La capătul unui parcurs exemplar
- 08-09-2017
- Nr. 888
-
Ovidiu PECICAN
- In memoriam
- 4 Comentarii
Trecerea dincolo de hotarele timpului a doamnei Zoe Petre, excelent clasicist, istoric și om politic cu o amprentă inconfundabilă în primele decenii postcomuniste ale istoriei României, este un prilej de legitimă mîhnire pentru cei care au cunoscut-o mai bine. Reprezentînd a doua generație (dar nu și ultima) dintr-o familie în care pasiunea pentru studiul trecutului s-a metamorfozat, prin muncă disciplinată de automodelare, în vocație profesională împlinită, doamna Zoe Petre a excelat printr-o uluitoare consecvență a vocației. Formată în cîmpul studiilor clasice, ea nu le-a părăsit niciodată, realizîndu‑se în cadrul lor ca o specialistă de excepție. Cu un traseu profesional rectiliniu – de la un liceu de profil direct în ierarhia universitară, pe care a urcat-o în timp, cu tărăgănări la care au obligat-o furcile caudine ale comunismului, pînă la treapta de profesor universitar și de decan –, doamna Zoe Petre a avut în gîndire, atitudine și simțire mereu noblețea marilor spirite alimentate de izvoarele fundamentale ale culturii universale. Îmi amintesc zilele îndepărtate, de la începuturile anilor 1980, cînd, student fiind, am cunoscut-o, avînd șansa de a-i fi prezentat chiar pe scările edificiului central al Universității bucureștene. Din prima clipă, doamna profesoară mi-a acordat privilegiul unei întîmpinări calde, pe care a […]
Înainte de 1989 am avut sentimentul că vorbirea (hiper)laudativă, pe un fond discutabil altminteri, e fruct al epocii comuniste.
Ulterior am realizat, cu ceva disconfort, că e valabil firii umane în general.
Să mă scuzați…
Îmi aduc eu bine aminte, de unul dintre primele gesturi ale dnei Petre, odată ajunsă la Cotroceni, alături de Emil Constantinescu?
Și anume să-și aducă fiul (altminteri militant subțire și eficient al CDR), în anturajul profesional?
Părerea mea despre doamna Zoe Petre se află ceva mai nuanțată.
Asta, și pentru că n-am priceput (pînă acum barim) de ce trebuie vorbit elogios despre un plecat dintre noi.
Știu că în domeniu se vîntură mult vorba cu „De Mortius…”, dar pînă la urmă – candidat intelectual aflîndu-mă – sînt tentat s-arunc ochi dedesubt, mai exact spre ce anume ne împinge a dori acel tratament, spre răposați…
La chestiune, putem privi și tonul cu care Societatea își propagă așa deziderat… E una din distracțiile mele (de om altminteri trist), de- a-mi închipui că acolo se află o persoană. Și că intru în dialog cu Ea.
Altminteri, cu lipsa de modestie ce mă caracterizează, am încredere în instinctul personal. În sensul că o interdicție socială poate fi privită realmente ca venind de la un om.
Domnule Pecican, despre morti numai de bine. Imi amintesc, insa, ca alaturi de ilustra disparuta va aflati intre semnatarii Petitiei, prin care incercati sa explicati cancelariilor europene si SUA ca, desi la Referendumul din iulie 2012 nu s-a intrunit – conform LEGII in vigoare atunci – cvorumul de 50%+1, totusi Referendumul ar fi fost valid. Va doresc sanatate si sa scrieti un panegiric cel putin la fel de reusit si despre Tudorel Toader. De altfel, presupun ca ganditi la fel cu ministrul Rudotel!