EVADĂRI DIN BIBLIOTECĂ. Unde-s fustele de altădată?
- 11-03-2011
- Nr. 566
-
Geo ŞERBAN
- OPINII
- 3 Comentarii
Comoditatea blugilor unisex amenință să uniformizeze aspectul de toată ziua al orașului. E minune să mai zărești o fustă pe stradă. Fetele se iau unele după altele și se pierd de-a valma printre băieți. Într-un grup mixt, ajung, încet-încet, să se confunde. Moda pantalonului vîrît în cizmă anulează, aproape, individualitatea făpturii, cu distincția hărăzită de regulile firii. Nimic de zis, e practic pe vreme rece. Numai că de atîta pragmatism intră în eclipsă tocmai ceea ce dă mersului feminin farmecul inegalabil. Unde se mai zărește pasul elastic, apt să pună în evidență unduirea suplă a coapselor? Dispare grația, iar eleganța devine un accesoriu foarte discutabil. E cam alandala adoptarea tunsorii șic, de uz recent, Ioji-Roji, concomitent cu cizmele care deformează călcătura și riscă să-i imprime o fermitate bățoasă, băiețească. Dacă sînt plate, cu tocuri joase și confecționate dintr-un soi de postav, aduc a pîslari butucănoși. Nici cînd sînt din piele nu avantajează totdeauna. Ori sînt prea înalte, cu carîmbi peste genunchi, ca la muschetari. Ori au tocuri-cui, de s-ar crede că purtătoarea abia așteaptă invitația la o petrecere simandicoasă. Culmea este că s-a inventat și cizma pentru sezonul cald, cu căputa perforată ori striată, ca la sandale, iar în […]
Ma tem ca intre comentariul distinsului istoric literar geo serban, pe care – altfel – il pretuiesc, si comentariile la care poate cu indreptatire face aluzie simina esista o asemanare de substanta, dincolo de diferentele de discurs si de nivel intelectual: si articolul domniei sale si comentariile facute pe strada de masculii ravasiti de instincte reduc femeia la simplul statut de obiect; de obiect al carui rost e sa bucure ochiul domnului fin si pe al mitocanului deopotriva.
Care este, dle geo serban, ”prestigiul fustei”, al hainelor incomode in general?
Cred că multe domnișoare evită fustele pentru că atunci când le poartă atrag atenția mârlanilor, care se manifestă prin comentarii de tot felul, ba chiar prin apropieri periculoase. Iar genul ăsta de comportament e tolerat de societate și se perpetuează.
La fereastra stau si cant dragostea intr-un cuvant
Lacrimile mi se scurg viata imi este un lant lung
Vad prin cioburile de gheata chipul tau ce ma rasfata
Simt in degete pe coarda mangaierea ce ma poarta
Privesc norii cum se duc iubirea cum moare in crang
Soarele nostru cum cade si cum soarta se desparte
Te vad cum pe strada noastra te saruti cu-n nou iubit
Si cum parul i-l rasfeti ca si mie in asternut
Prefacuta ta faptura joca iar un cal la tura
Dar sa stii ca viat-i dura nu-s ca mine toti…faptura!
(poezie scrisa de Gabriel Manolescu).mail : [email protected]