Mihai Sin – printre ultimii mohicani
- 03-07-2008
- Nr. 430
-
Bianca BURŢA-CERNAT
- Eseistică
- 5 Comentarii
Mihai SIN Marea miză Editura Nemira, Bucureşti, 2008, 256 p. Nu ştiu dacă nu cumva e o impresie: mi se pare că, de la un timp, în lumea literelor româneşti apetitul polemic s-a cam anemiat, iar disponibilitatea pentru dezbatere e adesea mimată prin luări de poziţie conformiste, de multe ori oţioase şi fără nerv. Se întîmplă astfel ca apariţia unor cărţi cu miză – scrise anume ca să incite la „disecţii“ profunde, la „gîlceavă“ inteligentă – să nu aibă aproape nici un ecou. Sînt sceptică, de exemplu, dată fiind blazarea cvasi-generalizată ce ne-a cuprins, în privinţa şanselor ca o carte ca aceea a prozatorului Mihai Sin, Marea miză, să ne scoată din amorţeală, să ne antreneze într-o discuţie neconvenţională despre romanul românesc, despre ceea ce este şi ceea ce ar putea să fie acesta. La prima sa ediţie, în 2003, eseul în chestiune nu a beneficiat de prea multe comentarii, deşi conţine o serie de consideraţii-dinamită, care, în mod normal, nu te pot lăsa indiferent, fie că le aprobi, fie că te enervează şi le conteşti. Marea miză este profesiunea de credinţă a unui prozator de şcoală veche, imun la cîntecele de sirenă ale doctrinarilor postmodernismului autohton. Într-o […]
ma rog, fiecare cu poetica lui. dar nu ne-ar prinde bine si nitel import de tragic si metafizic?
Mi se pare mie sau sinteti ironic?
si nu doar cu priviri pe fereastra? Lumina ecranelor poate orbi si ne poate priva de acuitatea vederii. Derizorie o tragedie care a implicat toate straturile sociale vreme de mai bine de o jumatate de secol? Ca sa nu scriem despre alte secole.
DC
Si daca tocmai contingentul, ironia si derizoriul reprezinta „specificul national”? De ce n-ar fi mai ales tragicul si metafizicul obsesii de imprumut, ca asa par, daca te uiti putin pe fereastra, pe ecran, pe monitor.
Un comentariu care dovedeste ca o mofificare de mentalitate este in curs. O lume calpa, a deriziunii permanente este pe cale sa fie inlocuita cu una a inc rederii in valori morale.
Va invita sa colaborati si la Asymetria. Cu bine, Dan Culcer [email protected]