„Eram două femei libere și pentru că hotărîserăm noi cum să trăim“
Interviu cu Aurora LIICEANU
- 05-05-2017
- Nr. 870
-
Alina PURCARU
- Interviu
- 3 Comentarii
În Madlena, cel mai recent volum al său, apărut la Editura Polirom, Aurora Liiceanu descurcă firul memoriei și salvează un calup de trecut esențial: prietenia, sudată în lungile vacanțe de vară petrecute la Vama Veche, cu sculptorița Pusi Cocea și cu copiii lor. Geneza cărții a fost favorizată de lectura unui roman cu trimiteri biografice, scris, la rîndul lui, din adînci rațiuni autobiografice. Romanul, Amintirea dragostei de Jim Ferguson (Editura Humanitas Fiction, Colecția „Raftul Denisei“, traducere de Iulia Vladimirov), recuperează figura unei artiste excentrice, care a trăit în Parisul nebun dintre războaie, Chrysis Jungbluth, iar profilul acesteia, rezistența ei la norme și fidelitatea față de propriul proiect de viață, mai degrabă anomic, i-o readuce Aurorei Liiceanu în memorie pe Pusi Cocea. Madlena Aurorei Liiceanu prinde în urzeala autobiografică și pagini care recuperează portrete de colecție din istoria familiei din care provine Pusi Cocea: pe mama ei excentrică, Gina Cocea, vlăstarul unei familii aristocrate (fiica prințesei Diana Ghica și a politicianului Ion Manolescu-Struga), pe primul ei soț, Petru Comarnescu, și, nu în ultimul rînd, pe N.D. Cocea, tatăl artistei, pentru a enumera doar actanții majori. Marea și atmosfera infuzată de libertate și de relaxare a normelor, în anii de dinainte de […]
Sculptorita e fata Ginei, viitoarea nevasta a lui Comarnescu – dupa ce o nascuse! – si o chema Ioana-Maria. Dina si Tantzi erau fetele Florichii Mille – prima nevasta a lui Cocea:
https://en.wikipedia.org/wiki/N._D._Cocea
Ion Manolescu STRUNGA
Mai curand o corectie si nu un comentariu, si anume : Mama lui Pusi Cocea, altminteri celebra actrita a dramaturgiei romanesti si fiica a lui N.D.Cocea, se numea Dina Cocea si nu Gina Cocea.