Importanţa operei lui Charles Darwin şi celebrarea ei
- 12-02-2009
- Nr. 461
-
Remus CERNEA
- DOSAR
- 5 Comentarii
Tabloul evoluţiei a fost şi va mai fi ajustat pe măsura noilor descoperiri fosile şi genetice, dar, în esenţă, teoria evoluţiei prin selecţie naturală este larg acceptată de comunitatea ştiinţifică, iar implicaţiile evoluţionismului în numeroase discipline sînt vaste. Din acest motiv, în fiecare an, se aniversează în tot mai multe ţări Ziua Darwin (Darwin Day). Au loc evenimente consacrate evoluţionismului în şcoli, în medii ştiinţifice şi culturale, iar presa manifestă un interes tot mai mare faţă de această temă. În 2009, fiind vorba de cifre rotunde – 200 de ani de la naşterea lui Charles Darwin şi 150 de la publicarea cărţii Despre originea speciilor –, amploarea manifestărilor este mult mai mare, ele urmînd a se desfăşura pe parcusul întregului an. Pentru prima dată, vor avea loc şi în România astfel de acţiuni derulate, în parteneriat, de Muzeul Naţional de Istorie Naturală „Grigore Antipa“, revista National Geographic din România, Fundaţia Artex şi Asociaţia Umanistă Română. Se vor organiza conferinţe, dezbateri, proiecţii de film, concursuri pentru tineri pe teme evoluţioniste, vor fi publicate reviste şi cărţi, va fi lansat site-ul www.darwinday.ro ş.a.m.d. Teoria evoluţiei şi conflictul dintre ştiinţă şi religie Teoria evoluţiei prin selecţie naturală pare a contrazice descrierile […]
In legatura cu postarea de joi, 12 februarie 2009, 22:59: Eu discutam despre editiile operelor lui Darwin in Romania. Si nu as fi postat aici daca remarca lui R. Cernea nu ar fi exprimat un mai vechi gand al meu, de pe vremea cand nu gaseam cartile respective: da, e nevoie de noi editii. Pentru celelalte afirmatii, oare cum era ipoteza aceea ca orice om e nevinovat pana se demonstreaza contrariul? Nu mai stiu, se mai aplica in Romania, sau se aplica direct condamnarile imediat ce se posteaza pe forumuri? Intrucat legea pamantului are intaietate oricaror prevederi legislative ulterioare, nu m-ar mira.
conform gandirii dvs tinerii nu au dreptul sa aleaga un dumnezeu si mai bine se impune lor un dumnezeu. tinerii trebuie sa aiba posibilitatea de a alege intre ratiune si metafizic, iar la randul metafizucului intre diferite credinte. stiinta inseamna spirit critic, nici de departe dogmatism. un cercetator in permanenta pune la indoieala rezultatele cercetarii proprii, auto verificandu-se permanent. acest criticism ar fi bine sa se mai patrunde si in lumea fundamentalistilor.
Se poate discuta de bune intentii, atunci cand banii pe care ii primesti pe proiect ii investesti in proiect. Cand primesti banii de proiect si ii bagi in buzunar, atunci se incheie orice discutie.
Remus Cernea este un tip care e preocupat in principiu sa castige niste bani din proiecte. Darwinismul, laicitatea si altele sunt pur si simplu niste pretexte pentru a face un ban. Tipic romanesc.
Remus Cernea are dreptate, cel putin sub aspectul editorial (mi se pare a avea dreptate si in observatiile pe care le face in sfera educatiei): imi aduc aminte ce greu mi-a fost sa gasesc lucrarile lui Darwin acum vreo douazeci de ani. Intre timp am rezolvat problema, le am in versiune engleza, in diverse sisteme de difuzare a cartii se gasesc usor editii de masa; in plus, o simpla cautare pe google duce la:
http://darwin-online.org.uk/
Dar n-ar fi rau deloc ca niste traduceri actualizate sa apara si in romana. N-a sugerat nimeni sa fie vandute la pachet cu Vestitorul Ortodoxiei, asa ca nu inteleg nuantele sugerate in postarea precedenta. E o discutie libera despre un subiect de interes cultural si plecam de la ipoteza ca toata lumea are bune intentii, nu-i asa?
continuati sa batjocoriti…sa impuneti ridiculizarea naturii umane..Daca chiar nu mai aveti nici un dumnezeu,macar lasati tinerele generatii sa aiba dreptul la unul…