Forţa juridică a denumirii de „limbă română“ în Republica Moldova
- 25-10-2013
- Nr. 696
-
Mihaela MAZILU-BABEL
- ÎN DEZBATERE
- 3 Comentarii
În rîndurile care urmează, ne propunem să demonstrăm că avem dreptul, iar instanţa de contencios constituţional din Republica Moldova are obligaţia de a statua că este corect juridic să denumim limba de stat a Republicii Moldova limba română. Introducere Apariţia Republicii Autonome Sovietice Socialiste Moldoveneşti în stînga Nistrului, în octombrie 1924, prin „grija“ autorităţilor sovietice – ciudăţenie politică fără vreo justificare istorică sau economică –, a reprezentat o sfidare a intereselor vitale româneşti de atunci (1.), o pregătire a alipirii forţate a teritoriului Basarabiei de teritoriul acestei entităţi şi – în final – crearea, în iunie 1940, a Republicii Sovietice Socia liste Moldoveneşti. „Inaugurarea“ noii republici sovietice a presupus, printre altele, şi conceperea unei „limbi moldoveneşti“, considerate distinctă de limba română. Invenţia stalinistă nu poate decît să stîrnească rîsul – astăzi, ca şi atunci. Drept exemplu, vom cita cîteva articole din Constituţia RSSM (sau „legea temeinică“, aşa cum i se mai spunea) din 1941 (2.), articole scrise, se spune, în „limba moldovenească“:[…] Articolul 4. Temelia economică a RSS Mol doveneşti o alcătueşte sistema socialistă a gospodăriei şi proprietatea socialistă asupra uneltelor şi mijloacelor de producere, care s-au întărit ca rezultat a lichidării sistemei capitaliste de gospodărie, al anulării […]
Sigur, ii considerau pe moldoveni romani si de asta au inventat limba moldoveneasca!
lumea se agata de doua cuvinte din Constitutie, fara nici un efect practic, pozitiv ori negativ,
Oricum, de la prima fraza se vede diletantismul autorilor… pai cei care au militat pentru infiintarea RASSM au fost cetateni romani, ne-minoritari (se pare ca unii basarabeni au o obsesie cu minoritatile), comunisti ce-i drept (Nicolau, Diamandescu, Popovici, cu Dicescu ca sef al grupului de initiativa). Ceea ce hilar in contextul dat este ca toti acestia considerau ca moldovenii sunt romani, iar curentul contrar s-a impus doar pentru ca sovieticii i-au preferat la conducerea republicii pe basarabenii refugiati in URSS (era oarecum firesc, basarabeni si populatia transnistreana aveau un trecut comun sub tarism, pe cand romanii evoluasera intr-un mediu mult diferit). In fapt, pana la inceputul marii represiuni din anii 30, Stalin nu a avut nici o treaba cu evolutia culturala a zonei. Dar, nu-i asa, cand spui ca RASSM a fost creata la initiativa unor romani (in toate sensurile cuvantului), si nu de babu-bau-Stalin, nu mai merge argumentul emotional…
Care sînt noţiunile actuale, folosite in Romania europeană de azi?
CETATENIA se poate obţine, se poate renunţa la ea. Dubla cetăţenie…. în UE…. tot mai des întîlnită….
ORIGINEA dintr-o famlie… părinţii sunt…, nu se aleg…
NATIUNEA ca termen politic, are o administraţie aleasă pentru un timp dat… mandatul e dat de suveran pentru un timp…NATIUNEA politică, ca vointă liberă a cetăţenilor este un plebiscit zilnic…. părerea e liberă… exprimarea unei păreri rămîne liberă…
VOCABULARUL……neam, bobor, ortodocşi …. limbajul si vocabularul, cu mirosul urît din NATIUNEA ceausistă, apare în expresia publică si azi….
Care sînt interesele comune, care sînt conflictele de interese azi, in Romania europeană ? Conflictele sînt un fenomen normal intr-o democraţie… se rezolvă cu o majoritate exprimată la un moment dat,se poate schimba cu o altă majoritate …moldovenii ?