De ce prefer ţigări cu filtru?
Al patrulea răspuns către Alexandru Matei; din noul număr al revistei „Observator cultural“
- 11-12-2014
- Nr. 752
-
Paul CERNAT
- POLEMICI
- 32 Comentarii
Dragă Alex, Deşi încerc de vreo săptămînă să mă acomodez cu „infernul Facebookului“, sînt perfect la curent cu ceea ce-mi recomanzi din reţea. Scrisoarea lui Ion Iliescu am citit-o mai demult din presa online (am găsit-o şi pe blogul său), iar „fragmentul viral de pe Facebook“ al lui H.-R. Patapievici, cu satanizarea înaripată a stîngiştilor şi restul, l-am citit de pe Hotnews.ro. Sînt, de altfel, un mare consumator de site-uri şi portaluri de ştiri, cu o slăbiciune specială pentru cele neocon. În privinţa prietenului nostru Caius Dobrescu, aş fi preferat să nu mă pronunţ, dar dacă mă provoci, fie. Îi respect opţiunea, cum respect opţiunea tuturor celor care l-au votat pe KI. Ceea ce m-a contrariat a fost stilul în care a înţeles să şi-o exprime. Dacă tot sîntem critici faţă de apologetismele susţinătorilor lui Băsescu şi ai Monicăi Macovei, mi se pare normal să privim cu mefienţă şi modul apologetic în care prietenii noştri îşi manifestă susţinerea pentru KI. Chiar dacă, sigur că da, „Iohannis nu e Băsescu“. Încă. Pentru că poate deveni. Apreciez, de aceea, luarea de poziţie a doamnei Carmen Muşat la adresa intelighenţiei GDS-iste – o intelighenţie care încearcă, previzibil, să-l piloteze pe Iohannis şi să-i […]
Madame, vacanta (si sarbatori) fericite. Intre doua salate, iti poti imagina ce regretabil ar fi sa te adresezi cuiva pe care nu-l cunosti, in modul agresiv in care o faci, cineva care are exact acelasi dispret ca si mata pentru ‘aia’. Si care, poate, chiar a facut tot ce ti-ai fi dorit sa faca un ‘profesor adevarat’. Ti-ar parea rau, nu-i asa ? E, asta e cu generalizarile: le fac oamenii (luati de valul resentimentar); nu decurg, niciodata, ‘din fapte’.
d-abea *acuma* ma dez-amagishi *cumplit*…
Mda, dar, de oarece-shce?
Pai, pentru faptul ca, dumneata, de *stanga* (cum sunt & io, in fond, c-am declarat-o!), meri *numa’ oleaca prea departe* cu , sa o crim, ”real politik” – dac-am greshit literarea, rog de-a ma cam scuza) – mda, o *alta* ”sitagma” ar fi de gasit, da’ am un lapsus, chiar acuma & gata…
Mereau, din astea – scuze da din astea – pa *vremuri* – vremuri, ma scuzi, draga autorule, de trista amintire…
Fascism/comunism. Pan istoriile carora io am gasit similitudini *absolut daramatoare*. care-ncepeau, chiar ca-n argomentu’ Dvs.: ca, de ”dreagu’ etc. etc. … ” tre’ sa lasam la poarta chiar amaratele da din astea da da chiar ”pretentzii”…
Cu o ”stanga” ca a Dvs., draga autorule, io *nu ma pot amesteca* – cata vreme argomente de *din astea* s-aduc.
OK, rog, insa de-a *nu va chiar inflama*, draga autorule ci de-a chiar ceti mai *departe*…
Ca, avetzi, da’ fara vde umbre de-ndoiala, chiar *dreptate*! Ca, daca *nu se-ntampla*, nici nu se-ntampla!
Io cetesc, insa, cu toate ca va intzeleg pe Dvs. chiar *foarte bine*, cam asha: daca nu se-ntampla, nesimtzitul de Ponta nu ar fi facut gestu’ (cata vreme se ”simtzea” calare pa cai mari). N-asha?
Toata daravera asta-i , dupa parerea mea, o furtuna-ntr-un pahar (gol) da vin.
E, insa, vorba – shi asta, rogu-va, ‘rog sa-ntzelegetz’ ca pentru mine-i chiar important – de *clasa politica romaneasca*. Au, de *lipsa ei crasa de bun simtz*, au, de *lipsa ei crasa da educatziune*. Au, poate ca am dreptate, de *lipsa ei crasa* de *valoare*. Au, poate, de lipsa ei crasa de oameni care chiar *au o meserie*…
Io *nu ashi ”baga” pan Parlament ”gurishti”, oameni *fara de meserie* , au, de ”meserie” gurishti.
Poporul *asta*, al *meu*, merita mai *mult*. Zau.
Iar , ma cam scuzatz’: Ponta asta *nici nu are meserie*, cum nu par sa o aibe *atatzia* da pan *alte partide*…
Sper ca numa’ ca nu v-am catranit mult prea mult – mda, ne diosebim cateodata pan pareri ,
toate cele bune, sanatate, sarbatori fericite & sper sa ne-ntalnim la *vara*, intr-un ”sfarshit”,
Nea Marin
@the tree of blablabla
Domnule, multumesc pentru punerea i-urilor unde trebuie, dar sunt momente cand e mai important sa pui punctul pe i. Pe urma, stiti, eu cu salatele bio…..Oricum, oamenii inteligenti (ca pe aici umbla multi oameni inteligenti, nu?) fac diferenta intre greseli gramaticale (in general repetitive) care denota o educatie precara si greseli ‘din graba’. Dar cand nu ai argumente pentru fondul discutiei, merge si un blablabla de forma, sa vada lumea ca aveti ceva de scris. E bine, frumos si percutant; felicitari!
PS Generalizarile nu le fac eu ci decurg din fapte: nu am nici un respect pentru oamenii care stau cu spatele plecat si ochii inchisi, facandu-se ca nu vad mizeria intelectuala din jurul lor, semneaza scrisori cu indignare universitara (nu prea multi ca indignarea face rau la ten) si doar cand e un caz mediatizat, cu consonata politica de preferinta. In rest se dau se dau mari dascali (anonimi) pe forumuri si protestatari de ‘succesuri’. Mare succes, mare!
PPS Tenul meu face foarte bine, multumesc de grija; tusesc putin si mi-am pierdut partial vocea dar e OK, pot pleca linistita in vacanta. Vacanta placuta si dvs! Nu uitati sa cititi odele lui Tismaneanu de pe contributors (omul acesta nu se opreste nici de Craciun, nici de anul nou……..)
Daca aveai noroc de macar un profesor adevarat in viata, poate respectai meseria asta grea. Puneai ‘i’-urile unde si cate trebuie, mai putina varza in salata bio, si nu te mai repezeai la generalizari anapoda. Visezi noaptea cu Tismaneanu si ziua-l vezi peste tot; face rau la ten.
@ dom ” profesor”
Cum sa nu ma pricep la doctorate? Toata lumea se pricepe la doctorate, de politica ce sa mai vorbim! Ploua cu analisti politici si toti cu doctoratu’ in bot si diploma in CV!
Eu mi-am dat doctoratu’ ( hai sa ma laud putin!) in cultivarea salatelor bio, dupa ce am am inceput cariera stiintifica vanzand ziare in chiscul comunei ( o inlocuiam pe titulara postului, ca era la al treilea plod, pardon, copil). Asa am si aflat de Observator Cultural!
Da’ vedeti ca sunt intr-o companie elevata pe aici: @ profesorasi, @ mulgatoare de vaci, @ d’el lui d’ArtagnanSi ziceti ca au fost scrisori deschise contra plagiatului? cu cate semnaturi din cei peste 40 de mii de universitari? Doua-trei sute? O mie? Impresionant!
Pai ce facem dom@profesoras daca in ultima perioada se scot vreo 4-5 mii de doctori anual? mai ceva ca salatele mele bio!!!!
Unde mi-e corectitudinea? la cateva sute de…….semnaturi? Hai sa fim seriosi: daca asta e clasa universitara serioasa, atunci poate sa-si faca harakiri in fata Casei poporului ( sau Catedralei ne(a)mului) ca nu-si da nimeni seama. Asta e problema. Problema la care ati stat cu totii (i. e. @profesorasii) holbandu-va cu indiferenta mioritica obisnuita.Acum mancati plagiate pe paine ( sute pe an, celputin) , plus alte mii de marmelade stiintifice tot pe paine si va plangeti de mama focului ca e grea viata de cercetator in Romania. Treceti la cultivat salate bio!
PS Multumesc pentru „Ilincuta” Doar bunicii ma alintau asa, dar saracii au murit vazand, cu durere si tristete, cum fostii comunistii cu elogile in bot (ca Tismaneanu) ajung sa dea lectii de anticomunism, in aplauzele activistilor. Trista perioada pentru cine o intelege. Fericiti cei saraci cu duhul care nu-si (s)pun probleme de-astea de principiu.
Am uitat sa scriu si ca s-au cerut chiar si demiterea membrilor comisiilor de doctorat si retragerea calitatii de a conduce doctorate pentru cei care au acceptat teze plagiate. Nu puteti invinui pe toti profesorii si cercetatorii fiindca numai ministerul poate decide aceste lucruri; aceste pedepse profesionale au fost cerute in protestele semnate de multi oameni. Chiar ati uitat listele imense de pe diferite site-uri ?
Unde va este corectitudinea din comentariile dvs in care ii acuzati pe toti fiindca un neispravit ca Ponta a plagiat ?
Pareti ca va pricepeti la doctorate si stiti si care sunt
profesori sau „profesorasi”. Va aduc aminte ca au existat scrisori semnate de multi profesori, cercetatori din toate domeniile prin care se cerea demisia lui Ponta (si a altor plagiatori, desigur oameni politici, fiindca la ceilalti se vad plagiatele (acolo unde exista) mai rar). Am semnat mai multe astfel de scrisori la fel ca si alti colegi, dar in Romania, ministerul educatiei (era sa zic „socialiste”) impiedica mersul acestor proteste si scrisori deschise. Scrieti de parca nu ati sti ca aceste lucruri exista in minunata noastra democratie originala, cu radacini de stanga inca nesmulse …
Incorectitudinea comentariilor dvs depaseste chiar „normalul” romanesc de incorectitudine. Firesc era ca Ponta sa dispara din politica (nu ma deranja daca devenea vreun consilier local pe la un sector din Bucuresti sau chiar intr-un orasel din Gorj) ! Doar nu voiati sa renunte complet la singurul lucru pe care il stie: sa dea cu gura … fara sir si fara sens.
@Paul Cernat Aveti si nu aveti dreptate: un plagiat e un furt intelectual si cine il practica este un hot. Bineinteles ca se poate discuta la nesfarsit daca 5 pagini plagiate inseamna acelasi lucru cu o jumatate de lucrare plagiata, despre diferentele dintre plagiat si auto-plagiat, sau in ce masura autorul plagiatului a beneficiat de diploma obtinuta ( de parca cineva care a furat un tablou si-l tine ascuns in pod, fara sa beneficieze de valoarea lui artistica, ar fi mai putin hot….). Indiferent care e situatia, plagiatul nu poate fi trecut cu vederea si nu poate fi tolerat in nici un context. Dar aveti perfecta dreptate cand spuneti ca in ceea ce il priveste pe Ponta, adversarilor putin le-a pasat si le pasa de plagiatul in sine ca principiu, doar au folosit aceasta descoperire in scopuri pur politice pentru ca le servea interesele. Iar daca ne gandim la numarul extrem de mic de plagiatori dovediti si pedepsiti (la noi in tara) este evident ca demascarea acestora nu se face in scopuri nobile ci doar daca „se intampla” sau exista un interes ( de obicei politic) sa se mediatizeze cazul. Dubla masura exista, aveti dreptate, iar multi dintre cei care bantuie forumurile si se dau mari in domeniilor lor ( cu doctorate, titluri si alte decoratii) nici nu se sinchisesc sa afle daca cel de alaturi, din catedra, facultate sau universitate a plagiat sau nu, atata timp cat nu-l atinge problema direct. De asta si exista o asemenea indiferenta fata de plagiat, la nivel de populatie: daca universitarilor nu le pasa, atunci de ce i-ar pasa lui nenea Iancu de la Hordocea din Deal? Nu oamenii simpli trebuie blamati pentru aceasta indiferenta care a contribuit la succesul unor oameni politici de slaba calitate intelectuala si morala ci cei care trebuie sa fie atenti la asemenea practici, sa le faca faca publice si mai ales sa le condamne, adica toata suflarea universitara. Cum ii spuneam si @profesorasului activist, nu Merkel si oamenii politici germani au contribuit la demisia ministrilor plagiatori (dimpotriva!) ci clasa universitara care in Germania este de o foarte buna calitate stiintifica si morala. Iar faptul ca PE l-a primit cu bratele deschise pe fostul ministru plagiator este relevant. Ce sa te astepti de la politicienii mioritici?
„Instrumentalizarea politica” a unei infractiuni nu face infractiunea respectiva mai putzin condamnabila decat era inainte de a fi instrumentalizata.
Adevaratul motiv pentru care n-ati condamnat plagiatul lui Ponta a fost cu totul altul decat cel pe care-l invocati cu o perseverentza demna de o cauza mai buna: el consta pur si simplu in calitatea de „partizan politic”, pe care, cu seninatate, v-ati asumat-o in paginile acestei reviste.
Este evident ca pentru un astfel de „partizan” infractiunile sau chiar crimele imputabile liderilor taberii pe acre o sustine sunt scoase de sub incidentza oricarei judecati penale sau morale, transformandu-se in simple pretexte de „instrumentalizare”. Asa s-a intamplat cu crimele lui Iliescu din decembrie 1989 sau iunie 1990 (din punctual de vedere al partizanilor sai din acel moment) si, la un nivel mai putzin spectaculos (dar nu mai putin scandalos din punctual de vedere al eticii universitare) cu plagiatul lui Ponta din punctual de vedere al partizanilor sai din ultimii 2 ani si jumatate. Partizani care considerau ca de la sine inteles faptul ca demisia deminitarului plagiator (inevitabila daca lucrurile s-ar fi petrecut in Germania sau Ungaria) nu este deloc necesara in contextul Romaniei.
Oare asumarea acelui partizanat n-a fost o greseala cel putin la fel de mare ca si faimosul „esprit de l’escalier” pe care, nemaiavand incotro, i-l reprosati acum lui VVP?
‘Dar insa totusi’, Domnu’ Doctor, nu (prea) se zice nici ‘…taierile respective care N-A FOST doar taieri…’.
Treceti o data la treaba: aveti softul care identifica textele copiate la UB, trebuie doar sa-l aplicati la lucrarile de licenta, masterat si doctorat, mai ales ca la voi la filologie identificarea e mai simpla. Pariu ca nu o veti face? De ce? Pentru ca fiecare dintre voi – lectori, confuniv-i si profuniv-i sunteti cu ditamai roiul de muscoi pe caciuli – cei carora le-ati acordat licentele, masteratele si doctoratele fara sa verificati macar superficial cat au furat din scrierile inaintasilor. De ce facultatea dumitale nu publica pe internet TOATE lucrarile de tip licenta, masterat si doctorat? Pentru ca se sparie gandul cat s-a furat si se fura in sorbonica intemeiata de Cuza, care culmea! este totusi number one in rrrrominika.
Imi pare rau, dar am recunoscut de la inceput plagiatul lui VVP, puteti verifica. Nu l-am condamnat, pentru ca nu marsez la instrumentalizarea lui politica diversionista si la agenda celor care o fac, cu dublul standard inclus. Vad ca nimeni n-are nimic de spus depre plagiatul lui Biden, de ex. Stiu ca nu e din Europa, dar insa totusi lumina o luam de peste Ocean, nu?
Da, consider plagiatul lui VVP mult mai putin grav decit „taierile” respective (care n-a fost doar taieri: ele au fost dublate de instigari fascistoide ale intelectualior „basisti” impotriva statului social, de coruptia si aroganta sfidatoare a unui PD-L protejat de justitie si de structurile care aveau interes ca doar PSD sa aiba imagine de partid corupt. Pentru ca, nu-i asa, prin ceilalti se implementa, cu forta, Binele).
Brutal spus: nu ma intereseaza deloc „credibilitatea” pe care as fi capatat-o, cu asemenea conditie, in ochii celor care au sustinut „taierile”.
Va dati seama ca daca VVP cistiga alegerile, discutia despre plagiatul lui ar fi devenit irelevanta? Cine mai avea interes, dintre sustinatorii lui TB, sa discute, in 2005 si 2009, despre Flota, casa din Mihaileanu, Anvers, Rouen s.a.m.d? Acoperite erau toate, de dragul Cauzei. Pagube colaterale.
Mi-ar placea in schimb sa se vorbeasca mai mult despre plagiatele din invatamintul universitar, cele despre care nu se vorbeste, pentru ca toti arata la plagiatorii din politica si striga „prindeti hotii”.
PS: daca tot renunta la doctorat, VVP trebuia, intr-adevar, sa-si asume si plagiatul. Sferturile de adevar balmajite sint mai rele decit tacerea sau minciuna. Inca premierul are, se pare, l`esprit de lescalier, dar asta nu mai e problema mea.
Profesorasul de serviciu scrie cu mult entuziasm si fara sa inteleaga mare lucru din comentariile anterioare (ca pe vremea activistilor):
„4) Totusi, cei ce au plagiat in Germania, au iesit destul de repede din politica. La noi nu ies nici acum, chiar daca nu se poate renunta legal la titlul de doctor ! Oricum, au preferat sa ramana in politica, indiferent cat de necinstiti sunt …”
Discutia pornise la la Merkel (critici la adresa ei) si dorinta ei exprimata public de a pastra cei doi ministri plagiatori. Cei doi si-au dat demisia nu pentru ca Merkel si clasa politica germana ar fi ragusit cerand demisia lor ci pentru ca in Germania sunt adevarati profesori universitari cu un cuvant de spus, nu de-astia mioritici, cei mai multi facuti la comanda (dupa cariere stralucite de activisti). Daca ai nostri vasnici universitari ar fi zbierat mai cu spor si ar fi si avut ceva greutate stiintifica la nivel international, poate ca situatia ar fi fost alta astazi. Dar cu cateva voci cunoscute si prea multi profesorasi-activisti, la ce poti sa te astepti?
Ceausismul nu numai ca n-a fost de stanga, dar nici macar comunism n-a fost. Asta fiindca, dupa cum se stie, comunismul a fost o idee foarte buna, din pacate gresit aplicata.
Va multumesc pentru distinctia necesara si foarte binevenita.
Pardon, am citit mai bine si era vorba de teoria lui „profesor” de care vorbeati.
Oricum ideea ca stanga = regimul ceausist mi s-a parut intodeauna o mare greseala.
Buna ziua,
ma scuzati, ma bag si eu ca musca-n lapte…
chiar credeti ca regimul ceausist a fost un regim de stanga? stanga e autoarea daunelor despre care vorbiti? chiar credeti acest lucru…?
1) Multumesc domnului (doamnei) Aramis pentru aprecieri.
2) Nu exista decizie pentru faptul ca Helmut Kohl ar fi fost implicat in acea donatie ilegala pentru partid (desigur, noi putem banui ca a fost implicat, dar nu exista o dovada).
3) Solutia cu SPD in Germania a fost mereu un „compromis” necesar politicii (pentru a nu se ajunge la „batalii stupide” ca la noi), dar politica sociala din guvernarile de dreapta anterioare nu s-a schimbat prin intrarea SPD la guvernare.
4) Totusi, cei ce au plagiat in Germania, au iesit destul de repede din politica. La noi nu ies nici acum, chiar daca nu se poate renunta legal la titlul de doctor ! Oricum, au preferat sa ramana in politica, indiferent cat de necinstiti sunt …
5) Nu ma mai acuzati fara argumente. Nu am ezitat sa condamn fapte reprobabile ale celor din dreapta.
A sustine ca dubla masura ar fi apanajul exclusiv al comentatorilor de dreapta (in loc sa recunoastem ca ea este proprie TUTUROR comentatorilor transformati in agenti de propaganda si intoxicare) este o dovada tipica de incredere in credulitatea fara limite a cititorului.
Profesorul este un comentator pe care il respect foarte mult pentru bunele sale intentii si pentru consecventza (uneori naiva, dar totdeauna onesta si dezinteresata) cu care-si sustine convingerea ca stanga, in ultimele 7 decenii, este autoarea unor daune incalculabile – ca sa nu mai vorbim de crime – fatza de locuitorii acestor meleaguri.
In cursul zilei de ieri, trecand cu vederea sfarsitul guvernarii lui Kohl, a avut ce-i drept un moment de eclipsa, pe care poate ca si-l regreta deja… In schimb, sunt convins ca n-ar fi avut nicio problema in a recunoaste ca un premier al dreptei ar fi trebuit sa demisioneze imediat, asa cum se intampla IN TOATE TARILE EUROPEI CIVILIZATE, daca ar fi fost dovedit ca si-ar fi plagiat teza de doctor.
Dvs, domnule Paul Cernat, nu numai ca n-ati recunoscut acest lucru, in pofida calitatii de universitar pe care o aveti in comun cu @profesor, dar nici macar nu i-ati sugerat premierului-impostor gestul de renuntare la titlul obtinut prin frauda, gest pe care, in urma alegerilor pierdute datorita propriei arogantze si lipse de fair play, s-a hotarat abia acum sa-l faca.
Va dati seama ce mult ati fi avut de castigat in materie de credibilitate daca, in ciuda optiunii de stanga, ati fi fost mai retinut in a sustine ca plagiatul ca infractiune impotriva sistemului de invatamant superior este mai putzin grav decat taierea (dictata de criza economica) a salariilor, sau ca aliantza cu Voiculescu, Vadim & Co este un mijloc licit de castigare a voturilor?
@”profesor” Un adevarar profesor si-ar fi amintit cele doua episoade de plagiat ale ministrilor germani Annette Schavan si Karl-Theodor zu Guttenberg, care tineau cu dintii de posturile lor fiind sustinuti de Merkel. Aceasta a declarat pentru fiecare caz in parte ca pe ea o intereseaza cei doi ( si-i sustine) ca oameni politici nu ca universitari, deci plagiat sau nu cei doi au facut treaba buna si ea doreste sa-i mentina pe posturile de ministru. A cedat numai dupa ce comunitatea universitara germana a facut un scandal monstru, mai ales ca Schavan era chiar ministra invatamantului! Oameni seriosi nu profesorasi de doi bani. Deci, ce parere sa avem despre pozitia afisata de Frau Merkel, ea insasi posesoare a unei diplome de doctorat? Si ce parere putem avea despre faptul ca, la nici un an dupa acest scandal de plagiat, Karl-Theodor zu Guttenberg si-a gasit un loc caldut printre functionarimea din PE, bineinteles la sugestia si sub obladuirea partidului si a sefei sale?
Dincolo de dubla masura a comentatorilor de „dreapta”, definitorie de altfel, tin sa adaug, apropo de d-na Merkel, ca actualul guvern german e un guvern de coalitie CSU-SPD, iar statul social din Germania e bine merci. Merkel nu e Thatcher.
Axioma nr. 1 a politicii: coruptia si minciuna prietenilor sint intotdeauna binevenite, daca sint pentru Cauza justa. 🙂 🙂
Axioma nr. 2: Cauza justa e intotdeauna a „alor nostri”.
Cum vreti sa va pastrati credibilitatea daca denuntati coruptia si minciuna din tabara adversarilor, dar le gasiti scuzabile printre prieteni?
Nu cumva lucruri din astea stia sa faca si dl Liviu Pop, noul ministru al dialogului social, cand, in calitate de ministru al educatiei, desfiinta comisia care urma sa constate plagiatul seful sau de partid si guvern?
iata, ca io mi-s un pic mai greu da cap (shi-o chiar & recunosc, *chiar adesea|*, cum *nu o fac* altzii, pa chiar p-acilea):
daca *nu la mine* te chiar referi, ti rog sa nu ceteshti pan continuare.
Daca la *mine* te referi, ti rog d-a ma cam scuza:
ca, *io* nu chiar tzin minte de-a ma fi ”dat” la Pleshu, Patapievici, Liiceanu – shi, *da*: m-am ”dat” la ei, chiar p-acilea, & chiar pan *alte partzi*, n-am nimic de ”re-tractat” – decat la, sa scriem (scrim? ca sa facem un dez-acord?), ”litera”.
Era vorba de *idei*, bre, ”rosen” – ca vaz ca ”bagi” un nume evreiesc. Chiar *asha* m-am ”dat” la altzii (unii, chiar evrei, care chiar scriau, p-atunci, dupe parerea mea, chiar prostii).
Ca sa intzeledzi matale, draga ”rosen”: io *nu i-am acuzat niciodata* de partea *cui* erau (politic).
Ca, pe mine, sa o *bine shtii*, draga ”rosen”, chiar nu ma intereseaza, sa shtii, cu adevarat, simpatiile unora/altora (politice).
Io mi-s *bolnav*, bre: ca, sunt *matematician*. Ca atare, ma ”duc” la *text*. Numa’ pa *text* &, numa’
pa *text* ma ”bazez” io, cand chiar atac pe cineva.
Sigur c-atac. Atacu’? Crezi *tu*, dragule , ca din asta-mi ”trag” io, chiar ”seva”?
Ca, daca raspunsu-i ”da”, ti cam insheli, dragule…
Ca, ma cam scuzi – mda, sunt nebun, bre – chiar *asta* o chiar cred *io*: ca sunt un educator (ma cam scuzi, batrane: chiar sunt!). P-acilea, io ‘cerc de-a va educa pan chiar ”Arta Conversatziei”…
Cele bune, oriceshicum ar fi, dragule ”rosen” & Sarbatori fericite, ca noi *suntem amici* p-acilea, indiferent de simpatii politice, de idee, au de altceva,
Nea Marin
Argumentele dvs sunt „aranjate”, dar n-am chef sa intru intr-o disputa pe care viitorul o va decide (90% in favoarea lui Kohl). Ce mai aveti de obiectat la Angela Merkel ? Hai, dat-va „arama” pe fata !
.. a fost un tip mediocru, al carui mandat de cancelar a coincis intamplator cu reunificarea devenita posibila datorita politicii lui Gobaciov, si care si-a incheiat mandatul respectiv in mod jalnic, printr-un scandal de coruptie care in mod normal ar fi trebuit sa-l duca dupa gratii.
Intr-adevar, nicio comparatie cu Helmut Schmidt.
Suedia, poate. Dar acum a cam ajuns la limita cu socialismul ei !
Germania, poate. Dar incape comparatie cu CD sub Helmut Kohl ?
Da, exista si asemanari… Dar va las sa le spuneti…
a) In Suedia (in ultimele n decenii)?
b) In Germania (pe vremea lui Helmut Schmidt)?
ai gasit o diferenta, felicitari! Vrei sa spun eu asemanarile?
Nu cred ca asta facem, ca injuram pe unii pe care-i imitam. Dupa cum puteti observam, una dintre deosebirile dintre „ei” si „noi” sta in dezacorduri.
Unul dintre ele, @paul: asupra lui Ion Iliescu. va urma
Puteti sa dati un singur exemplu (macar) de guvernare de stanga care a fost (a actionat) de (cu) bun-simt ? Oriunde
in aceasta lume … Asta nu inseamna ca toate guvernarile de dreapta au fost de bun-simt, dar au fost multe asa !
asadar, ati devenit Buna dimineata, cu Alex si Paul. Va urez succes, am pierdut prea multe sezoane si episoade pentru a va urmari mai departe. Sa injuri zilnic la Plesu si Liiceanu, dar sa faci exact ca ei…
iara ne-ntalnim p-acilea, draga autorule. Desigur, ma secaratzi pa la ficatz’ – ca, vaz ca-s o strutzo-camila care-i da ”stanga” da’ chiar voteaza ”dreapta” – rog d-a marca ghilimelele…
Sunt cu Dvs. , in sensul ca ”absolutul” tre’ sa hie lasat *altora* (care, hi, hi, *desigur*, shtiu sa-l administreze cu *muuult mai bine*!)
Lectzia pe care *cred io* c-o pot preda cam *tuturor*
-c-atzi amintit o sumedenie de nume cu care nu-s la chiar curent, ma scuzatzi, ca nu am ”cont” pe FaceBook & nici pe Twitter e simpla, dom’le: ia de fitzi oleaca mai circumspectzi, oleaca mai, sa scrim, mai *sceptici|*? Ca, in fond, e vorba de ai mai *sanatoasa* shcoala de philosophie, da pan chiar *vechime*?
Nu numai Dvs., draga autorule, numa’ v-o scriu, ci *tuturor*…
Toate cele bune, dragilor & Sarbatori fericite,
Nea Marin