De la minimal la basic
- 05-11-2009
- Nr. 499
-
Paul CERNAT
- Literatură
- 3 Comentarii
Scriam acum doi ani despre Urbancolia, debutul în proză al lui Dan Sociu: „Luat în sine, volumul e o eboşă. Totuşi, dacă îl privim ca pe o primă parte a unei serii «urbancolice» mai ample, n-ar fi exclus ca perspectiva noastră să se mai schimbe, pe măsura acumulării unor noi piese. Dan Sociu e un autor derutant, care ştie să facă pe… minorul şi să te ducă, subtil, unde vrea el. Dacă va mări miza fără să supraliciteze şi, bineînţeles, dacă va avea resurse, va putea «boxa» la o categorie superioară. Pînă atunci, să-i ţinem pumnii la Schloss Solitude“. Ei bine, bursa germană de care Sociu a beneficiat un an a adus cu sine nu doar clarificarea interioară a scriitorului, ci şi schimbarea perspectivei criticii. Nu-i de mirare că, după ce i-a desfiinţat fără nuanţe Urbancolia în România literară, Daniel Cristea-Enache simte acum nevoia să-i elogieze, în Cultura, cartea Nevoi speciale – volum elaborat pe durata amintitei burse la Akademie Schloss Solitude din Stuttgart –, recunoscînd totuşi că e „relativ subţire, cu portretizări sumare, deşi executate conştiincios, cu puţine secvenţe care dinamizează «acţiunea»“. În realitate, deşi evident inferioară Nevoilor…, nici Urbancolia nu era lipsită de calităţi şi, mai ales, […]
Am luat plasă şi cu cartea asta. Nu numai eu. Încet, dar sigur, nu vă mai crede nimeni, domnule Cernat! Când băieţii ăştia vor trage linia şi vor spune: mamă, ce ne-am mai distrat!, dumneavoastră îi veţi detesta pe toţi cei care vor scoate un asemenea text „critic” la iveală. În fine… vorba generaţiei „2000”, când tocmai ar trebui să continue şi să facă literatură.
de acord cu adrian.
mult prea rezervata. exista si literatura comerciala buna – ceea ce nu/i cazul urbancoliei, o carte pur si simplu…
spune mai clar si precis ce crezi, da i impresia ca, dupa polemica cu proza tanara, ai devenit mai precaut. nu marita sa/ti pierzi liberttaea din cauya asta.
pasajul citat e ok, dar in nici un caz nu e de mare forta imploziva. e poate doar un filon de urmat.
Prea rezervata si aceasta cronica, la fel ca cea la Urbancolia. De ce ne e teama sa spunem ca dupa doua volume bunicele de poezie, Dan Sociu a derapat serios si a devenit chiar un autor minor? Nu e loc de jocuri de cuvinte (de la minimal la basic etc) sau de o prelungire a circumstantelor atenunate si a sperantelor. E a doua carte slaba pe care o scrie, pana cand sa-i tot acordam prezumtia talentului?