Îi înţeleg din ce în ce mai bine pe bătrînii critici
- 17-04-2014
- Nr. 719
-
Bogdan-Alexandru STĂNESCU
- POLEMICI
- 4 Comentarii
În ziarul Adevărul de săptămîna trecută, domnul Nicolae Manolescu îmi face onoarea de a mă utiliza pe post de cobai reprezentativ pentru tînăra critică de întîmpinare. Primesc rolul eclatant de încasator al al unor superbe exerciţii de demolare analitică, în urma cărora rămîn un tînăr posesor de gust, analist literar talentat dar, hélas, un om lipsit de cultură literară. Aş adăuga aici, ca un fel de autocritică, obscurantismul, stilul pretenţios, declaraţiile riscante, însă o persoană cu rămăşiţe de logică mi-ar reproşa că tot ce am enumerat mai sus face parte din bagajul (secundar) al culturii… Sînt cîteva chestiuni în cronica mea la cartea lui Dan Sociu care i-au rămas oarecum neclare domnului profesor. În primul rînd, trebuie să-mi cer iertare pentru că nu am precizat sursele critice care aruncau volumul lui Sociu exclusiv în cîrca propriilor traduceri din ultimii ani. Este vorba despre Raluca Dună şi Gabriela Gheorghişor, cărora nu le-am reproşat decît faptul că au acordat o importanţă prea mare acestor traduceri, mai ales că este vorba despre trei poeţi cu totul diferiţi, cu stiluri de multe ori făţiş aflate la poli opuşi ai poeziei moderne. În plus, atunci cînd îl izolam pe Dan Sociu de propriile traduceri, […]
Doamna Alina Popescu, se pare ca ati facut o pasiune pt distinsul BAS, ii cititi toate interviurile, va notati 🙂
Vorbiti intr-un interviu despre defectele dv.; va citez: „Sint orgolios,nervos, pasiv-agresiv, de multe ori idiot in relatiile cu oamenii, sint prea irascibil, intolerant”…
Mai spun cu regret ca din articolul dv. nimic nu era de neinteles in afara de ceea ce am semnalat sine ira…
interviul
Stimata doamna, ma adresez oricui, cu excepția publicului de pe forumul „Adevarul”. Și vă mai spun fără regret că nu ați înțeles nimic din ce am scris mai sus.
Cu aceeași „prietenie”,
BAS
Stimate domn Bogdan-Alex. Stanescu,
afirmati chiar din titlu, parafrazindu-l pe N.Manolescu faptul ca dv.ii intelegeti pe batrinii critici(„batrinii” semnificind de la inceput o atitudine..sa-i zicem neprietenoasa. ,cel putin in romaneste fata de acestia..); atunci de ce va surprinde ca lui N.M. ii place sa se refere des la propria persoana?
Daca in cronica din „Adevarul” v-ati simtit „cobai” pentru tinerii critici, trebuia sa luati personal observatia Profesorului legata de „lipsa de cultura literara „( insistind ironic asupra ei -„in ciuda inculturii mele”, „revin la incultura mea” etc.)?
Precizati in articolul de mai sus sursele critice a caror absenta a semnalat-o profesoral N.Manolescu, dar in chestiunea originalitatii preferati opiniei dv. diferite fata de acesta ironia cu transparenta cunoscutului text al lui T.S.Eliot, pasamite foarte potrivit forumistilor inepti si infecti
ai „Adevarului”(dati-mi voie sa interpretez putin termenul de „cloaca”pe care il atribuiti acestora).
V-as intreba: dv. cui va adresati prin cronicile-de intimpinare sau prin scrisul dv.-prietenilor, familiei sau in principal publicului cititor, chiar si de pe forumuri?
Preferam sa citesc opinia dv. legata de poetica lui Sociu fara sa ma impiedic de supararea si enervarea care tisnesc din rindurile dv.
Va supara teribil „demolarea analitica”facuta cronicii dv. de catre cel care v-a fost professor, notindu-va cum ziceti, cu nota 10 dar din actuala pozitie de critic literar „ii dati lectii”(nu as vrea sa fiu patetica dar…): ” cum de nu stie…”; „ii spun ca ar trebui cautate influentele”…;” ii recomand o carte”…
Nu sinteti obligat sa fiti de accord cu filiatiunile gasite de N.Manolescu iar faptul ca la un moment dat o critica poate deveni doar partial pertinenta e aproape un loc comun.
Sint de accord si cu faptul ca identificarea influentelor asupra poeziei de azi comporta o dificultate mai mare decit pina in 1989.
Ceea ce mi se pare in neregula- ca filolog si cititor- am incercat sa explic in rindurile de mai sus. Si in forumurile legate de literatura sau arta din „Adevarul” sau din celelalte putine ziare/reviste care mai trateaza asemenea probleme.
Cu prietenie,
Alina Popescu
…