INTERSECŢII. Post festum
- 11-12-2015
- Nr. 802
-
Michael FINKENTHAL
- Rubrici
- 1 Comentarii
După periplul meu românesc – cineva mi-a atras atenţia că „periplu“ înseamnă o călătorie pe mare, am răspuns: „Da, România mi-a apărut ca o mare, mereu agitată, mereu bîntuită de valuri“. Încerc să-mi trag sufletul în acest sfîrşit de săptămînă şi să scap de jet-lag. A încerca o trecere în revistă a celor trăite, a interpreta semne şi semnale, a re-gîndi zecile de conversaţii avute, a pune lucrurile în perspectivă pare a fi, la prima vedere cel puţin, un bun exerciţiu de „depresurizare“. Ca întotdeauna, am întîlnit mulţi oameni şi am avut conversaţii interesante. Uneori acestea au fost de-a dreptul surprinzătoare, animate, niciodată… agresive. Ce-i drept, am intuit de cîteva ori că, la un moment dat preopinenţii mei se opreau şovăitori, neştiind dacă să continue discuţia în direcţia în care se angajaseră sau să schimbe macazul. Asta deoarece, în ciuda faptului că mi-am petrecut majoritatea timplului mai cu seamă în medii intelectuale, unde discursul politicos este mai degrabă regula, controversele au fost uneori inevitabile. Recunosc că şi eu m-am angajat cîteodată în această direcţie; poate că de asta m-am simţit atît de obosit cînd am ajuns, în final, la Tîrgul de Carte Gaudeamus. În jur, se întîmplau lucruri care […]
Inainte de a citi insemnarea de mai sus tocmai terminiasem de vizionat “filmul” lui Jafar Panahi, Ceci n’est pas un film. Poate (si) de-asta am tresarit dind de citatul raduesnescian din incheiere. L-am ”intilnit” pe (m-am “intersectat” cu el , cum ar veni) Radu Enescu pe cind aveam o virsta ce azi imi stirneste duiosia si cind doream sa fiu dus de mina in universal kafkian, drept care i-am citit cu aplicatsiune cartea. Au urmat apoi alte “intilniri” episodice cu el in diverse publicatii si am apucat sa-l citesc intru acestea si citiva ani dupa ’89. In viata de zi cu zi Radu Enescu n-o fi fost mereu asezat pe un scaun sapiential, va fi fost si el doar om, macar din cind in cind, asa incit e foarte posibil sa fi spus :” „Păi, soarta ne-o facem noi… Nu îi sîntem supuşi ei. Dormi cum îţi aşterni“. Dar azi Radu Enescu e sapientsa insasi (asezat strimb, deci) si am indoieli ca ar judeca astfel, caci nu poti generaliza pentru zeci, sute de milioane –de oameni, totusi-, carora altii le-au asternut cum le venea lor. Daca printr-un accident (madame blavatskyian, de pilda) Radu Enescu si-ar mentine si azi discursul mai sus citat, i-as pune o intrebare (una dintre multimi posibile): Oare nu cumva Elena Adler va fi avut un rol in asternerea asternutului intru care (s-)a fost asezat el insusi o vreme ?
Si, a propos de cariera lui universitara, cei care l-au cunoscut indeaproape spun ca a(r fi) fost asistentul lui D.D. Rosca.