Cum (mai) poţi fi eretic?
- 18-11-2009
- Nr. 501
-
Paul CERNAT
- Eseistică
- 4 Comentarii
Cu Ultimii eretici ai imperiului, Vasile Ernu ridică, vizibil, mizele spectaculosului şi… ereticului Născut în U.R.S.S. (2006), dar le şi clarifică. „Ostalgia“ ironică a volumului de debut a fost interpretată de unii ca o apărare şi ilustrare a Imperiului sovietic defunct, nu ca o „luptă cu inerţia“ gîndirii. Lucrurile stăteau însă exact pe dos. Ulterior, implicarea fostului redactor al revistei Philosophy & Stuff în coordonarea proiectului colectiv Iluziile anticomunismului. Lecturi critice ale Raportului Tismăneanu (2008) l-a aruncat în plin război politico-intelectual (boieri vs oieri ai minţii, intelectuali băsescieni vs antibăsescieni etc.). Dar Ernu e un intelectual critic independent şi liber, nu un căuzaş partizan. A-i lipi etichete de genul „stîngist“, „neomarxist“, „nostalgic al comunismului“ mi se pare – mai ales în urma lecturii Ultimilor eretici… – complet inadecvat. În realitate, „avocatul U.R.S.S.-ului“ este un deconstructor radical: nu numai al comunismului, ci al tuturor sistemelor dominante din ultimul secol. E, în plus, înzestrat cu un umor versatil şi cu un spirit critic ieşit din toate canoanele. Educat la şcoala literară a lui Dostoievski – Cehov – Ahmatova – Platonov – Şalamov – Ilf şi Petrov – Venedikt Erofeev, el combină liber, într-un simpatic cocktail Molotov al ideilor, Biblia cu Nietzsche, Marx, […]
de ce „proletkultista” (asa ar fi corect, de altfel)? Este oare si lingvistul Eugeniu Coseriu, care considera tocmai aceasta ortografie corespunzatoare limbii romane de azi, un „proletkultist”?… Ar fi bine sa ne asumam trecutul, dar si prezentul, documentindu-ne ceva mai mult si renuntind la etichetari gratuite. E prea mult? Admiram spiritul critic si libertatea de gindire a unui autor, dar in rest raminem la / cu vechile clisee de gindire.
ernu vad ca a bulversat lumea la chisinau… amicul meu care a fost zice ca lumea nu a incaput in librarie si ernu a dat autografe pina s-au terminat cartile… cartea este un fenomen pentru romania, lectura obligatorie…
aici e relatarea lui galaicu si crudu de la chisinau
http://www.ernu.ro/?p=556
Foarte bine scris articolul. Respect Paul Cernat!
un articol echilibrat despre un scriitor ce cuteaza a fi el insusi asumamdu-si trecutul si in acelasi timp distantarea fata de el prin obiectivare in scriere si descriere.
Imi pare rau de ortografia ”prolet-cultista” a autorului articolului.