Dosarul Brucan, barometrul Est-Vest, anii ’70-’90
- 14-01-2010
- Nr. 508
-
Iulia DELEANU
- ISTORIE RECENTĂ
- 3 Comentarii
Chiar dacă, la prima vedere, documentele Securităţii dinDosarul Brucan, apărute în Colecţia „Istorii subterane“ a Editurii Polirom, par o defrişare a terenului minat de legende „Silviu Brucan“, ele trebuie citite „cu prudenţă“. Epitetul e scris sau numai sugerat atît în paginile „Prefeţei“, cît şi în cele ale „Studiului introductiv“ de Pavel Câmpeanu şi Radu Ioanid. Prudenţă din start. Notele reprezintă punctul de vedere al „sursei“, cu gradul ei de pregătire şi înţelegere a problemelor care frămîntau „obiectivul“, cu obişnuinţa de a pune în pagină „adevărul“ dorit, presupus a fi agreat de superiori. Prudenţă faţă de veşmîntul protector, asemănător foilor de ceapă, folosit de Brucan însuşi, spre a se sustrage undiţei. După fiecare decojire, descoperi un alt Brucan, ceea ce măreşte riscul de a cădea în capcana etichetărilor. Prudenţă chiar faţă de ironicele autocaracterizări, făcute în ultimii ani ai regimului Ceauşescu („sînt un os de peşte în gîtul lor; nu mă pot nici înghiţi, nici scuipa“) şi în primii ani postdecembrişti („n-am fost disident, ci complotist“), pentru că limitează complexitatea personajului. Să fie un fir ajutător în acest labirint fotografia reprodusă în finalul cărţii, făcută la New York, în 1960? Fotografia are dedesubt explicaţia: „Delegaţia română la O.N.U. De la […]
Desigur nu tot ce spune VT sau cei de la ACUM nu sunt literă de evanghelie, dar să nu uităm că Brucan a suferit de mari defecte-primul- a servit fără scrupule propaganda \”Scânteii\”, care a \”desfiinţat\” mulţi oameni de cultură, doi- contribuţia sa la plecarea evreilor în Israel nu era cauza lui, Brucan nu a avut nici o afinitate cu evreii, deşi era evreu, fapt care pune la îndoială buna sa credinţă, trei – la 22 decembrie 1989 sau la o zi după, a lansat cea mai mare minciună , cu efecte incalculabile – în România ar fi murit în acea, acele zile.circa 60.000 de oameni, adică o baie de sânge care nu a existat, această minciună pregătită cu două luni înainte a permis uciderea , în realitate a peste o mie de oameni nevinovaţi, numai că nu se putea ajunge la 60.000. Personajul îmi era simpatic , atunci când apărea cu Lucian Mândruţă, la PRO TV, dar previziunile sale sunt depăşite, chiar celebrul \”peste 20 de ani\”, astăzi este rizibil, nu este vina lui. Să-l odihnească Dumnezeu, deşi era ateu.Desigur a fost \”o figură\”.
Asa cum stim amandoi, revista despre care vorbesti nu e deloc un \”etalon\” dpdv jurnalistic… Bref., dl. Tismaneanu are dreptul la o opinie proprie, pe care nu-i deloc obligatoriu sa ne-o insusim fara rezerve. Uzand de acelasi drept, voi elogia autoarea pentru rabdarea de care a dat dovada citind ditamai cartoiul ala pe care eu nu l-am putut dovedi, ii voi aprecia si capacitatea de sinteza, si atentia pentru amanunt… Un singur repros: textul mi se pare oleaca prea \”romantat\” pentru un cineva atat de putin romantios ca S. Brucan. Oricum, adevarul nu poate fi decat undeva la mijloc… personajul e complex din cale-afara… asa cum nu poate fi innegrit cu tot dinadinsul, nici la \”Nufarul\” n-are sens sa-l dam…
revista ACUM, citiţi-o, au cu totul altă părere, la fel şi V. Tismăneanu