Logica si deontologie profesionala
- 17-01-2008
- Nr. 406
-
Carmen MUŞAT
- Editorial
- 4 Comentarii
La sfirsitul saptaminii trecute, Marius Oprea – directorul Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului – i-a trimis o scrisoare deschisa lui Vladimir Tismaneanu, presedintele Comisiei Prezidentiale pentru Analiza Dictaturii Comuniste din Romania. Desi a fost trimisa tuturor publicatiilor importante din tara, scrisoarea – pe care o puteti citi in ultima pagina a Observatorului cultural – nu a fost reprodusa integral nicaieri. Au fost reproduse, in schimb, comentariile contrariate pe marginea textului lui Marius Oprea, facute de Vladimir Tismaneanu si de Sorin Iliesiu. Pentru ca deontologic este, nu-i asa, sa-i induci cititorului propriile tale opinii inainte de a-i da posibilitatea sa judece pe cont propriu. Nu este prima oara cind constat ca pe malul Dimbovitei scopul major al presei nu este de a informa, ci de a deforma pentru a manipula mai usor. Reteta a fost utilizata de nenumarate ori in ultimii optsprezece ani, indiferent de culoarea politica a celor aflati la un moment dat la putere si, mai grav, indiferent de virsta, profesionalismul sau orientarea politica a jurnalistului sau a publicatiei. Cea de-a patra putere sufera, in Romania, de toate maladiile de care sufera celelalte trei puteri – este corupta, incoerenta, deprofesionalizata, atinsa de demagogie si lipsita de orizont. Exceptiile […]
Imi pare rau daca vi s-a parut ca editorialul meu ii plaseaza pe baricade diferite pe cei doi. Ceea mi se pare inadmisibil in presa noastra – si subliniez in presa noastra – este maniera de lucru. Dincolo de opiniile lui Marius Oprea sau de cele ale lui Vladimir Tismaneanu (fiecare are dreptul la opinie), modul partial in care presa cotidiana reactioneaza frecvent nu imi place, pentru ca imi da certitudinea, nu doar impresia, ca manipuleaza. Marius Oprea nu i-a trimis o scrisoare privata lui Vladimir Tismaneanu, ci o scrisoare deschisa, destinata publicarii. Dumneavoastra ati citit acest amanunt tot in presa si l-ati luat de bun. De altfel, nu este singurul caz in care presa cotidiana omite informatia completa sau, si mai grav, publica birfe si zvonuri pe post de stiri autentice. De ce o fac? Nu cred ca doar presiunea politica sau cea economica determina „jocurile” in presa, ci si slabiciunile de tot felul ale jurnalistilor. Daca acestia ar avea coloana vertebrala sau daca ar fi lipsiti de ambitii politice, presiunile nu ar avea nici un ecou. Pe Vladimir Tismaneanu il respect pentru intreaga lui activitate profesionala, si nu pe el il vizam in comentariul meu.
Oprea si Tismaneanu se improasca si Observator cultural chibiteaza, in loc sa-i dea pe amindoi cap in cap pina tac si-si vad de trebi. Jenant!
Scrisoarea lui Oprea a fost una privata, trimisa in particular lui Tismaneanu, apoi Oprea a pasat-o presei… Iar Observator cultural a publicat-o imediat, fara sa-l intrebe si pe Tismaneanu ce parere are. De ce, oare, Observator cultural nu le spune la amindoi sa-si vada de trebi? Asta trebuia sa scrieti in editorial: sinteti prea destepti, bai Volodea, bai Mariusica, asa ca mars la treaba, lasati scrisorile, nu-l mai lingeti in cur pe Baselu (Tismaneanu) sau pe Calinutu (Oprea). Bai, aveti alta treaba in tara asta, asta trebuia sa le spuneti in editorial.
Un sef de gazeta profesionist si un ziarist echilibrat, cum va pretindeti, doamna Musat, ar fi solicitat un punct de vedere si domnului Tismaneanu la scrisoarea domnului Oprea. N-ati facut acest lucru. Condamnati practicile presei, dar faceti la fel. Ce mi-e „Cotidianul” sau „Evenimentul zilei”, ce mi-e „Observator cultural”? Aceeasi partinire. Fiecare publica ce vrea. Daca doreati sa publicati numai scrisoarea domnului Oprea, n-aveati decit. Dar, atunci, nu-i mai condamnati pe altii, cind faceti la fel. Am apreciat deseori echilibrul revistei pe care o conduceti, dar in acest caz vreti sa stirniti un scandal intre domnii Oprea si Tismaneanu. Daca ati fi cerut un punct de vedere si domnului Tismaneanu, va garantez ca nu v-ar fi iesit jocurile. Dar, asa, publicindu-l doar pe domnul Oprea, v-ati discreditat, aratind cititorilor revistei ca nu sinteti obiectiva. Sint convins ca domnul Tismaneanu ar fi avut timp sa va raspunda, dar n-ati vrut sa apara in revista. De ce dezbinati doi oameni care fac extrem de mult pentru societatea romaneasca? De ce ii antrenati in jocuri politice? De ce inventati jocuri politice? In loc sa-i aduceti impreuna, sa-i sprijiniti pe fiecare dintre cei doi domni mai sus mentionati, va erijati in campioana obiectivitatii, dar sinteti patrunsa de cele mai partizane actiuni. E foarte trist sa constat abandonul obiectivitatii la „Observator cultural”, o revista pe care o apreciam tocmai pentru ca nu cadea in patimile politicii. Domnii Oprea si Tismaneanu sint mult mai apropiati si cititorii stiu bine acest lucru. Nu stiu de ce ii plasati pe baricade diferite?
Alo, doamna Musat, ati citit „Evenimentul zilei” de miercuri? Unde ati vazut comentariile contrariate? Dimpotriva, mi s-a parut ca Vladimir Tismaneanu este cooperant si deschis fata de Marius Oprea.
Nu turnati gaz pe foc acolo unde nu e cazul! De ce stirniti zizanie intre Marius Oprea si Vladimir Tismaneanu? Domnul Tismaneanu a explicat cit se poate de limpede ca nu l-a insultat nici pe Marius Oprea, nici guvernul. D-voastra cautati scandal cu orice pret, acolo unde ar trebui sa sustineti colaborarea dintre Marius Oprea si Vladimir Tismaneanu. Impreuna, cei doi sint puternici. Daca veniti dvs. si stirniti zizanie, cei doi vor fi slabi si ne va calari din nou Securitatea.