Festivalurile, ca o lista de bucate. Dialog cu Don SHIPLEY

  • Recomandă articolul
Shipley este directorul artistic al Festivalului International de la Dublin, dupa ce, inainte, lucrase pentru un festival similar din Toronto. Anul acesta, a venit pentru prima data la Bucuresti, ca invitat al Festivalului National de Teatru, primul sau contact cu scena romaneasca, ale carei nume cunoscute lui erau pina acum Liviu Ciulei (i-a vazut un spectacol in adolescenta si a ramas impresionat de el), Silviu Purcarete, Tompa Gábor. Ce presupune munca unui selectioner de festival, la Toronto, la Dublin sau altundeva? Sa faci o selectie de festival seamana cu alcatuirea unui meniu teatral: cauti diversitate, echilibru, ceva picanterii. Pe de alta parte, stabilirea unei teme e, cred, putin riscanta – pentru ca te uiti dupa lucruri care sa se potriveasca temei si uneori ii fortezi cadrul. Altfel, ceea ce e productiv pentru un festival e diversitatea, imaginatia, indrazneala, alegerea acelor productii care tie, ca selectioner, iti plac. Iar uneori se intimpla sa descoperi ca o tema comuna iese la suprafata in aceasta alegere subiectiva, printr-un fel de osmoza, fara sa te fi gindit, nici macar subconstient, la ea. Asa a fost anul trecut, cind am adus la Dublin spectacole din toata lumea pentru ca la sfirsit sa constat ca „temele“ […]
Acest continut este doar pentru abonati. Pentru abonament Observatorul Cultural apasati aici.

object(WP_Term)#12883 (11) { ["term_id"]=> int(19326) ["name"]=> string(7) "Nr. 901" ["slug"]=> string(6) "nr-901" ["term_group"]=> int(0) ["term_taxonomy_id"]=> int(19326) ["taxonomy"]=> string(7) "numbers" ["description"]=> string(0) "" ["parent"]=> int(0) ["count"]=> int(31) ["filter"]=> string(3) "raw" ["term_order"]=> string(1) "0" }