Imagini şi cărţi româneşti la Salon du Livre 2015
GALERIE FOTO
- 27-03-2015
- Nr. 765
-
Paul CERNAT
- Actualitate
- 9 Comentarii
Prezenţa României la ediţia 2015 a „Salon du Livre“ din Paris nu a avut, desigur, parte de mediatizările celei din urmă cu doi ani, cînd România a fost ţară invitată. Nu au mai fost nici scandaluri politice asociate, deşi cîrcotelile n-au lipsit. Însă Pavilionul României – aflat în centru, lîngă cel al ţării invitate de anul acesta (Brazilia) – nu s-a prezentat rău, deşi era loc de mai bine. „La littérature féminine, le féminin de la littérature” a fost o temă-cadru bine aleasă. Prezenţa publicului francez a fost modestă, şi nici românii din Paris nu s-au înghesuit (eufemistic vorbind…). În medie, asistenţa la standul României a fost cam de 20-30 de oameni, mai ales români. Invitaţii au fost în schimb destul de mulţi şi, în general, reprezentativi. Au participat (activ) editori, traducători, românişti, jurnalişti şi promoteri culturali din Franţa, între care soţii Jean-Louis şi Florica Courriol, Michel Carassou şi fiul său Jérôme, Jacqueline Chambon, Nicolas Cavaillès, Laure Hinckel, Matei Cazacu, Fanny Chartres, Daniel Cohen, Bernard Guetta, Sylvain Audet, Jan H. Mysjkin, Emmanuelle Moysan, Henry Dougier, Gerald Messadié, Evelyne Lagrange ş.a. Au participat şi scriitori sau, după caz, jurnalişti românopa rizieni ca Dumitru Ţepeneag, Virgil Tănase (cei doi au lansat în […]
nu găsiţi ABC D’AIR, poate că o traducere din Robert Desnos, da…
Vă mulţumesc.
….maestre Foartza. Chiar daca o primeam last week tot nu o puteam valorifica pentru ca doar duminica am ajuns cateva ore la Paris si ploua neplacut (evident si libraria era inchisa). La proximul desant pe Rive Gauche o sa caut libraria sperand sa nu mai gasesc prea multe exemplare din cartile amintite.
Stimate domn, sunt informat de bunu-mi prieten, animatorul (termenul „director” fiind, în cazul său, inadecvat) al Editurii Vinea, că, pe pulturile Librairie-ei CONTRETEMPS 41 rue Cler 75007 PARIS, se găsesc, de vreo trei-patru zile, cărţi de, între alţii, Dinu Flămând, Miron Kiropol, Anca Mizumschi, Sebastian Reichmann, Nicolae Tzone şi, cu voia dumneavoastră, ultimul pe listă, Şerban Foarţă (cu o plachetă scrisă de-a dreptul în franceză, anume „ABC D’AIR”).
Când librăria, ca să vă citez, va fi pe „boul st mich”, vă voi anunţa la fel de prompt.
@lucid Nu va faceti ca nu-ntelegeti, este doar o greseala de typo: din graba am scris Cluny cu doi de n, ceea ce mi se pare nesemnficativ fata de laudele dvs ca ati fost si cunoasteti locuri de care poate ati citit ( daca ati citit si nu cumva v-au povestit colegii sau vecinii). Daca inteleg bine ati inceput discutia pe Boulevard Saint-Michel si ati ajuns in centrul Frantei, prin Puy-de-Dome, banuiesc.! Maine o sa ne povestiti ca sunteti intr-un orasel din Ariege si ca acolo nu ati gasit nici macar o carte de Cioran! Despre ‘telectualii hexagonului ce sa mai vorbim: nu ati vazut ca „marele” filosof Nicolescu nu a catadicist sa-si obtina postul de profesor in Franta, a preferat Universitatea din Cluj, mai aproape de nivelul sau intelectual?
Cat priveste vizita pe care ati facut-o Fnac-ului, sunteti sigur ca nu era vorba de „Nicolas” si ati confundat etichetele de pe sticlele de vin cu copertile cartilor? Nu de alta, dar chiar nu am vazut vinuri romanesti in vreun magazin „Nicolas”.
FN face foarte bine: a castigat 0 ( zero) departamente, iar dvs nu mai puteti de grija politicii franceze: in Romania totul este extraordinar!
Asta nu stiu pe unde este, dar fosta abatie si ruinele romane sunt sigur cu o latura pe boul st mich, chit ca intrarea la faimoasa dama cu licorn e pe o stradutza laterala. Ieri seara am intrat in FNACul unui oras din centrul Frantei – oras industrial cu o universitate mai mult tehnica. Doar Cioran trei carti de buzunar la Gallimard. Nu m-am uitat de Ionesco dar am vazut un raft intreg Badiou. La Zizek nu m-am mai dus. Cat de idioti pot fi ‘telectualii hexagonului daca citesc atat badiou si zizek. Lasa ca-i trezeste la realitate FN deseara.
@lucid Sunteti ceea ce francezii numesc „un mauvais perdant” dublat de un „m’as-tu-vu”. Cateva precizari: muzeul „Clunny” nu e situat pe boulevard Saint-Michel, carti ale autorilor romani se gasesc in foarte multe librarii frantuzesti (cate mai sunt ), si nu numai Cioran, Ionesco, Istrati si Eliade iar dvs nu ati intrat de mult timp intr-o librarie de pe Bld Saint -Michel (data viitoare incercati si ” Boulinier” , la doi pasi de „Gibert”, veti avea surpriza sa gasiti si acolo autori romani).
Pana atunci va sfatuiesc sa luati o pauza si sa nu mai scrieti prostii.
……vis-a-vis de Musee Cluny, la etaj locatia Roumanie ( e si Albania, Turcia, etc). Adevaratii scriitori se vand la locatiile Literature de diverse feluri. Acolo sunt Kadare sau Pamuk. Iar la Philosophie e Cioran. Asta inseamna citit la Paris..
@lucid In libraria Gibert Joseph ( bulevardul Saint-Michel) gasesti cartea Zoei Petre ” La Roumanie post-1989″, romane de Norman Manea, Mircea Cartarescu, Gabriela Adamesteanu, chiar si cartea lui Bogdan Suceava „Venu du temps diese”. In schimb nu am vazut nimic de Manolescu! De-aia s-o fi suparat si s-a manifestat. prin absenta.
Nu se putea fara doua „copite” – versiunea pentru export (aici e drept soseta e de catifea) si inevitabilii Ionesco Istrati
Eliade si Cioran. Intra domnule intr-o librarie pe boul st mich si vezi daca mai exista si alti autori romani.