Istoria socială a alegerilor culinare

  • Recomandă articolul
Coordonator Paul Freedman Istoria gustului Traducere de Raluca Cimpoiaşu, Andra Stoica, Mădălina Tureatcă Editura Vellant, Bucureşti, 2008, 368 p.   Gusturile culinare specifice unor perioade au fost multă vreme considerate apanajul unei mode şi expresii ale frivolităţii unor grupuri sociale privilegiate. Antropologia ceremonială se consacră, de pildă, exceselor gastronomice ale ospăţurilor aristocrate, întîlnite atît în lumea occidentală, cît şi în trecutul abassid sau chinez, unde gătitul era activitatea servitorilor, iar degustarea, cea a stăpînilor. Gastronomia, în toată diversitatea şi amploarea ei, nu a beneficiat de un statut de disciplină à part entière, lăsînd, astfel, unei exploatări parţiale un aspect esenţial al vieţii cotidiene a omului. Istoria gustului, editată de Paul Freedman, îşi propune să retraseze, prin intermediul dovezilor arheologice şi al ilustraţiilor vremii, evoluţia cronologică a gastronomiei, din preistorie pînă astăzi. Mai mult decît o istorie însă, lucrarea este o incursiune în sociologia gustului, la afluenţa dintre straturile interioare ale unei societăţi, pe de o parte, şi dialogul cultural între societăţi şi culturi distincte, pe de altă parte. Teza lui Paul Freedman enunţă modul de pregătire a hranei ca fiind sufletul unei societăţi şi, în-tocmai ca aceasta, guvernat de o contradic-ţie intrinsecă, între instinctul primar de conservare şi nevoia vitală […]
Acest continut este doar pentru abonati. Pentru abonament Observatorul Cultural apasati aici.