INTERSECTII. Exercitiu de practica a observatiei culturale
- 14-04-2005
- Nr. 264
-
Michael FINKENTHAL
- Rubrici
- 3 Comentarii
Fiindca Intersectiile precedente au fost putin cam didactice si uneori, poate, prea „teoretice“, voi incerca sa compensez printr-un articol de „practica“ a observatiei culturale. A aparut recent la Princeton University Press o cartulie cu un titlu foarte provocator, On Bullshit, semnata de un cunoscut – aici in America, cel putin – profesor de filozofie (etica), Harry G. Frankfurt. Atit titlul, cit si dimensiunile ei sint surprinzatoare: o serioasa editura universitara sa publice o carte – a unui nu mai putin serios profesor – cu un asemenea titlu? Astazi, cind hirtia este atit de scumpa si editurile (in toata lumea!) se lupta din rasputeri sa supravietuiasca, sa publici in volum un scurt eseu care nu se intinde pe mai mult de citeva zeci de pagini? In ciuda dificultatii de a gasi un echivalent romanesc acestei expresii, atit de americane, caracterul universal al sintagmei si importanta eseului m-au determinat – in ciuda unei reticente instinctive impuse de titlu – sa-l fac cunoscut cititorilor Observatorului. Vreme de doua saptamini mi-am batut capul (si uneori si pe al altora) sa gasesc o traducere a cuvintului pe care sa pot sa o folosesc in scris. In singurul dictionar englez-roman pe care am reusit sa-l gasesc […]
La http://www.fictiuni.p5net.ro gasiti citeva detalii si despre Fictiuni, o publicatie cu aparitie sporadica, dar consistenta, avind drept subiect de predilectie literatura F&SF (dar nu numai). Tot acolo veti gasi online texte integrale din sumarul numerelor mai vechi ale publicatiei. Daca va place ce-ati vazut si citit, puteti comanda numerele aflate in stoc la [email protected].
Anticipatia n-am mai vazut-o nici eu pe la chioscuri, se pare ca sint probleme cu difuzarea. Literatura si artele imaginarului este un supliment (o pagina) care apare in fiecare simbata in cotidianul Obiectiv-Vocea Brailei. Se poate citi simbata pe site-ul ziarului(http://www.obiectivbr.ro/ si alegeti Science fiction din meniul din stinga) sau, dupa ziua de luni, la http://www.imaginar.tk, unde gasiti toate textele in formal html, un link catre formatul pdf al paginii, dar si arhiva.
Pro-scris este o revista trimestriala in format electronic si o gasiti la http://proscris.port5.com/.
Unde gasim si noi revistele astea? M-am uitat pe la chioscuri si… nimic.