Curcubeie ale memoriei restauratoare
- 16-09-2016
- Nr. 840
-
Doina IOANID
- MEMORIALISTICĂ
- 1 Comentarii
Cartea lui Matila Ghyka, Curcubeie, formată din amintiri ce străbat mai multe epoci, evenimente istorice sau personale, este una densă și compozită, fără a fi eclectică. Cele două părți care o compun: Popasuri ale tinereții mele și Fericit ca Ulise..., volume publicate inițial de autor în 1956, la Editura La Colombe din Paris, trasează destinul unei personalități complexe, un adevărat cosmopolit, un uomo universale în secolul al XX-lea, dar și un Ulise modern, căruia îi place imens să călătorească, să descopere, dar și un soi de Marco Polo care ajunge pe la tot felul de curți regale, de la șahul Persiei, la curtea berlineză sau la cea engleză, la saloanele din România sau de la Paris, dar și un literat, dar și un observator al fenomenelor sociopolitice ale mai multor spații culturale și vremi, dar și un ofițer de marină, dar și un muncitor în America, dar și un diplomat fin, profesor de estetică mai apoi. O autobiografie bogată, ce oferă atît un periplu fabulos prin epoci și spații diverse, cît și un portret intim, discret, diseminat de-a lungul povestirii. O autobiografie bogată Curcubeie e în același timp o carte de memorii întrețesută cu o serie de întîlniri cu personalități de […]
………… „………..trasează destinul unei personalități complexe, un adevărat cosmopolit, un uomo universale în secolul al XX-lea, dar și un Ulise modern, căruia îi place imens să călătorească, să descopere,… „……
Fascinat scris și o personalitate extraordinară. Cititorii mai tineri ai observatorului cultural în limba română profită astfel enorm. Fiecare elev, student 2016 poate să cunoască astfel multe aspecte din secolului 20, citind impresiile unui WELTBÜRGER (după J.W. Goethe) care a cunoscut atîtea limbi, personalități, peisaje și evenimente „life”.
Imi aminteste de Harry Graf Kessler, o personalitate asemănătoare (1880 născut la Paris – 1937 Lyon/Paris) cu Matila GHYKA care a încercat …. ( ….. 1919 verfasste er einen „Plan zu einem Völkerbunde auf Grund einer Organisation der Organisationen –Weltorganisation-“. Zweck des Bundes war vor allem die Vermeidung neuer Kriege, die Sicherung der Menschenrechte und die Regelung des Welthandels. Hauptorgan dieses Bundes hätte ein „Weltrat“ sein sollen, dem ein geschäftsführender Ausschuss zugeordnet war. Zudem hätten ein Weltjustizhof, ein Weltschiedsgerichtshof und Verwaltungsbehörden errichtet werden sollen. Dieser nach Paragraphen geordnete Plan hatte die Form einer staatlichen Verfassung. Dagegen waren Kesslers „Richtlinien für einen wahren Völkerbund“ ein Jahr später als Resolution formuliert. 1922 übernahm er für kurze Zeit das Amt des Präsidenten der Deutschen Friedensgesellschaft, deren Mitglied er von 1919 bis 1929 war …..) ….. crearea unei organizații mondiale pentru pace. Proiectul său a fost asemănător cu ONU azi sau Völkerbund după 1919.
… . „…Curcubeie trasează un parcurs existen¬țial, un portret moral, intelectual, intim-discret al unui om strălucit…. „ …
Cunoasterea bună a numai unei limbi nu mai e astfel un „handicap” pentru copii în România europeană 2016, pentru acei copii care nu au șansele și educația lui Matila GHYKA. Observatorul cultural trezește astfel fantezia, imaginația și speranțele tinerilor cititori de azi.
Kessler, scriitor, jurnalist, pacifist, diplomat, colector de artă, a scis un jurnal 1880- 1937 asemănător cu călătorul român, cu peste 12.000 de nume de persoane, cea ce este de fapt opera sa literară.
…. „…cu o speranță pentru România trecută printr-un „cataclism social“, și anume că poporul român nu-și va pierde calitățile care îl fac să fie unic.
… „ ……
Prin publicațiile/edițiile sale în secolul 21 observatorul cultural s-a plasat în Champions League al publicațiilor culturale continentale și mondiale. Titlurile din editia de față documentează excelent această ascensiune a unei redacții care merită admirație și urări de bine, (pentru curaj, pentru profesionalitate, pentru pluralitatea prezentată).
Never surender!