„Eu vreau să cunosc şi vreau să înţeleg“. Interviu cu Leon VOLOVICI
- 15-05-2008
- Nr. 423
-
Ovidiu ŞIMONCA
- Interviu
- 2 Comentarii
Dialogul lui Leon Volovici cu Norman Manea, apărut la Editura Polirom sub titlul Sertarele exilului, ne-a îndemnat să-l căutam pe Leon Volovici pentru a-i solicita un interviu. Leon Volovici a susţinut la Universitatea Bucureşti, în această primăvară, cursuri şi seminarii de cultură şi civilizaţie iudaică. În Israel, el este cercetător principal şi conferenţiar la Universitatea Ebraică din Ierusalim, la Institutul de Iudaism Contemporan şi la Centrul Internaţional pentru Studierea Antisemitismului. Volumul Sertarele exilului porneşte de la un dialog dintre Leon Volovici şi Norman Manea care descrie o ţară răvăşită de comunism. După 1980, România devine nu doar un teritoriu al fricii şi al sărăciei, ci şi un loc unde antisemitismul începea să se manifeste. Ce au însemnat pentru Leon Volovici anii ultimi ai ceauşismului? De ce a preferat să emigreze în Israel, în 1984, după ce făcuse o carieră apreciată de istoric literar, fiind coautor al Dicţionarului literaturii române de la origini pînă la 1900? Şi cum găseşte el România cînd se întoarce în fiecare an? (În 2007 a publicat la Editura Ideea Europeană volumul De la Iaşi la Ierusalim şi înapoi, o pregnantă confesiune despre „omul sub vremi“ şi decenţa necompromisului.) De asemenea, în ultima parte a interviului discutăm […]
Comparati atitudinea onesta si simpla a domnului Volovici cu fumurile domnului Liiceanu si o sa aveti imaginea celor 18 ani. Fiecare a vrut sa fie altceva decit pare. Oare o fi stat si domnul Liiceanu la rind la hirtie igienica, asa cum a facut domnul Volovici?
nu se da mare, nu se erijeaza in instanta morala, nu face pe smecherul, nu ne dascaleste ca inchizitor. E om. Mare lucru!!!!