie“, „Eseu/Memorialistică“, „Critică/Istorie/Teorie literară“ şi „Debut“, iar titlurile intrate pe lista de nominalizări (pe care o puteţi vedea în caseta de mai jos) fac foarte dificilă misiunea membrilor juriului. În plus, vom acorda şi anul acesta Premiul cititorilor revistei (desemnat în urma voturilor de pe blog pentru cărţile nominalizate în interiorul primelor trei categorii), precum şi Premiul „Gheorghe Crăciun“ pentru Opera Omnia, al cărui cîştigător va fi anunţat pe 30 martie a.c., în cadrul ceremoniei ce va avea loc la Teatrul Odeon, de la ora 19.00. Ca şi la ediţiile precedente, am alcătuit lista nominalizărilor însumînd punctele – de la 1 la 10 – acordate de […]
Este urat mesajul dumneavoastra, Doamna Musat!
Chiar daca Domnul Iulian Baicus s-a inselat crezand ca apare in Suplimentul respectiv cu un text, ceea ce faceti si scrieti dumneavoastra este urat. Pentru ca agresiv, dispretuitor, cu o suficienta pe care numai parvenitismul (jntelectual) o poate justifica.
Faptul ca aveti o revista nu va autorizeaza sa va comportati astfel: mahala imbracata in straie de jurnalism, sefie prost inteleasa.
O inteligenta (minimala) ar fi trebuit sa va conduca spre un mesaj echilibrat, fara pathosul acesta – atat de vulgar, pana la urma.
Ca cititor vechi al Observatorului, marturisesc ca nu ma (mai) surprinde, in ultima vreme, acest tip de mesaj, caci el corespunde cu tot ce a devenit, in(tre) timp, revista dumneavoastra.
Dar ma intristeaza.
@ Iulian Băicuş
Nici eu nu înţeleg cum poate cineva să pretindă – şi încă plin de parapon – că am publicat un articol care nu există!!! În realitate – şi nu în imaginaţia domnului Băicuş – nu există nici un articol semnat de domnia sa nici în Suplimentul consacrat Cenaclului Litere şi nici în alt număr al revistei (din ultimii doi-trei ani), pentru simplul fapt că nu am considerat că semnătura ilustrului domn ar fi indispensabilă apariţiei Observatorului cultural. Chiar dacă domnia sa se consideră centrul lumii, cred ca oricine are dreptul să aibă o altă opinie, mai puţin măgulitoare şi mai aproape de adevăr.
Domnul Băicuş ne anunţă ritos – sau mă anunţă, nu prea înţeleg, sinceră să fiu – că a încetat orice relaţii între domnia sa şi revistă. E o afirmaţie tragi-comică, pentru că nu văd cum ai putea înceta o relaţie care nu există şi nici nu a existat, în ultimii şase ani, în pofida tentativelor repetate ale dlui Băicuş de a scrie în Observator. În afară de o mare obrăznicie, nimic nu-l îndreptăţeşte pe dl Băicuş să jignească autori a căror unică vinovăţie este că îl surclasează pe cel care se consideră un geniu neînţeles.
Cît despre „citările” inventate ale dlui Băicuş şi despre acuzele halucinante – ce pot să spun? Doar că, de ceva vreme, lumea în care trăieşte domnia sa pare să aibă cu totul şi cu totul alte contururi decît cea în care trăim noi, ceilalţi. Domnul Băicuş trăieşte într-o realitate paralelă şi nici un argument raţional nu pare să ajungă la domnia sa. Nu pot decît să-i urez ilustrului domn grabnică revenire cu picioarele pe pămînt.
Nu stiu cum v-ati permis sa publicati un articol scris de mine despre cenaclul Litere fara ca macar sa-mi fi cerut acordul. Oamenii din anturajul dvs., recte Un Cristian, George Ardeleanu, Paul Cernat si nevasta sa au dus o campanie de denigrare fara precedent si dvs. senina publicati acel articol fara nicio problema. Va anunt in mod foarte serios si oficial ca nu am renuntat la ideea de a-i da in judecata pe toti acestia si ca orice relatii intre mine si dvs. si revista pe care o coordonati si la care am avut ghinionul sa scriu au incetat definitiv.
P.S. Sper ca nu veti sterge acest mesaj de pe citez „site-ul meu personal” cum s-a intimplat data trecuta cind v-ati amestecat intr-un mod identic intr-un concurs universitar, publicind un articol in care autorul sustinea ca nu mi-am publicat lucrarea de doctorat.
mda…s-ar putea dar totusi nu-mi pot abtine o nedumerire referitoare la unul dintre autorii omisi din lista :Dan Stanca prezent in 2008 cu \\\”Cei calzi si cei reci \\\”.Romanul are un subiect inedit ,de inspiratie istoric -fantastica si cu pagini memorabile ,de retinut si pretinut pentru un iubitor de literatura dar totusi nu a fost retinut…si nici la premiile OC decernate in 2008 nu i-a fost nominalizat romanul excelent Noaptea lui Iuda ce a avut cronici favorabile chiar in Obs.Nedreptate,omisiune,ignorare sau ….?
@ramy
Aveţi dreptate, volumul lui Adrian Chivu a fost greşit inclus la categoria „Debut“. Din acest motiv nu va fi luat în considerare de membrii juriului. E foarte neplăcut pentru toată lumea, dar, deşi „Caiet de desen“ e un roman remarcabil şi este debutul în proză al lui Adrian Chivu, relevante sînt exclusiv debuturile absolute.
@ adrian jicu
Cîtă vreme cărţile au ISSN şi se pot găsi în librării (la Iaşi, de exemplu), ele există, chiar dacă dvs. nu consideraţi o astfel de carte debut. Ştiu că poate fi frustrant, dar rămîn în discuţie doar debuturile absolute.
@ nelu
Nu ne lipseşte doar categoria „Filosofie“, ci şi alte cîteva, dintre care, probabil, cea de „Traduceri“ (în şi din limba română) ar fi fost necesară. Din păcate, sîntem doar o revistă privată şi nu ne propunem să concurăm nici Uniunea Scriitorilor, nici Ministerul Culturii şi nici alte instituţii cu un buget mult mai mare decît al nostru.
Fiindca numele mi-a fost pomenit mai sus, as vrea sa va intreb ce intelegeti prin debut. E adevarat ca am scos ceva, dar sunt simple note de curs (daca v-ati fi uitat pe coperta, ati fi vazut ca subtitlul este chiar acesta: Note de curs) pentru studentii de la Facultatea de Litere din Bacau… Exista o cerinta in sistemul universitar de a oferi studentilor materiale didactic pentru curs si seminar… Eu insumi nu le-am considerat si nu le voi considera niciodata debutul meu. Au un evident caracter didactic si cam atat… Astfel incat nu mi se pare corect sa fiu exclus din discutie pentru un asemenea motiv (extraestetic, cum ar zice unii). Mai ales daca ma uit la ce a comentat ls.ramirez in legatura cu Adrian Chivu. Sunt curios ce veti face. Veti ignora oare o munca de cativa ani si va veti formaliza?
Al dumneavoastra, Adrian JICU
de ce nu aveti si o rubrica de „filozofie”? sau filozofia nu face parte din cultura pe care o observa observatorul cultural?
Nu prea inteleg ce cauta Virgil Podoaba in acest juriu. daca toata celelalte nume sunt legate de revista, numele lui Virgil Podoaba nu e. Si-atunci,de ce?
„Caiet de desen” al lui Adrian Chivu nu e debut. A.C. a publicat in 2005 un volum de poeme, „Schizosonet” (Editura Brumar).