Jocul de-a mafia
- 28-03-2014
- Nr. 716
-
Anamaria POP
- Internaţional
- 4 Comentarii
În 2013, sfîrşitul lînced şi cenuşiu de an mi-a fost înviorat de publicarea unui volum masiv de studii sociopolitice, intitulatCaracatiţa ungară − modelul statului mafiot postcomunist, rodul muncii, de un înalt profesionalism, a unui grup de intelectuali liberali de excepţie din Ungaria, urmată de concretizarea atitudinii civice europene, cît se poate de responsabile, a Editurii Noran, Libro din cadrul holdingului editorial Kossuth din Budapesta. Iniţiativa acestui volum îi aparţine sociologului Bálint Magyar, la fel şi studiul introductiv (un soi de „punct central“, în jurul căruia se grupează celelalte analize din mai toate domeniile), precum şi redactarea textelor (alături de excelenta ziaristă de politică externă Júlia Vásárhelyi, care, fiind fiica ziaristului reformist Miklós Vásárhelyi, şeful biroului de presă în perioada guvernului Imre Nagy, condamnat la cinci ani de închisoare, a petrecut o perioadă mai îndelungată − alături de mai multe familii cu copii implicate în Revo – luţia din 1956 − în domiciliu forţat, la Snagov). Despre Bálint Magyar ştiam că este un veritabil european, cu adînci rădăcini în tradiţiile culturale din Ungaria. Mai ştiam că, înainte de 1990, a pus din plin umărul la tipărirea publicaţiilor samizdat – o asumare nu lipsită de pericole –, că a fost membru […]
Multumesc pentru cele 2 comentarii recente. Primul e din partea unuia dintre cei doi redactori ai volumului de studii in discutie – o buna prietena de a mea din Ungaria, care a invatat cat de cat romaneste la inchisoare de la Snagov, la sfarsitul anilor ’50… ii este draga Romania, ii este drag spatiul central-est european… prin cartea pe care a redactat-o trage un semnal de alarma pentru stoparea extinderii unui virus politic extrem de periculos.
Da, pana acum am cunoscut doua sisteme mari: statul capitalist si statul socialist/comunist. Dar acum se pare ca sub ochii nostri se naste al treilea: statul mafiot structurat pe ruinele statului socialist/comunist.
Volumul de studii „Caracatita ungara” este cat se poate de important tocmai pentru ca prezinta cu profesionalism si obiectivitate stalpii de baza pe care se construieste statul mafiot – acesti stalpi fiind similari in tarile postcomuniste. Revista „Observator cultural” a avut generozitatea sa publice aceasta sinteza a volumului – sunt tare curioasa care va fi editura cu suficient curaj s-o publice. Oricum, traducerea mea va fi gata pana in toamna acestui an − in momentul de fata volumul are 425 pg, dar eu traduc editia a II-a, completata (care apare la sfarsitul verii in Ungaria) cu cateva studii privind mafiotizarea sistemului sanitar, educatiei, politicii externe… inclusiv o analiza a rezultatelor alegerilor din 6 aprilie, cand actualul partid de guvernamant are toate sansele sa castige detasat – Legea electorala a fost in asa fel modificata, incat din punct de vedere aritmetic si logic si-au asigurat din nou chiar o majoritate.
Astept cu nerabdare traducerea cartii!!!
Paralelele evidente cu situatia din Romania (ca si Ucraina, Moldova, Transnistria) sugereaza ca statul mafiot este rezultatul evolutiei de la un stat totalitar catre unul autoritarian cleptocratic. Ramane de vazut daca este doar o faza de tranzitie catre alta forma de guvernamant sau o forma fixa. Stim ca statele esuate (failed states) sunt adaposturi si terenuri fertile pentru teroristi. Statul mafiot adaposteste si e teren fertil pentru talhari si mai mari si mai mici, dar nu cred ca detine stabilitate pe termen lung. Se va prabusi pe de o parte din cauza ca fondurile Europene vor seca, pe de alta parte din cauza cresterii haosului interior. Nevoia de tap ispasitor se va intensifica, si toate tendintele nationaliste xenofobe, antisemite si antiroma vor fi exacerbate. Diferenta dintre Mafia si statul mafiot este ca mafia e cufundata intr-un numar masiv de victime potentiale care nu sunt mafitoti, dar au resurse exploatabile, pe cand abilitatea statului mafiot de a-si jefui cetatenii e limitata: nu poti transforma o tara europeana in Korea de Nord. Cel putin nu inca.
Nagyon, nagyon köszönjük – foarte, foarte multumesc, Annamaria!