Complexul lui Zeus şi tabletele Murti-Bing
- 23-01-2009
- Nr. 458
-
Carmen MUŞAT
- Actualitate
- 15 Comentarii
Ca urmare a apariţiei în cotidianul Evenimentul zilei de joi, 22 ianuarie 2009, a textului intitulat „Editorialiştii prezidenţiali: o contribuţie la «catehismul indiscutabil» al dnei Muşat“, de Horia-Roman Patapievici, pentru edificarea cititorilor, reluăm, în varianta on-line a revistei din această săptămînă, textul publicat de Carmen Muşat. Cîteva scurte notaţii din recent apărutul volum al lui Livius Ciocârlie, Cu dinţii de lînă. Jurnal 1978-1983, redeschid discuţia pe marginea unui subiect sensibil – cel al „nefericirii culturii române“. Cititor pasionat şi ironic comentator al metehnelor lumii româneşti din comunism, Livius Ciocârlie este deopotrivă „un colecţionar de timp“ şi un hermeneut sui generis al semnificaţiilor politice subversive, „ascunse“ în texte aparent inofensive: „Descopăr în dicţionarul de simboluri un portret de reţinut. Complexul lui Zeus, «tendinţă de a monopoliza autoritatea şi de a distruge tot ce poate să apară ca manifestare de autonomie […], care ajunge la contradicţie şi decizii lipsite de raţiune. Excesul de autoritate trădează un defect de gîndire. […] Zeus devine sclavul atotputerniciei lui. Dacă nimeni nu-i în stare să facă ceva fără ajutorul lui, iată-l condamnat să facă totul singur. În afara influenţei lui, totul este dezordine şi haos, cel puţin în ochii lui». Apreciez că pentru acest portret […]
Nu inteleg logica frazei: „Ca urmare a publicarii in Evz…, reluam…pt edificarea…” A citat Patapievici gresit, a scos din context?? Crede dna Musat intre timp altceva decit ca ziaristii adevarati trebuie sa-l critice pe Base telenovelistic, in toate zilele si pe toate temele, ca altfel inseamna ca sunt fani cu inteligenta pervertita, simplificind ea insasi pina la inadmisibil rationamentul?? Deci, pe scurt, de ce ati simtit nevoia sa reluati articolasul?
Eu cred ca analiza d-nei Musat vis-a-vis de intelectualii presedintelui este foarte pertinenta. Asta pentru ca d-na Musat intelege mai bine contextul in care acestia fac afirmatii decat cititorii de la distanta care au ramas prizonierii imaginii idealizate din anii 90 a grupului de la Paltinis. Acesti intelectuali ar trebui sa fie complet neutri si critici vis-a-vis de fiecare derapaj al aputerii nu diapazonul ei. In orice tara europeana si democratica un comportament ca al lui Basescu ar fi imediat amendat. Doar in Romania e elogiat, in plus chiar de intelectuali. Anormalitatea in Romania e la ea acasa. Numai in Romania presedintele e si premier si negociator cu sindicatele, barbat fatal sau mai nou inlocuitor de ministru de finante. Pina una-alta minunatele guvernari de dreapta au adus tara aproape de momentul intrarii in incapacitate de plata( asta chiar fara criza), ori daca marele presedinte nu va lua masurile care trebuie marii intelectuali in viata se vor trezi fara nici un fel de resurse viitoare. Asta pt ca de la cultura se va taia in primul rand si abia atunci vor vedea domnii intelectuali cit de valorosi si importanti sint pentru presedintele Basescu si pentru guvernarea pe care o slujesc atat de afabil.
Nu stiam ca declaratia adoptata de Natiune Unite pate justifica prostitutia de libertatea de a gindi fata unui politicieni pentru niste posti si bani, adica prestigiu prin impostura. Si daca oameni mai citesc din Tismaneanu, Plesu si restul, atunci n-au de ce sa plinge de situatia lor, sint reponsabil. A confunde libertatea in general si servilism si clientelism si aruncare intelepciunea la picioarele puterii este de lipsa de probitatea destul de lipsit de verticalitatea.
PS : citesc si eu cotidianul.
Nici eu nu locuiesc in Romania de aproape 30 de ani…dar nu asta cred ca are importanta,ci faptul de a intelege limba romana….altfel nu are nici un rost sa mai discutam!Tocmai injuriile ma deranjeaza chiar daca sint frumos ambalate!D-na Musat,daca tot pune etichete…macar sa aduca argumente plauzibile…alfel ne putem inchipui orice!!!!!!
„”Everyone has the right to freedom of opinion and expression; this right includes freedom to hold opinions without interference and to seek, receive and impart information and ideas through any media and regardless of frontieres” – from United Nation Universal Declaration of Human Right since 1948.
Imi pare rau, Herrn Dan Hening, ca inca dupa 60 de ani acest articol din Declaratia Universala a Drepturilor Omului inca nu a ajuns pina la DVS in Germania. Ce pacat, dar asa se explica multe.As fi multumit daca articolul acesta va luminat un pic. Eu sub acest articol universal mi-am scris, liber, articolele, eseurile, cartile din 1981. Incercati si DVS si va mai spun; nu conteaza unde le publicati ci mesajul, ideea, argumentul, faptul….
Sa analizam rationamentul (si substanta logica) din postarea precedenta. Intrucat pe forum a postat un oarecare Corneliu Florea (cine o fi? eu nu am avut ocazia sa-l citesc pana acum), implica faptul ca unele articole din ‘Observatorul cultural’ ar fi slabe. Aceasta e partea intai a postarii si nu are nici o legatura logica cu partea a doua. In partea a doua, implicatia ar fi ca o serie de personaje (intre care nu pare a exista o legatura evidenta, asa cum e eventuala legatura intre Adrian Severin si Sorin Adam Matei) ar putea sa ofere „adeziuni”. Nu se stie care ar fi legatura cu faptul ca publicul ales (evocat prin metafora plina de sarcasm „prostimea”) ar continua sa cumpere si sa citeasca lucrarile dlor Tismaneanu, Liiceanu si Plesu. Nu cred ca cineva care ar citi cartile viitoare ale dlor Tismaneanu, Liiceanu si Plesu ar insemna ca ar avea de ignorat ‘Observatorul cultural’ sau alt periodic romanesc, sau cartile altor autori. Nu cred ca functioneaza asa. Scopul unui articol critic nu este de a impiedica cititorul sa NU cumpere cartea viitoare a unui autor, ci de a reflecta nuantat asupra cartilor trecute. Pe scurt, postarea cu pricina include doua erori de ratinament. Fireste, putem discuta pe marginea lor.
Eu mi-as dori ca toti autorii de valoare care se explima in campul culturii romane sa se bucure de meritata audienta si pe mai departe. Indiferent de ceea ce vor spune.
Faptul ca ati ajuns sa colectati pe website-ul revistei comentarii sulfuroase din partea unor personaje precum Corneliu Florea, simpatizant legionar si semnatar de mizerii in Tricolorul, Romania Mare si publicatii de extrema-dreapta, spune multe despre calitatea peroratiilor doamnei Musat si ale altor autori gazduiti de Obs. Cultural. Vad ca tineti cu tot dinadinsul sa duceti mai departe mostenirea veninoasa a lui Bogdan-Lefter. Ma astept sa primiti pe viitor adeziuni si incurajari si de la Adrian Severin, fratii Roncea, lunaticii de la Indymedia si Altermedia, Sorin Adam Matei si tot trustul Intact. Clubul frustratiilor este mare. Din pacate la Targurile de Carte, „prostimea” cititoare de Dilema Veche, Revista 22 si Cotidianul va da banii tot pe volumele lui Tismaneanu, Plesu sau Liiceanu, iar pe voi va va ignora magnanim. Asta va este soarta, din pacate, sa ramaneti ne-cititi si ne-clintiti in neputinta voastra bovarica. Si da-i, si lupta…
De ce folositi pluralul majestatii, multpreastimata d-na? Si unde vedeti dvs. „bolovanii”? Daca VA lipsesc injuraturile – nu ati inteles mai nimic. Frustrant, intr-adevar. Fugiti repejor la realitatea batuta de vantu’ tranzitiei, ca sa va explice „intelectualii publici” cum devine cazu’ si cu ce se mananca. Salutari din (cum vad) foarte indepartata Germanie, unde, cel putin eu, n-am nevoie de alimentatie culturala premestecata.
e tot ce am inteles din articolul d-nei Musat!Ati facut o tabara dintr-o revista de cultura,din care in loc de a polemiza idei…aruncati cu bolovani !Noi cei care va citim asteptam un alt mod de abordare care sa nu ne mai aminteasca de timpuri trecute!!!(doar injuraturile lipsesc!).
Iar cel care-l aude pe multpreastimatul dominus Patapievici perorand rizibil despre originea artei (pictura rezolvand, dupa parerea Domniei Sale, „problema ferestrei” pentru omul pesterilor) – nu poate sa nu caute originea „elitei” dambovitene in „vitamina B”, cum zic nemtii (de la Beziehung= relatie) sau „C”, cum am zice noi (de la Conexiune). Nu e, deci, nevoie de MULTI-Vit (Murti-Bing), o singura vitamina (pilita) ajunge pentru a explica succesul oportunismului unor „intelectuali”.
Cel care nu (mai) gandeste si simte cu adevarat, nici nu (mai) e intelectual, oricat de „vizibil” ar fi.
Nu sunt un fan al lui Perjovski, dar, cand il auzi pe d. Patapie. pe de o parte injurandu-l pe acesta ca face „rahat” (citat) si pe de alta parte dandu-se-n vant dupa gaselnite roz, te intrebi : care-i sunt criteriile? Pe scurt, ele sunt – unu’ singur: valoarea relationala.
O revista de cultura chiar trebuie sa se ocupe si de comportamentul politic al „intelectualilor” si de ceea ce se ascunde in spatele acestuia.-
Am expediat acest comentariu Evenimentului zilei, unde, dupa lungi ore de asteptare, a aparut trunchiat. Il reiau aici:
„Dl Patapievici se lupta cu forma unui articol care pacatuieste ca nu spune lucrurilor pe nume. Si anume ca o seama de intelectuali redutabili, ultimii care mai tineau Cetatea Natiei in fata asaltului Securitatii, s-au tras remunerat langa vladica. A incerca sa imbrobodesti ridiculizand expresii pentru a evita acuzatii de fond este dovada unei slabiciuni care-l pune intr-o lumina proasta pe Traian Basescu insusi: ce nevoia avea sa cumpere acest leat de intelectuali, cand Sergiu Andon ori CV Tudor ar fi fost cel putin la fel de expresivi si de eficienti? Bolmojeala pataverica indica gradul de nesimtire care-i insoteste pe cavalerii banului fara miros si ai fetei fara obraz.”
La fel, ca majoritatea cetatenilor romani, si eu urmaresc cultura si politica noastra. Cred ca ne aflam intr-un moment in care politica de Cotroceni a declansat o ofensiva impotriva culturii romanesti. Se poate demonstra. Deci, cultura romaneasca trebuie sa se apere, sa contracareze „artileria boierilor mintii” de Cotroceni. Intrebarii ” cine plateste” I se poate raspunde tot cu o intrebare: Pe HRP cine-l plateste sa spuna despre cultura romaneasca ca este „second hand”
sau ca suntem „23 de milioane de omuleti patibulari” sau sa-l denigreze pe Mihai Eminescu ?
Am cititi „graforeea de joi” a lui HRP referitor la Doamna Carmen Musat. Penibil, Presedintele ICR-ului, caruia Basescu Traina i-a pus centura de siguranta pe scaunul institutului, are probleme de IQ dar mai ales de personalitate, pe care foarte multi le-au observat citindu-i „graforeea de joi” De exemplu, in articolul de atac impotriva Doamnei Carmen Musat, am citit 21 de postari: 3 nu aveau legatura cu cele doua articole, 11 erau favorabile Doamnei Carmen Musat si numai 7 cintau oda fericirii inteligentei culturale cu HRP in frunte. Deci supracarturarul HRP este in cadere libera de un an de zile, cu scaun cu tot. Speranta ramine in Basescu Traian sa-i deschida parasuta, dar oricum tot in mocirla cade. Trebuie adugat ca la Evenimentul Zilei , se practica cenzura. De fiecare data se pling multi ca nu li se publica opinia, fiindca si oamenii obisnuiti au drept de opinie, nu numai elitele, sau intelectuali cu „masterate straine” de realitatea romaneasca.
Am transmis si eu un mesaj, nu a aparut. Eu nu jignesc si nu folosesc un limbaj neadecvat in mass medie. Gresesc; nu sunt lefegiu „politically correct” …
Doamna Musat, stiti ce imi place la dvs. ? Ca ati identificat sursele orbirii la „intelectualii lui Basescu”, dar ati trecut cu vederea peste orbirea personala ori a „intelectualilor” de teapa lui Rogozanu, amatori de rapoarte critice ale operei ideologiei comuniste.
Cand o revista de cultura se ocupa de politica te poti intreba cine o plateste?