„Die Interkulturalitaet des Banats/ Interculturalitatea Banatului“
- 22-05-2015
- Nr. 773
-
Observator Cultural
- Informaţii
- 1 Comentarii
Banatul este situat între Europa Centrală cu Europa de Sud-Est, fiind dintotdeauna marcat de convergenţa mai multor culturi. Spre deosebire de alte regiuni, Banatul nu a generat conflicte, ci o bogăţie culturală unică în felul ei. Victor Neumann explică, în Die Interkulturalität des Banats (publicat de Editura Frank und Timme Verlag, Berlin, 2015, seria „România“, volumul 25), de ce şi prin ce fenomene culturale şi sociale se întîmplă acest lucru. Trăsătura comună, atît central, cît şi sud-est europeană a culturilor română, sîrbă şi maghiară joacă un rol în această privinţă. La fel, geografia şi istoria Banatului. Alături de creaţiile cultural-literare şi muzicale, mobilitatea oamenilor şi circulaţia continuă a ideilor explică inovaţiile în viaţa societăţii, în economie şi în politică. După ce a obţinut licenţa şi doctoratul în istorie la Universităţile din Cluj-Napoca şi Bucureşti, Victor Neumann a fost invitat ca cercetător şi profesor la numeroase universităţi din Europa, Israel şi SUA. Actualmente este profesor la Universitatea de Vest din Timişoara, specialist de necontestat în istoria culturii Europei Centrale şi de Sud-Est, studiile sale avînd în centrul atenţiei multi- şi interculturalitatea.
Timişoreni, Bănăţeni
După 95 de ani cetăţenii în Timişoara / Banat văd că vecinii nu mai sunt aceaşi. Ce a rămas comun pentru Timişoreni, Bănăţeni…cei din 1915 cu cei din 2015 ? Ce s-a păstrat din patrimoniul cultural în Timişoara / Banat ? Ce s-a pierdut ? De la limbile administrative locale- maghiara şi germana- pînă 1918, s-a trecut lo o singură limbă administrativă. Odată cu eliminarea limbii administrative 1919 s-a elmininat şi personalul administrativ. Un nou personal administrativ cu o nouă limbă administrativă a unui „stat UNITAR centralizat” 1919-2015 a preluat patrimoniul cultural local şi regional… fără să cunoască limbile regionale… limba maghiară, limba germană, limba sîrbă….Care au fost consecinţele?
Ce foloase, care avantaje au rămas pînă azi pentru tinerii în Timişoara / Banat ca mostenitori a unui patrimoniu cultural format în mai multe limbi regionale? Umbrele din „epoca de aur – NATIUNEA ceausistă„ cu puternice tendinţe de purificare etnică….s-au putut vedea bine la alegerile in Timişoara / Banat 1990-2015.
Lenau azi ?… Herta Müller-2009 si Stefan Hell-2014, doi cetăţeni din Timisoara /
Banat…. Tinerii de azi în Timisoara/ Banat au dublă cetăţenie…..ce avantaje se pot trage azi din această apartenenţă adminsistrativă europeană, din această moştenire culturală locală si regională?…..Ce speranţe, ce dorinte au cetăţenii tineri de azi, 2015…? A rămas ceva din tradiţia administrativă si culturală regională a ultimilor 300 de ani ?