Ideologia Băsescu
Fragment din volumul „Epoca Traian Băsescu“, recent apărut la Editura Tact
- 29-10-2014
- Nr. 746
-
Alex. CISTELECAN
- AVANPREMIERĂ
- 5 Comentarii
Editura Tact publică volumul colectiv Epoca Traian Băsescu, sub coordonarea lui Florin Poenaru şi Costi Rogozanu, prima carte dedicată analizei impactului social şi politic al ultimelor două mandate prezidenţiale – din care publicăm un fragment în avanpremieră. Lansarea antologiei a avut loc joi, 30 octombrie, ora 19.30, la Inspayer Batiştei (str. Batiştei nr. 24A, Bucureşti), cu participarea coordonatorilor şi a autorilor. Din sumar: „Anul 2004: perdantul“ de Claudiu Gaiu, „Regimul Băsescu: o experienţă şi un bilanţ“ de Paul Cernat, „Semnificaţia lui Traian Băsescu. Două mandate, două suspendări, o istorie politică de clasă de Florin Poenaru, „ Ideologia Băsescu“ de Alex Cistelecan, „Împotriva sistemului de partide, în favoarea puterii personale“ de Ciprian Şiulea, „Automatul juridic: politică şi drept în România neoliberală“ de Cosmin Cercel, „Criza ca oportunitate: schimbarea legislaţiei muncii şi înfrîngerea mişcării sindicale“ de Ştefan Guga, „Sănătatea şi educaţia: traiectoria într-o ţară capitalistă preponderent rurală“ de Ciprian Domnişoru, „Presa în deceniul Băsescu“ de Costi Rogozanu, „Traian Băsescu şi despărţirea de trecut: cariera prezidenţială a anticomunismului ştiinţific“ de Natalia Buier, „Glocalizarea neoliberalismului în România prin reforma statului şi dezvoltarea antreprenorială“ de Enikö Vincze, „Unirea Basarabiei cu România se amînă. Băsescu, eurociocoii şi Unirea“ de Vasile Ernu. Ideologia Băsescu În fine, […]
ce faci ca sa pierzi timpul ? sa intoxici media cu ura la adresa lui Basescu ,nimic despre cei care au oprimat Romania din 89 pana la suspendarea lui Basescu din 2007,aceiasi care azi facut posibil ca PSD sa puna iara mana pe tara ,sa o feudalizeze
scriu cam asha: pa *une anume* va chiar ”situatzi” Dvs., autorule? Sa intzeledgem, oare, cum ca ”marshatzi”, cumva, suntetz’ ”solidar”, cumva, cu ”extrasu’ ”’?
Io va chiar rog sa ne o chiar *scritzi*. Shi, de ce va-ntreb, io, oare? Ca sa ma chiar dumiresc. pentru ca, aceasta ”carte” e doar un manifest politic – mda, ma iau dupa *declaratziile facute far’ da probe*, de scritura fara de *minim* de *analiza, anume* etc.
Da, da, sa ne o *chiar scritz’*, s-avetzi, dom’le, chiar *curaju’*, dopm’le, de-a ne scrie ca *facetz’ campanie pa paginile revistei Observator Cultural*! Ca sa ne fie *noua*, cumva, ne-clar, rog sa ne spunetz’ de ce ne o trantitzi *pa asta*, ca p-o placinta , pan poale & *nu* o *alta*…
Capishi, draga autorule? daca, cumva, chiar *apare*?
Nea Marin, mai di pa la tzara, da’ inca nu un *tampit*…
ca in 2003 domnul Iliescu s-a opus si a reusit ca Uniunea psd cu conservatorii lui Voiculescu sa nu fie inregistrata la tribunal! in 2004 uniunea a castigat alegerile si nefiind inregistrata la tribunal, la putere a fost adusa alianta DA!
ca in 2003, anticipand dezvoltarea aliantei DA, primul-ministru, domnul Adrian Nastase, vine cu ideea alegerilor anticipate, iar domnul presedinte Iliescu se opune si reuseste sa faca ca alegerile sa se produca cand erau ele sortite sa fie!
ca in 2004, cu o zi inainte de incheierea campaniei, apar ciudatele stenograme care-l incrimineaza pe domnul Nastase, doar o zi, ca sa nu fie prea mult stricat scorul psd-ului, dar suficient sa-l afecteze pe domnul Nastase, intre tururi!
si ca tot in acea zi, fostul presedinte Iliescu spune public, cu voce tare, sa auda si tata Florea, ca domnul Geoana nu poate prim-ministru, pentru ca e un *prostanac*!
cine a castigat alegerile din 2004? cine a vrut domnul Iliescu!
cam asta e cu partidele si ideologiile la noi! subiecte de scris carti!
1) E incredibil cum ideologiile au nevoie de ideologi, iar ideologii de ideologii ;
2) In comparatie cu liberalismul, aceasta ideologie de stinga e narcisista (pe linga pedanta si increzuta) ; liberalismul traseaza limite, reguli de joc minimale. Stinga vrea, dintr-un afect ancestral probabil, sa ajute omul de jos, bietul. Bine si frumos. (si poate ca singurul loc unde pot sa ii dau dreptate autorului este pasajul cu imbinarea celor doua -un « supliment ideologic străin, împrumutat de obicei de la stînga – o idee de interes colectiv care să tempereze ideologia iniţiativei private; altfel spus, o anumită concepţie politică în măsură să îndulcească nucleul ideologic pur economist al liberalismului »). Revenind, bine si frumos ca trebuie sa ne aducem aminte ca toti sintem bieti. Dar rau si urit intr.o Romanie in care fiii iubiti ai socialismului au fost asa de iubiti incit au murit schingiuiti prin inchisori, pe tacerea si teroarea generala. Ei, posibil, poporul a dus-o bine. Ce mai « regres dramatic al conştiinţei sociale », « ce mai închidere a oricărui orizont de posibilă emancipare » ! Nu… abia acum se intimpla acestea, sau mai bine zis abia atunci au inceput sa se intimple, de zece ani incoace, spune autorul articolului (nici nu vreau sa ma gindesc cum, daca plaga Basescu nu ar fi existat, am fi avut un progres dramatic al constiintei sociale si o deschidere a oricarui orizont de posibila emancipare !
3) De ce nu spuneti, pozitiv si documentat, care pot si ar fi putut fi politicile profund sociale pe care Romania le-ar fi putut adopta in conditiile ei istorice si economice DATE, in conditiile prezentului ei si a mostenirii ei
4) Cine sint « eroii postsocietatii » ? Si care opozitie dintre clasa politica si clasa de mijloc ? Nu e nici o clasa politica, din pacate. O clasa politica trebuie sa stie de unde vine si unde se afla Romania – ca sa poata face politica, cu alte cuvinte, ca sa poata intelege ce i se potriveste mai bine situatiei Romaniei ca politica. N-am vazut pe niciunul care sa faca pina acum o analiza obiectiva (cit mai obiectiva) a situatiei Romaniei – si abia atunci sa gindeasca politici pentru ea.
lansatorul memoriilor lui Ion Iliescu foloseste semidoct notiunea de „regim”. Stie toata lumea ca omul n-a studiat stiinte politice, dar asta ar trebui sa-l faca mai retinut, nicidecum mai vioi.
Dincolo de asta: nu e prea mult sa stai de straja la lansarea memoriilor unui criminal, apoi sa judeci „regime”?
In fine, felicitari: e a doua carte izvorita din resentiment, dupa capodopera lui Marius Oprea, care se da pe gratis, la anticariat. Vorbesc serios.