Epitetele trec, întrebările rămîn
Întrebări privind ideologia, practicile şi cercetarea comunismului
- 16-05-2014
- Nr. 722
-
Cătălin MAMALI
- POLEMICI
- 5 Comentarii
Întrebările – prin conţinut, formă, direcţie epistemică şi socială – pot informa despre starea cunoaşterii, dar şi despre deschiderea spre dialog, explorare, verificare intersubiectivă a indivizilor şi societăţilor. Sistemele sociale închise, totalitare, precum şi persoanele cu orientări autoritariste, narcisiste, egolatre, dogmatice, ascunse sau ignorante refuză întrebările în moduri diferite. Parte dintre întrebările de mai jos au fost adresate lui Vladimir Tismăneanu de-a lungul timpului, fie în scrisori, fie în texte publicate, fie în alte forme, dar mereu explicit şi direct. Multe au rămas fără răspuns. Altele sînt mai noi, însă cerute de istoria comunismului, de cercetarea comunismului, iar în cazuri specifice sînt provocate de textele şi alegerile lui Vladimir Tismăneanu. 1. De ce studiul comunismului în România, aşa cum apare şi în ceea ce se numeşte Raportul Final (RF), nu examinează sistematic rolul Particului Comunist de la infiinţarea lui formală (în 1921)? Mai în detaliu: 1a. Raportul anunţă un scop pe care nu-l poate atinge, din cauza concepţiei şi a metodei sale. Iată scopul: „Raportul Comisiei urmăreşte să strîngă laolaltă datele incontestabile care probează natura antiumană, constant, metodic şi perseverent represivă a regimului comunist“ (2006, p. 19, varianta publicată pe site-urile raportului). Mai întîi, se impune cu necesitate […]
Comenteaza si tu… M-am saturat sa comentez si sa aud si sa citesc comentarii de tipul „procesul etapei” (si nici macar nu sunt microbist); da-i la deal, da-i la vale si inaintam precum precum melcul din problemele de matematica (recente) ale copiilor de gimnaziu – adica deloc. Astept sa taca armele si sa se auda muzele, iar nu muzeele. Din „secera si ciocanul” am faurit securea si coasa si cu ele defilam sub ochii ingroziti ai eroilor in viata care isi pun carnea si sufletul si mintea in slujba unei romanimi nefericite si din ce in ce mai prost educate si hranite, pentru ca – de unde eram putini – acum suntem si mai putini cunoscatori ai istoriei. Si, mai ales din vara lui 2012 incoace, platitori de bir la spectacolul prelungit al PCR. Imi amintesc de o seara de duminica, in care am asteptat sa inceapa filmul anuntat in programul din ziar. la un moment dat mi-am dat seama ca au taiat filmul si ca reportajul despre marile realizari ale epocii de aur este singurul film care incheie o duminica amarata. Am avut insa rabdarea sa urmaresc pana unde si cat poate fi valorificata limba de lemn, fraza sforaitoare, in superlativele absolute ale preamaririi… Au trecut 25 de ani de atunci. Abia acum imi dau seama ca mai astept inca sa inceapa filmul promis in ziar…
Nu, in Primaverii, la prima mana.
@ Why
At breakfast? In Dubuque, Iowa?
De ce sa o mai studieze daca o afla zi de zi la micul dejun?
Intr-un text scris cu inversunare, C. mamali il acuza pe V. Tismaneanu ca nu a studiat suficient de bine istoria PCR. Acuzatia nu este justificata; studierea istoriei PCR nu este exlusiv misiunea profesorului Tismaneanu. Cu aorecare efort, investigatia stiintifica ceruta insistent in articol poate fi facuta de Dl. Mamali.