CORESPONDENŢĂ DE LA PARIS. Jocul de măști de la Salon du Livre
UPDATE (22 martie): reacţia ambasadorului Franţei, Philippe Gustin: „Prin definiţie, absenţii greşesc întotdeauna“; UPDATE (24 martie): literatura română în „Le Monde“
- 22-03-2013
- Nr. 666
-
Dan BURCEA
- ON-LINE - ACTUALITATE
- 11 Comentarii
Festivitățile inaugurării Salonului de carte de la Paris din seara de joi, 21 martie, s-au petrecut sub semnul neprevăzutului. Neașteptată a fost prezența cîtorva tineri români din diaspora care au ținut să-și manifeste susținerea față de scriitorii absenți de la această manifestare, dar ale căror cărți sînt prezente în standuri. Ei și-au acoperit fața cu portretele scriitorilor Mircea Cărtărescu, Andrei Pleșu, Gabriel Liiceanu, Neagu Djuvara, Filip Florian. Un joc de măști care a surprins și a provocat reacții contrastate. În timp ce tinerii manifestanți erau fotografiați de persoanele prezente, cîțiva români care s-au declarat ca făcînd și ei parte din diaspora au intervenit încercînd să le smulgă portretele și acuzîndu-i că încearcă să umbrească imaginea României. Erau prezenți la stand domnul Andrei Marga, președintele ICR, domnul Daniel Barbu, ministrul român al Culturii, dar și scriitori români invitați la acest eveniment. Dialogul dintre oficialități și protestatari s-a purtat pe tema „nu trebuie să ne facem țara de rîs“. Aceștia au replicat că și ei fac parte din viitorul României, și că, prin gestul lor, apără cultura românească. UPDATE (22 martie): Invitat în studioul RFI de la Salonul de Carte de la Paris, ambasadorul Franţei, Philippe Gustin, a precizat că […]
Ca iubiti literatura romana inteleg, dar chiar o si
intelegeti ? Adica, mai simplu, pricepeti ?
Viitorul Romaniei a fost confiscat de comunisti si neocomunisti.Boicotul si protestul nu sunt acceptate in dictionarul neocomunist,pentru ca nu au antidot ,solutia lor este josnica ,golani,betivi,drogati …denigrarea celor ce nu sunt de acord cu ei.Protestul este o forma nonviolenta,atrage atentia la o problema ,neocomunistii au invatat de la parintii lor chestia cu autocritica in sedintele de partid,nu esti cu noi esti impotriva noastra,nu poti avea o societate sanatoasa daca nu asculti criticile minoritatii,insa neocomunistii cred ca nu li se aplica aceasta regula a democratiei.Felicitari celor ce au protestat pentru demnitatea si patriotismul de care au dat dovada.
o manifestare copilareasca si avortata, la fel ca si acest „articol”; si vorba amabasadorului, vorbiti despre cei prezenti, „on s’en fout” de gasca absentilor.
In „L’Express ” este o prezentare interesanta a catorva autori romani prezenti la Salonul de carte de la Paris: Gabriela Adamesteanu, Adina Rosetti, Varujan Vosganian, Radu Aldulescu, Eugen Uricaru, Dumitreu Tsepeneag, Dan Lungu, Razvan Radulescu.
„Les Lettres roumaines s’invitent au Salon du livre de Paris”
http://www.lexpress.fr/culture/livre/les-lettres-roumaines-s-invitent-au-salon-du-livre-de-paris_1231998.html
In „Le Point” a aparut un articol despre Lucian Dan Teodorovici:
„La nouvelle garde des lettres roumaines”
http://www.lepoint.fr/culture/coups-de-coeur/la-nouvelle-garde-des-lettres-roumaines-22-03-2013-1644332_792.php
ca nu s-au dus Andrei Plesu, Mircea Cartarescu si Gabriel Liiceanu la Salon du Livre e doar pata de culoare a evenimentului. Altfel, absenta lor este o nota de subsol, cum sunt si „jocul cu masti” sau justificarile lui Cartarescu.
Important, cel mai important: Romania este tara invitata de onoare, sunt carti traduse special pentru lansarea la Salon du Livre, iar prestigioase publicatii franceze („Le Monde”) scriu despre literatura romana.
Foarte bun grupajul din „Le Monde” consacrat literaturii romane. Multumim redactiei „Observatorului cultural” ca a atras atentia asupra acestor articole. „Le Monde” si-a facut datoria fata de Salon du Livre si fata de scriitorii romani.
Bravo! si Felicitari! : Norman Manea, Gabriela Adamesteanu, Radu Aldulescu, Dan Lungu, Lucian Dan Teodorovici, Razvan Radulescu & Co. ca ati ales sa fiti prezenti la Salon du Livre.
Romania culturala si literara are nevoie de un suflu international.mofturile celor ramasi acasa nu slujesc nici lor, nici Romaniei, nici culturii romane. Cartarescu, Plesu, Liiceanu nu participau la Salon du Livre pentru Marga si ICR, ci pentru Romania si pentru o tara prea ades asociata, in Franta, cu cersetoria si furtul.
din nou, bravo!, felicitari!, respect! – se scrie despre scriitorii romani, nu doar despre cinematografie,in Franta, in publicatii prestigioase, cum este si „Le Monde”.
Intrebarea e daca cine mai proiecteaza vreun flashmob asociat boicotului Salonului, fie si la standarde Harvard, e constient ca pericliteaza Nobelul românului Cartarescu! Presa internationala prezinta cum-necum si punctul de vedere al contestatului, raspândind astfel alegatia ca imaginea de autor foarte tradus ar fi fost umflata artificial de fosta conducere ICR. Insasi ActuaLitté (les univers des livres) vorbeste de „réglement de comptes et coups de bambou“, pe când in saloanele bucurestene se raspândeste insidios interogatia daca boicotul celui parizian este o decizie libera filozofic a protestatarilor sau doar o indicatie de la aparatul de putere basescian.
Singurul scandal serios este neinvitarea scriitorului Paul Goma, desi nu necesita cheltuieli de transport-cazare! O decizie istorica la care ambele tabere, plus indiferentii, au achiezat.
Sunt perfect de acord cu comentariul succint, dar pertinent, al persoanei care semneaza folosind pseudonimul \”shadowabroad\”. Nu inteleg de ce aceia care se considera singurii intelectuali de elita ai tari cultiva cu inversunare obiceiul spalarii rufelor murdare in public. Am senzatia ca acest \”boicot\” nu este atat o proba de verticalitate si responsabilitate, ci o modalitate perversa d a incerca sa castige notorietate si sa se impuna ca singurii reprezentanti \”neprihaniti\” ai intelighentiei romanesti. Pacat! Ma tem ca efectul va fi opus.
E asa simplu sa ne batem joc absolut tot timpul de imaginea Romaniei. Si asta pe considerente pur „politice”. Mascate loby-uri pt banii contribuabililor. Sunt slabi participantii de la Salon ca scriitori? Nu prea. Le-a interzis cineva celorlalti sa vina si ei ? Nope. Povestea „vacarului suparat” pe sat este eterna in „fascinanta” Romanie. Avem si intelectualii pe care ii meritam.
Ce bine ca exista critici ca dvs care sa ne conduca catre
mari scriitori romani asa cum recomandati in comentariu !
Am o intrebare: dvs aveti aceeasi valoare ca scriitorii pe
care i-ati recomandat ? Din comentariu cam asa rezulta …
Intelectualii romani de valoare nu se reduc la membrii simpatizantii ilustrei secte GDS – Patapievici, Liiceanu, Cartarescu, Plesu, care au condus abuziv si discretionar cultura romana in ultimii douazeci de ani!!! De ce presa romaneasca nu reflecta profesionist evenimentele de la Salon du Livre si trateaza incidente marginale? E o dezinformare a publicului ca la standul Romaniei de la Paris ar fi fost proteste. Patapievici, Plesu, Liiceanu si Cartarescu sunt de mana a doua. de ce presa nu scrie despre dezbaterile care au loc la standul Romaniei, despre marii creatori care reprezinta tara noastra in Franta? Invitam presa romana sa nu intoxice publicul cu incidente ieftine, de un prost gust evident, ci sa dea stiri reale despre evenimentele organizate de institutiile romanesti in colaborare cu institutiile franceze. E un prilej de a pune in valoare Romania, denigrata din tara si peste hotare, pe care presa romaneasca risca sa-l rateze, tratand subiecte marginale, axate pe indivizi de mana a doua spre a treia: Liiceanu, Patapievici & company. La standul Romaniei sunt prezenti mari scriitori romani: Tepeneag, Breban, Dinu Flamand, Basarab Nicolescu si altii. Despre ei scrieti, ei sunt creatorii valorosi ai acestei tari…