Mahalaua noastră cea de toate zilele
- 02-09-2011
- Nr. 590
-
Carmen MUŞAT
- Editorial
- 6 Comentarii
Nimic mai greu, după o vacanţă petrecută departe de lumea dezlănţuită, decît să te reconectezi la realitatea românească, dominată de vulgaritate şi mitocănie. Înainte de 1989, circula un banc (amar) despre scufundarea ţării în întuneric cu viteza luminii – era epoca în care frigul şi întunericul reprezentau realităţi cotidiene, contrastînd dramatic cu decizia puterii comuniste de a vorbi despre „epoca de aur“. Deşi întreruperile de curent gestionate politic nu mai sînt, astăzi, la ordinea zilei, continuăm să ne scufundăm cu viteza luminii într-un întuneric la fel de dens, generat, de data aceasta, de invazia de prost gust şi mîrlănie publică intens mediatizată. Trăim într-o ţară în care distincţia dintre presa tabloidă şi presa de ţinută nu mai există, de vreme ce modelul „click“ sau „cancan“ s-a generalizat în paginile unor publicaţii ce se pretind „serioase“, iar televiziunile de ştiri s-au „otevizat“ cu un entuziasm suspect. Nu pot să cred că, de trei zile, de cînd am revenit în ţară şi încerc să aflu ce se petrece în lume şi la noi, trebuie să urmăresc, în continuare, BBC, CNN sau Euronews, ce nu-şi permit să închirieze elicoptere pentru a transmite în direct nunta unui obscur personaj autohton, care se crede, probabil, […]
Sa luam DEX-ul: CULTÚRĂ, culturi, s. f. 1. Totalitatea valorilor materiale și spirituale create de omenire și a instituțiilor necesare pentru comunicarea acestor valori.
Sa luam Larousse-ul : Ensemble des phénomènes matériels et idéologiques qui caractérisent un groupe ethnique ou une nation, une civilisation, par opposition à un autre groupe ou à une autre nation.
Credeati sincer, dumneavoastra ca Romania se va schimba cultural in timpul petrcut peste hotare? Asteptati oare sa nu mai se cînte manele, sa regasiti Wagner si în loc de mirese, Valkyries?
de care aveam nevoie ca de oxigen.
Acest articol, sintetic despre ce si cum se petrec lucrurile in tara este inutil, contemplativ_chiar as zice.
Eu am sansa sa ma intorc din Romania.in Franta,unde lucrurile care mergeau greu, se misca greu in continuare.
Atita timp cit oameni, ca dumneavoastra, Doamna Musat, ramin contemplativi critici doar nivel de constat, atita timp cit pe posturile de televiziune rominesti, nu numai la nunti, dar si la emisiuni care ar putea fii interesante, de la animator, la invitatii specialisti in economie, finante, drept, etc, sunt toti agramati si inventeaza cuvinte care te fac sa te tavalesti de ris, dupa ce prima oara, crezi ca i s-a impleticit omului limba in gura, dar, care persista sa „suspicioneze fonduri de fictiune”, trebuie probabil sa va resemnati cu BBC,etc.
Aux armes, citoyens et laissez tomber la contemplation et les lamentations!
Abandonate, cam toate domesticile se sălbăticesc. Și numai elitei lor, omului trebuie reproșată regresia. Mai mult, deceleratori, Luther a-ntors monoteismul în politeism, Marx – civilizația în barbarie. Colectivitatea tribală și-a inventat eroul civilizator, celei sociale pare să-i lipsească nu numai pedala accelerației, ci și cea a frânei.
Nu-mi ingadui luxul de a va contrazice,d-na Musat.Sinteti o personalitate atat de distinsa,simpatica si umblata prin lume.dar nu din aceste motive n-as indrazni,ci pentru ca de cele mai multe ori aveti perfecta dreptate.
O observatie,totusi,am a face,considerand-o de bun-simt si necesara.In loc de „Lumea romaneasca contemporana se autodistruge cu vesela inconstienta…”consider ca e mai corect „Lumea romaneasca contemporana ESTE DISTRUSA cu vesela inconstienta”Pentru ca nu pot crede,in ruptul capului,ca intreaga suflare,de vladica pana la opinca,participa la acest dezastru.Cei ce nu mai contenesc sa-l produca,stiu de ce o fac,se cunosc intre ei,sunt cunoscuti si de noi,ceilalti,dar ei detin puterea si fac „ce vrea muschii lor” cu ea.Ce folos daca un nimeni ca mine scrie in prostie despre realitatile sumbre din Mamonia,despre crimele ce se infaptuiesc sub ochii nostri aici,cand ramane sa urle in pustiu ? Ce folos daca marile spirite ale neamului,care exista,traiesc alaturi de noi,spun lucrurilor pe nume,daca nu detin puterea ? Asa ca,fie-mi iertata interventia,corectarea e musai necesara.
Stimata doamna Musat, ati pus punctul pe „i”- Ultimul paragraf din comentariul Dvs. sintetizeaza, atotcuprinzator as spune, deplasarea societatii romanesti, intr-o veselie, spre catastrofa dezagregarii.
ireversibila a dezagregarii..