Despre filozofie – o radiografie subiectivă (II)
- 04-11-2011
- Nr. 599
-
Ciprian Mihali
- ÎN DEZBATERE
- 1 Comentarii
III. Cu cine se întîlneşte filozofia? Egomasaje (filozofia cu ea şi pentru ea însăşi) Acesta e spaţiul cel mai intim de manifestare a filozofiei. Nicăieri filozofii nu se simt mai bine decît între ei înşişi. Nici un public nu-l satisface mai mult pe un filozof decît publicul confraţilor săi. Cu tot ce poate să însemne asta, în termeni de strategii de recunoaştere simbolică şi reciprocă (oare cîţi nefilozofi avem care să fie dispuşi – nu spun capabili… – să scrie o recenzie despre o lucrare de „specialitate“?), de critică inofensivă, de orgolii concurente, de servituţi, de scandaluri consumate în intimitatea discretei comunităţi filozofice. Ceea ce merită remarcat în ciuda sau, poate, tocmai graţie acestui autism este că mai putem găsi printre filozofii români de azi oameni care ştiu să scrie un text; că printre jurnaliştii şi scriitorii buni, numeroşi sînt aceia care au făcut studii de filozofie; în fine, că studenţii încă mai au de unde să înveţe, dacă vor, să scrie un text, o recenzie, un eseu, un doctorat. Ei pot încă deprinde o sensibilitate literară şi o rigoare conceptuală care, exersate în timp, pot da naştere nu neapărat unor filozofi, ci unor scriitori, în sensul cel mai […]
Domnule Mihali stati linistit, eternitatea vegheaza.
Spuneti ca autorii precum… n-au publicat carti…; cauza -fara exceptie- … fiecare trebuie sa faca si altceva.
Nicaieri, nicicind n-a fost posibil sa \’traiesti omeneste\’ publicand carti, in special de filosofie.
Nu e simplu nici pentru taran sa fie fermier, nici pentru cercetator sa descopere, nici pentru muncitori sa produca; ce sa mai vorbim de tot felul de inginerii sociale care alearga dupa noul om al noului sistem oricare ar fi acela.
Ne consolam ca totusi nu omuletul din noi are vreo vina ci doar sistemul care ne pune in acele situatii in care ne comportam inadecvat pina la oribil (Ph. Zimbardo).
Toata lumea trebuie sa faca si altceva, mereu oriunde; orizonturi de existenta pure si simple nu cresc de la natura.
Cei care sa merite extensia de filosofi – atentie nu profesori de filosofie- se mai nasc din cind in cind si, daca ceva chiar ii atrage spre muzica sferelor, atunci traiesc numai pentru asta in ciuda sirenelor care-i ademenesc…; sunt convins
ca stiti foarte bine asta.
Prin urmare despre ce vorbim? Despre o anume zadarnicie a optiunilor in viata, mai rau despre absurdul unei vieti care nu duce nicaieri -individual sau colectiv?
Sunt drame sau poate oportunitati extraordinare in viata indivizilor, comunitatilor; cu bataie spre maine totul se joaca acum si aici. Nebuni, profeti mistici or filosofi inca mai sunt chemati sa arate drumul.
Este bine sa ne amintim de Socrate iar nu de condamnarea lui care ne umbreste zilele.
In rest ce sa mai spunem, sunt ratari si ratari care dor amarnic in sufletele noastre si ma bucur ca o spuneti limpede. Este un inceput.