Directorul general al Editurii Humanitas demisionează din AER

Motivele demisiei și reacții din lumea editorială

  • Recomandă articolul

În timpul Tîrgului de Carte Gaudeamus, Lidia Bodea, director general al Editurii Humanitas, a demisionat din Asociația Editorilor din România, acuzînd faptul că Editura RAO a publicat volumul Lupta politică de Dan Voiculescu, încălcînd, în opinia sa, statutul AER, pe care Consiliul Director, din care Editurile Humanitas și Rao fac parte, s-a obligat să-l respecte. Publicăm scrisoarea deschisă a Lidiei Bodea și reacțiile de la AER și RAO. După lansarea cărţii lui Dan Voiculescu la standul Editurii RAO, Adrian Năstase şi-a lansat, la rîndul lui, vineri, 24 noiembrie, cartea Sub zodia momentului, care a produs proteste din partea unor cititori.

Demisie în marginea unei lansări de carte

Domnului Grigore Arsene, Președinte al Asociației Editorilor din România

Domnului Mihai Mitrică, Director executiv al Asociației Editorilor din România

București, 24 noiembrie 2017

Stimați domni,

Vă rog să luați act de demisia mea din calitatea de membru al Comitetului Director al Asociației Editorilor din România.

Vă asigur că este o decizie îndeajuns cumpănită, cu atît mai mult cu cît ea vine la capătul a mai bine de zece ani de cînd, în urma voturilor acordate în Adunările Generale AER, am asumat acest mandat. De fapt, este o hotărîre pe care o iau tocmai pentru că nu am reușit să răspund așa cum mi-aș fi dorit încrederii acordate de către cei care m-au votat și care au considerat că prezența mea în Consiliul Director va fi o garanție a respectării statutului AER. Din păcate, de cîtăva vreme constat că, deși primul chemat să asigure respectarea statutului, Consiliul Director pare a fi primul dispus să-l ignore, cel puțin în punctele în care acesta vorbește despre „prestigiu, imagine, conduită ireproșabilă, criterii calitative şi nu cantitative, spirituale şi nu comerciale, departe de orice ingerinţe sau presiuni de ordin politic, ideologic, naţionalist-şovin“.

Nu-mi fac iluzia că gestul meu va schimba foarte mult lucrurile, dar îl prefer lipsei de reacție și tradiționalului „să-nchidem ochii“. Sîntem în plin tîrg de carte și vede prea multă lume ceea ce noi, înăuntrul Asociației, preferăm să ne prefacem că nu vedem: vi se pare că, lansînd astăzi la ora 14.00 paginile cu ti­tlul Lupta politică, autor Dan Voiculescu, comentată de Dan Puric, Adrian Năstase, Mircea Diaconu, Bogdan Chirieac, Sorin Roşca Stănescu, Mugur Ciuvică și Victor Ciutacu, Editura RAO slujește „prestigiul și conduita ireproșabilă“ a editorului român, „departe de orice ingerinţe de ordin politic, ideologic, naţionalist-şovin“?

În discuție nu e, desigur, dreptul legal al unui editor de a publica ce-i place și de a-și comenta fapta editorială cu cine-i place. În discuție e însă moralitatea. Mai există și așa ceva pe lume. În numele cenzurii morale, noi nu umblăm goi pe stradă. Iar în raport cu ea, ceea ce se-ntîmplă acum la Gaudeamus e mai mult decît poate suporta bunul‑simț: este expunerea urîțeniei în mijlocul unei mulțimi care a venit acolo pentru splendoare, nu pentru abjecție.

Cu cele mai bune gînduri,

Lidia Bodea

Director general

Editura Humanitas

Reacția Editurii RAO

„Nu văd în nici un caz vreo problemă în decizia potenţială, probabilă, existentă a mea, de a edita sau nu o carte. Cititorii care pun astfel de întrebări cred că nu prea citesc, de fapt. Este o furtună cu totul artificială, cu excepţia unor momente triste din istorie, cînd anumite cărţi au fost arse în piaţa publică şi anumiţi autori au fost stigmatizaţi şi puşi la zid, indiferent de nume sau de subiect. Nu vreau să ne mai întoarcem la a stigmatiza, a pune la zid un editor, un autor, un organizator de tîrguri, pentru faptul că a fost publicată o carte, că a fost prezentat un autor şi aşa mai departe. Cred că este vorba de o minoritate. Poziţia mea clară este că, într-o lume normală, editarea unei cărţi, lansarea unei cărţi la un tîrg de carte şi aşa mai departe sînt acţiuni absolut normale şi care nu pot fi puse sub semnul întrebării vreo secundă de cineva care ştie să citească şi înţelege ceea ce citeşte, în general, orice, chiar şi Sandra Brown. Nu obligăm pe nimeni să cumpere, să participe, să fie de acord, să nu fie de acord. Sînt atîtea lucruri care se publică şi nasc controverse. Şi foarte bine că se întîmplă acest lucru. Sună asta a respect faţă de libertatea de exprimare, toleranţă? E posibil aşa ceva? [Lidia Bodea] a spus şi ceva despre mersul în piaţa publică în pielea goală. Ea confundă, în cazul acesta, probabil, publicatul unei cărţi cu mersul în piaţa publică în pielea goală. Nu seamănă deloc cele două acţiuni. A lansa o carte nu poate fi ceva moral sau imoral. Din punctul cui de vedere? Al cui? Al domniei sale? Perfect, e liberă să gîndească cum vrea. Mă miră. Îmi este simpatică, dar cred că nu de la ea a pornit chestia asta. Ea e probabil un biet instrument, împins în faţă de alţii, care probabil nu au tăria să iasă să spună acelaşi lucru. Probabil cei din spate şi-au dat seama că s‑ar descalifica“ (declarație pentru agenția de presă news.ro)

Ovidiu ENCULESCU

Președintele Editurii RAO

Reacția conducerii AER

„Fiecare editor face ce vrea, atîta timp cît face la el acasă. Asociaţia este totalitatea editorilor. Ea face ceea ce este intersecţia comună a tuturor membrilor. Asta e tot. Deci noi nu sîntem puşi acolo ca să impunem un punct de vedere membrilor, ci dimpotrivă, să servim aspiraţiile membrilor, să găsim intersecţia intereselor şi să promovăm. În privinţa unei eventuale sancţionări a Editurii RAO pentru editarea celor două cărţi, rămîne de discutat, dacă Adunarea Generală hotărăşte aşa ceva (sancţionarea editării celor două cărţi – n.r.). Asta nu pot să fac eu, eu nu sînt despotul editorilor. Va fi o Adunare Generală obişnuită, o să vă informăm, probabil, în februarie – martie. [Lidia Bodea] și-a dat demisia din conducerea Asociaţiei, din Comitetul Director. Punctul meu de vedere este statutar. Va fi o şedinţă a Consiliului Director în decembrie, după care toată presa va primi un comunicat, iar demisia va fi efectivă după adunarea generală de la începutul anului viitor, dacă şi-o menţine. Nu e motiv de atîta agitaţie“ (declarație pentru agenția de presă news.ro).

Grigore ARSENE

Președintele Asociației
Editorilor din România

Comentarii utilizatori

Adaugă comentariu

object(WP_Term)#13241 (11) { ["term_id"]=> int(19326) ["name"]=> string(7) "Nr. 901" ["slug"]=> string(6) "nr-901" ["term_group"]=> int(0) ["term_taxonomy_id"]=> int(19326) ["taxonomy"]=> string(7) "numbers" ["description"]=> string(0) "" ["parent"]=> int(0) ["count"]=> int(31) ["filter"]=> string(3) "raw" ["term_order"]=> string(1) "0" }