JK minut cu minut. Ce mai este astăzi un intelectual (francez)
- 02-10-2014
- Nr. 742
-
Alexandru MATEI
- EVENIMENT
- 2 Comentarii
Sala Cinematografului „Elvira Popescu“ s-a umplut în cele din urmă. Un public predominant feminin şi francofon o aşteaptă pe această vedetă a unui star system pe care-l ţine în viaţă doar succesul lui, relativ, din lumea anglo-saxonă – căreia de altfel i se adresează discursul ultimilor samurai ai French Theory (JK se declară de altfel „de adopţie americană“). Adevărul e că sînt puţini studenţi, de asta îmi pare cel mai rău. De ce am venit eu? Dintr-o nostalgie. Mi-e şi mie dor de relatările pe care le făceam de la vizitele scriitorilor francezi în urmă cu zece-cincisprezece ani, mai ales acum, în prag de nou an universitar. Apoi, întrebarea din titlul conferinţei – „Există o cultură europeană?“ – mi se pare, măcar atît, effrontée, adică neobrăzată. Mai ales că, ştim, atunci cînd spunem în franceză „culture européenne“, ne gîndim la o arcă a lui Noe cîrmuită de Franţa. Julia Kristeva are – culmea! – un subtil accent slav. Europa e un haos, dar cultura europeană merită salvată. Dacă întrebările de spre identitate caută răspunsuri definitive, chiar dacă nu simple, întrebările sînt ele însele semnul identităţii europene. Te întrebi, deci eşti european. În aceste întrebări stă atît răspunsul (întrebarea „ce este […]
Intilnirea (prealabila) cu scrierile Juliei Kristeva nu te pregateste necesarmente pentru dimensiunea aurala a “experientei” Kristeva. N-as fi avut cum (exceptind poate cazul unui eventual i/pod/cast) sa testez voltajul din sala Elvira Popescu dar, dupa ce am audiat, cindva, o buna parte dintr-un curs despre Proust tinut de maniera “intensiva” (materia unui semestru predata zilnic, in nici chiar patru saptamini) am ramas o vreme cu senzatia ca oralul doamnei ramine undeva in zona ternului monoton. Asta a durat pina cind am reusit sa o vad/aud performind interactiv in emisiuni ori conferinte colective. E ciudat cum academismul (de nu cumva o fi jucat si meterologia vreun rol, in cazul experientei traite de mine…) poate imbraca ideea, expresia, oratoria, retorica in linii nu neaparat entuziasmante ori imbietoare. Pentru cineva interesat de mai multa , mai eclectica si mai inspirata prestatie a doamnei JK, pagina sa web (kristeva.fr) ofera, pe linga acces la unele texte, si unul la documente/medii audio ori vizuale realmente interesante, in buna parte subsumabile conceptului de cultura europeana , angaja(n)t , convingator servita de amfitrioana site-ului.
In alta ordine de idei, nu pot sa nu ma mir indeajuns vazind ca Sartre inca mai e dat drept reper de curaj azi, cind debulonarea divinitatii existentialistului a ajuns preocupare chiar si la citeunul care se reclama de la stinga (ma rog, una … hedonista) .
Tineretul idealist care a facut Revolutia si Golania. Nu i-ar fi fost incapator Ateneul.