Morala unui sceptic „sub acoperire“
Măştile lui M.I. – Gabriel Liiceanu în dialog cu Mircea Ivănescu
- 01-06-2012
- Nr. 626
-
Bianca BURŢA-CERNAT
- MEMORIALISTICĂ
- 2 Comentarii
Nu știu ce îl va fi convins pe Gabriel Liiceanu să includă în traseul său de intervievator al unor oameni cu biografie exemplară o oprire la casa din Sibiu a poetului Mircea Ivănescu (puțin înainte de dispariția acestuia, în 2011). Însuși autorul acestei cărți de convorbiri enumeră, într-un preambul, motivele de inaderență, punctele în care cei doi colocutori nu s-au/nu s-ar fi putut întîlni, mai degrabă decît pe acelea de convergență. „Trăiam pe continente culturale extrem de îndepărtate. Ce ar avea de discutat […] traducătorul lui Joyce cu cel al lui Heidegger?“. Ei bine, lecția pe care trebuie să o fi trăit (ar fi inexact spus „primit“) profesorul de filozofie, discipolul lui Noica, odată cu această întîlnire aparent nemotivată de vreo afinitate anterior instituită, lecția este rezumabilă, cred, astfel: e o prejudecată convingerea conform căreia un dialog fructuos („edificator“, în termeni păltinișeni) poate avea loc numai între… „afini“ (cultural, ideologic, temperamental etc.), că doi oameni atît de diferiți încît par de pe „continente culturale extrem de îndepărtate“ nu ar avea ce să-și spună sau că o discuție în contradictoriu – bine intenționată (adică neexcluzînd, de plano, un posibil acord, cît de îndepărtat) – nu ar fi o experiență dezirabilă. […]
dEspre om oameni pisici cîini porci animale
În uimirea căutărilor cele, durerilor care, nepriceperilor senzaţii, suficienţelor imediate, detaşărilor necesare, supravieţuirii terestre SÎNT SURPRINS PÎN’ LA DELIR cum această halucinantă poveste a Poetului Oarecare, şters, şi pe care îl ştiam pe dinafară senzaţie-fiinţă firească de dinăuntru halucinogen pură-perfectă de o valoare hagiografic-inestimabilă poate trece atît de uşor de blînd neobservată în ciuda tuturor recenziilor ditirambice ale cărţii-interviu a lui Liiceanu comisar-şoarece de personalităţi gata de, şi pe moarte.
M.I. etse (sic !) poetul care ne demonstrează ( celor care pot şi doresc a pricepe) OTRAVA unei lumi INDIGESTE PÎNĂ LA PUTREFACŢIE dar doar privită de dinafară şi-n care poţi trăi-trece teafăr se pare fără să te îmbolnăveşti decît de LAŞITATEA cea MORALIZATOARE şi de CECITATE molicică-ETICĂ dugheană de o cinzeacă.
ALCOOLUL avînd rolul de “ingredient” vital conservator esenţial creator. DROGUL !!!!
CÎT de uşor pare AZI şi cît de DERIZORIU.
VOMĂ şi RUŞINE !
Aflăm astfel că se poate scrie o poezie sublimă în preajmă, şi chiar pe cadavre,-ncă-calde.
ASFIXIANT ! şi totuşi există ! şi totuşi se poate ! Totul este Posibil !
Cei îmbălsămaţi în Sistem, în Alcool, în Poezie şi alte Droguri Dulci au reuşit să facă perfect abstracţie de aerul fetid al farfuriei din care mîncau pe pîine cu muştar putrefacţia unui popor, cadavrul unor tradiţii de secole, cartofi prăjiţi şi poezie.
DE UNDE, şi pericolul Programării CARNAGIULUI prin CANCERul IN-Oculat MENTAL.
Despre această poveste toţi au o reacţie drăguţ-estetică de înţelepciune de Comitet Central în osmoze profunde, directivă de sector.
Patologia “lucidităţii şi a smereniei” devine astfel nu doar ÎNSPĂIMÎNTĂTOARE ci şi Halucinantă-însoţită fiind de-o argumentaţie, pe măsură, de fiecare dată, sofisticat-substanţială, ca şi cînd toate acestea ar fi fost cele FIREŞTI şi FIRESCUL în sine.
Nimic mai Normal ! trăim aZi, o Lume cu Capul în JOS, doar criminală prin ELUDARE.
ÎN CIUDA VALORII INTERESANTELOR REVELAŢII
OARE doar întîmplarea-a făcut ca domnul Liiceanu să ia interviuri grozave unor personalităţi fulminante care deşi juraseră tăcerea-absolută s-au dedat surprinzător firesc jocului fermecaţi fiind probabil de şăgălnicia irezistibilă a inteletualului-filozof VIP, DUPĂ CARE nu la multă vreme-au murit natural de o trecere a timpului implacabil-superbă ???
Avem spuse-scrise şi filmate Mărturii Formidabile, Răspunsuri Halucinante, Nuanţe Colosale.
Desigur meritul cel mai mare îi revine intelectualului (de serviciu) prins, şi el, în capcanele…, să întindă, şi el, aceleaşi-alte-obişnuite capcane “ale istoriei” altora deja prinşi în acele alte capcane ale vechilor poveşti-cronici şi teribil hîrjoniţi de handicapuri nerecunoscute de altfel, decît indirect, TOCMAI prin mărturiile lor absolut înfricoşătoare-adevăruri, dulci-negre roşii amare revelaţii.
Domnului Liiceanu îi rămîne în imediatul acesta, Misiunea-Imposibilă a unui interviu-carte-film (drepturi de autor) cu PAUL GOMA.
Curaj şi succes ! Ar fi FORMIDABIL !