Descoperirea acestui an: „Orbitor“ de Mircea Cărtărescu
- 30-10-2013
- Nr. 697
-
Bogdan SUCEAVĂ
- Internaţional
- 4 Comentarii
În această toamnă, la Editura Archipelago Books din New York, a apărut romanul Orbitor. Aripa stîngă de Mircea Cărtărescu, în traducerea lui Sean Cotter. Între 12 şi 24 octombrie, Mircea Cărtărescu s-a aflat în Statele Unite, unde a participat la lansarea cărţii sale, turneul de prezentare şi dezbateri incluzînd mai multe oraşe universitare: Boston, Chicago, New York. În paralel cu acestre lansări, în presa americană au apărut consemnări despre carte. Prozatorul Bogdan Suceavă, stabilit în Statele Unite, unde este profesor de matematică la California State University, Fullerton, a scris o prezentare a Orbitorului în Los Angeles Review of Books, publicaţie care a oferit recent cititorilor un grupaj despre filmul După dealuri de Cristian Mungiu, incluzînd un interviu cu regizorul român, realizat de Costică Brădăţan. Prezentăm cititorilor români ce a scris Bogdan Suceavă pentru publicul american, pe marginea cărţii Orbitor. Aripa stîngă, convinşi fiind că, deşi este stabilit de mulţi ani în Statele Unite, Bogdan Suceavă este atent, interesat şi empatic cu traseul internaţional al literaturii române. (Observator cultural) Pînă de curînd, nu s-au auzit prea multe despre literatura din România, dar în ultimii ani au existat mai multe momente interesante pentru literele româneşti. Un exemplu este antologia din poezia […]
de mai sus. Io *nu am probleme*, sa shtii, de-a-mi declara preferintzele literare. Ca, mi-s un om *liber*.
Chiar asha cum & autorul il are, dreptul, de-a o face.
Care-i, anume, problema, de ajungem la a ”nu respecta nimic autohton”? Cum ne acuzi dumneata?
Ca-i o subtila balantza intre a te mandri cu ceea ce-tzi place (autohton) &-a ”da cu copita”-n tate cele.
Nu, nu-i cazul, yurgyul (ma scuzi, da mie-mi suna ”turceshte”). Ce-ai vrea matale, yurgyul: sa ma prosternez in fatza unui roman care *mie* nu-mi place
doar pen’ ca-i ”la moda”? Las ca sunt *altzii* care sa-l ”cante”, sunt destui.
Hm… Cat sunt de *naiv*: ca io chiar crideam, dom’le, ca *gusturile nu se disputa*…
Dar, desigur, cand dam de scrieri chiar atat de bombastice, avem dreptu’ de-a ne scrie parerea – fie & pa la *subsol.* Desigur, e parerea *mea*, chiar cred ca
& autorul recenziei asteia poate fi de parerea mea (in sensul ca-i parerea *mea*!)
Nea Marin
Andrei Ruse:
„Cum dăm pe Hyperliteratura vorbele unui autor străin, jde mii de like-uri, share-uri, e genial, domnule. Cum dăm un autor român, pac cititorii vin să se tragă de şireturi, să demonteze, să spună ei ceva mai cu fudulii şi nu în ultimul rând să dea un scuipat. Nu e bine, ăsta e un „ipocrit” (la Mircea Cărtărescu) sau, ce? asta-i „literatură de latrină” (ieri, la câteva versuri de Dan Sociu).
Mi se pare incredibil felul în care ne putem înjura / denigra unii pe alţii, avem o ură în ADN-ul nostru care ne provoacă să nu respectăm nimic autohton. Rumânul confundă gustul lui personal cu valoare.”
100% de acord. (Și nu, nu consider Orbitorul cartea cea mai bună a lui Mircea Cărtărescu – prefer Nostalgia, care e sintetică în comparație cu Orbitor -, dar e într-adevăr ceea ce își dorea autorul ei, și anume o „hartă celebrală”…)
dar eu n-am putut ”priza” masivu’ op (scriu acilea despre doar volumul 1). Desigur, e-o chestiune de gust, sau (poate?) de rafinament. Dar, ma semnez „cum ma semnez”, astfel ca nu pot fi acuzat nicicum de ”rafinamente”.
Estimp, cetii asta vara un volumash de vreo 150 (128?) pagini al unui autor (vinit da pan Estul extrem al Ioropei, naturalizat francez, care s-a & sinucis imediat dupa, singurul care-a ”luat” premiul Goncourt de doua ori – e drept c-a doua oara printr-un shiretlic).
Shi da: comparand un (roman) cu un altu’, zic & io precum Barbilian (sa ma scuze leatu’ meu optzecist, autorele ”Orbitor”-ului): cum ca, un talent prolix (leatu’ mieu optzecist) chiar pierde in fatza unui talent „cu o clasa mai sus”.
Dar, desigur, cum avea *Barbilian* dreptul d-a ”judeca”
(precum un om liber), il chiar am & io…
Cele bune,
Nea Marin
asadar, un scriitor roman scrie despre un alt scriitor roman, intr-o publicatie americana prestigioasa. Felicitari,Bogdan Suceava!
sa poti trece peste orgoliul scriitoricesc si sa scrii atat de frumos despre Mircea Cartarescu… mai nasc si in Romania oameni, pacat ca ei traiesc in America…
ba nu,mai bine ca traiesc in America,aici s-ar murdari.
Felicitari revistei ca a gazduit acest text, o cronica remarcabila si cuprinzatoare din „Los Angeles Review of Books”.Felicitari,Mircea Cartarescu pentru aparitia in Statele Unite!