DIN FOIŞOR. Ţara ca o pradă şi bravele sale elite
- 02-07-2010
- Nr. 531
-
Liviu ANTONESEI
- Rubrici
- 7 Comentarii
Am mai abordat chestiunea aceasta, însă cumva punctual, răspunzînd, acum vreun cincinal, unei anchete comise de o revistă culturală. Dar răspunsul meu de atunci nu era numai punctual, ci şi incomplet şi unilateral. Socoteam că elitele de pradă sînt, dacă nu exclusiv, atunci eminamente politice şi mai credeam că poartă un singur chip, cel al PSD-ului. Or, între timp, cum se spunea pe vremuri, „viaţa m-a învăţat“ că lucrurile nu sînt chiar aşa de simple şi de precis delimitate. Este foarte adevărat că PSD-ul de acum cinci ani, pe care naivii îl credeau un partid serios, pe cale să reformeze, nu era decît forma eminentă de organizare a elitei de pradă postcomuniste, cum fusese şi FSN-ul originar, şi PSDR-ul, şi PDSR-ul, pseudonimele sub care a funcţionat de la apariţia sa „în vîltoarea revoluţiei“. De ce anume era interesat PSD-ul? De acapararea presei pentru a putea fura în linişte, de controlul justiţiei din acelaşi motiv, dar şi pentru a o asmuţi împotriva opoziţiei, de controlul total asupra societăţii. Ei bine, în cei cinci ani şi jumătate ai regimului Băsescu, lucrurile nu s-au schimbat deloc! Deh, şi partidul prezidenţial tot pe aceeaşi filieră vine! În fond, aceste „elite“ cumva politice nu […]
@) Inima Rea
…a cinismului, foarte buna mai ales pentru cel contemporan, banalizat prin abuz, cum s-a banalizat si insusi raul! E bine sa ne dam seama ca exista tratament pentru boala diagnosticata in comun – problema e daca ar mai putea da rezultate, daca nu e vorba deja de metastaza, desi eu pun totusi niste bemoli pesimismului…
După bunul său obicei, DEX dă o definiţie nesatisfăcătoare cinismului (atitudine sfidătoare fata de convenienţe şi faţă de morală). Atunci, “scandaliser le bourgeois” era cinism? Fenomenul hyppy – tot cinism? Pînă la urmă, orice beţiv căzut pe stradă e cinic?
Nu, domnule, cinism este să cultivi Răul acceptînd (dacă nu chiar juisînd la) ideea că vei face rău. Cîştigul tău să fie singurul important, de dragul său fiind dispus a călca în picioare tot (“convenienţe, morală” şi-ncă pe-atît). (Precizare necesară, poate: cinicul e un luptător, nu un căzut.)
Să ne-nţelegem, totuşi: Nu Faust ci Mefistofel e cinicul, apropo de “bravele elite de pradă”, descrie de LA. Goethe a ştiut – Faust e victima, prada corupătorului. Momeala – pentru Faust – nemurirea; preţul – ştim – pierderea sufletului. (Contradicţie-n termeni? Aparent, da – admiţînd că sufletu-i nemuritor, fără el nemurirea fiind curată înşelăciune. Şi nu, totuşi, fiindcă de nemurirea terre a terre e vorba, adică nu să fii ci doar să te simţi ca şi cum ai fi – pînă nu mai eşti nici-nici.)
Perspectivă din care vedem că “elitele noastre de pradă” costă infinit mai puţin. Bine, şi-au şi găsit cu cine să facă comerţul – un Mefistofel valah, tăvălit în toate alifiile vieţii portuare.
Faustimea noastră balcanică – işlic, şalvari, biştari; cîrdăşie, veresie, bacşiş. Faut de mieux – ciubuc. Butaforie suficientă pentru miza comerţului – trai pe vătrai! Bine, totuşi elită fiind comedia, îşi poate permite un fîs cultural: Apres moi, le Deluge! (Pre limba lată a conaţionalilor neîndeajuns de norocoşi: Faku-l pe-ăl care rămîne!) Ceea ce-ar face diferenţa – le style c’est l’homme, nu? Adică, sub mănuşile de piele fină şi matasea vaporoasă, acelaşi toval de la canal.
Astfel, apare de-a dreptul jenant să pomeneşti rolul luminător al elitelor. Noroc că ostenesc elitele însele a se scărpina înde ele, acordîndu-şi titluri de orbitoare reclame luminoase (hideggerianul nostru naţional, ultimul enciclopedist european, luceafărul cosmopolitismului de cea mai înaltă factură etîcî).
Cum grano salis – să mă iertaţi de vorbă proastă: Decît un nemuritor slab, mai bine un muritor gras în cîrca ăluia, că-i tîmpit şi habar n-are că “fără suflet” nu doare.
Serios, tot ce-ai scris aveam în minte, tu ai găsit forma. Cîştigul – cînd doi oameni gîndesc la fel despre o situaţie dată – nu este acela că ” sîntem deja doi care”, ci acela că situaţia deja are soluţie. Deci, nu e o maladie necunoscută – adică, netratabilă – ci una deja re-cunoscută,, „are tratament”. E important să aibă, altminteri, doinim a jale.
Apropo, pe blog la DT, e un desen incredibil: ciobănaşul mioritic merge pe lîngă mioara lui năzdrăvană dar şi cu două cuţite-nfipte-n spate. Şi zice: Merge şi-aşa… Formidabil!
Rămîne pe mîine chestia cu cinismul, trebuie serios tratată or, eu – acum – n-am pipotă de-aşa ceva, m-am tratat de un a de alt a…
@) Inima-Rea
…pentru \”inima buna\”, Inima-Rea! ma bucur ca ti-a placut, stii ca apreciez judecatile tale.
Aleluia!
Mă bucur de textul ăsta de parcă l-aş fi scris eu. Să fie-ntr-un ceas bun!
PS: Mai pe seară, vorbim de cinism.
@)Vasile Gaidarji
…sint deja plecati! Ba chiar m-au si facut bunic de nepoti americani intre timp! Eu inca mai sint pe aici, pentru ca incerc, pe cit se poate, sa mai pun cite un bemol pesimismului! Auguri!
ceea ce forumurile de palmasi ai Ev.Z si Gandul clameaza de vreo doi ani este validat de o „voce” cunoscuta in presa romaneasca. Inmultiti-va „voci”, sintem ca natie si tara la limita de jos a sperantei si rezistentei, copiii nostri sint deja plecati sau se pregatesc sa plece. Suna patetic, dar situatia asta e.