Două ipostaze ale unei „lumi fără referent“ – Vassilis Alexakis și Philippe Claudel
- 11-01-2013
- Nr. 656
-
Simona BRÎNZARU
- Internaţional
- 1 Comentarii
„Nenumărate sînt povestirile despre lume“, scria Roland Barthes undeva. Și pe bună dreptate.Un enfant grec de Vassilis Alexakis, care a primit Prix de la langue française, în 2012, și Parfums de Philippe Claudel, ambele publicate de curînd la Éditions Stock, vin să confirme afirmația celebrului critic. „– Ce fel de cărți scrieți? m-a întrebat el cu glas stins. […] – Romane de aventuri, i-am răspuns fără să clipesc.“ Scurtul dialog de mai sus anticipează, încă de la începutul romanului, tema metatextuală și revizitarea ironică a unor narațiuni populare, mai exact romanul de aventuri. Constrîns, în urma unei dificile intervenții medicale, să se deplaseze cu ajutorul unor cîrje și să locuiască temporar într-o cameră de hotel, naratorul, autor grec de expresie franceză, scrie cu creionul, pe îndelete, un roman în care este el însuși personaj, iar scrierea acestuia constituie romanul însuși. Între timp vizitează și observă grădina Luxembourg, admiră copacii și florile arse de frigul lunii noiembrie, ia un aperitiv într-un bar din apropiere, este curios și află noutăți despre galeriile subterane ale Parisului, care au străzi cvasianaloage străzilor de la suprafață și care acoperă trei sute de kilometri. Pe nesimțite însă, lumea ficțiunii se suprapune celei reale, iar […]
Excelenta analiza a acestor doua carti care au marcat toamna literara din Franta, mai ales cea a lui Alexakis, prezenta pâna în ultima etapa pe listele mai multor prestigioase premii literare. În plus, perspectiva metatextualitatii, teoretizata de Genette, aduce o lumina justa asupra constructiei sale narative.
„Abecedarul fragrantelor” propus de Philippe Claudel este, asa cum bine precizati, o invitatie la o calatorie unica în lumea parfumurilor copilariei si adolescentei din Lorena natala.
Convingatoare si reusita invitatie la lectura – multumim.