Frunzuliţa Carpatină şi revenirea lui Refulatu’
- 01-10-2010
- Nr. 544
-
Peter Dan
- OPINII
- 5 Comentarii
Eseurile publicate pînă acum înObservator cultural constituie o încercare de a aplica principiile psihologiei personalităţii şi ale psihologiei sociale fenomenelor culturale şi sociale caracteristice perioadei de tranziţie către o societate deschisă. Ele nu constituie o demonstraţie riguroasă, ci sînt mai degrabă o încercare de a crea un context teoretic pentru explicarea distorsiunilor observabile în viaţa zilnică, în normele de comportament, în etică şi cultură. În cazul eseului de faţă, am hotărît să renunţ în mare parte la extrapolări teoretice şi să reacţionez la evenimente care au avut loc în prejma vizitei mele recente în ţară. Nu doresc să las impresia că vizita mea a fost dominată de evenimente negative. Dimpotrivă, m-am lăfăit ca de obicei cu prietenia neschimbată de timp pe care o împărtăşesc cu cei apropiaţi mie, dar aceste evenimente – care nu sînt ordonate în secvenţă temporală, ci în ordinea importanţei lor subiective pentru mine – mi s-au părut semnificative. O să încep cu tragedia de la maternitatea Giuleşti. Sînt mai familiar decît mi-am dorit vreodată cu secţiile de Terapie Intensivă pentru nou-născuţi. Fiica mea Andrea, născută la 26 de săptămîni şi cîntărind 849 de grame, şi-a petrecut primul an de viaţă în incubator. (Acum are 23 […]
Avem intr-adevar nevoie de o imagine a noastra văzută de „acolo”, o imagine care să ne aseze, cât de cât, pe un făgaş al normalităţii…
mulţumim domnule Peter Dan.
Trăind în România am ajuns să mă obişnuiesc într-o măsură cu hoţiile, minciuna, bacşişurile, mizeria străzii şi nu numai. Totuşi citind eseul lui Peter Dan, am descoperit rezerve de indignare şi revoltă faţă de toate acestea şi pentru aceasta îi mulţumesc autorului. În faţa fiecărei încălcări de lege nu-mi pot reprima întrebarea „Cine a păţit ceva pentru ceea ce s-a întamplat?”. Nu avem raspunsuri şi nici nu se cer.
Este remarcabil autocontrolul lui Peter, care are multe informaţii despre ce se întâmplă în ţara, dar se rezuma la experienţele personale de ultima ora. Şi asta fără patimă, concret, punctual, ca într-un reportaj. Se simte doar amărăciunea pe care o resimte multă lume şi de aici şi din afară.
Şi totuşi trebuie să ne iubim ţara cu toţi oamenii ei (unde se mai petrec şi lucruri normale, chiar dacă ele nu sunt spectaculoase) sau măcar să ne îngrijim de ea şi să speram că va trece boala care ne-a cuprins. Măcar pentru alte generaţii.
Am scris prea mult, dar Peter Dan e de vina.
…felicitari!
Ce usor ti-e tie Peter; ai venit, ai vazut si ti-ai dat cu parerea. Parca ai uitat sa observi cit de imposibila ti-ar fi viata daca ai incerca sa schimbi cite ceva din lucrurile care nu-ti plac „acolo”
Altfel, am citit cu placere si as mai citi de ale tale.
Sint foarte de acord cu Dan Peter. Si eu am vizitat tara si
amastecul de nostalgie, bucurie pentru cei frumos dar si oroare la verdera batriniilor care vind nimicuri, sau cersesc, copiii care dorm pe strazi linga masini mai scumpe decit am vazut vroedata, nu pot sa zic decit: de aici asa se vede