„Nemţii noştri“ şi Nobelul lor
- 15-10-2009
- Nr. 496
-
Iulia POPOVICI
- Actualitate
- 4 Comentarii
Există un cuvînt românesc ce apare, cu majusculă, pe pagina dedicată de Academia Suedeză Hertei Müller. Aktionsgruppe Banat nu apare în manualele şcolare româneşti şi nici nu se studiază la Facultatea de Litere. Numele lui William Totok, Ernest Wichner, Rolf Bossert, Gerhardt Csejka, Richard Wagner şi chiar cel al Hertei Müller (care, în realitate, n-a făcut parte din Grupul de Acţiune, ci din Cenaclul timişorean „Adam Müller-Guttenbrunn“, dar spiritul e/era acelaşi) sînt rezervate unui cerc restrîns de privilegiaţi ai lecturii, şi nu pentru că ei n-ar fi traduşi în româneşte. Liniştea pieţei editoriale autohtone de după anunţarea Nobelului pentru Literatură e simplu de explicat: de ani de zile, cele mai importante cărţi ale cîştigătoarei sînt publicate (cele mai multe, la Polirom), doar cea mai recentă e în negociere – şi nu s-au vîndut ca pîinea caldă. Asta pentru că noi ştim despre „nemţii noştri“ că erau disciplinaţi, aveau case mari şi frumoase, au fost „vînduţi“ de Ceauşescu Germaniei şi uite, uneori mai iau şi Premiul Nobel. Nu vrem să ştim cum au trecut prin Al Doilea Război Mondial, aşa că nu prea vorbim în spaţiul public despre asta şi nici nu-i prea citim pe Eginald Schlattner (Cocoşul decapitat) sau Dieter […]
Dragă Nicolae,
Am cartea lui Cosmin Dragoste, mulţumesc. E o teză de doctorat onorabilă.
Cît despre „există o”, ei bine, pe site-ul Academiei Suedeze, la capitolul Herta Muller, trei din cinci referinte critice au autori români. Despre Acktiongruppe Banat există nu una, ci destule lucrări profesioniste, o documentare consistentă etc. Numai cine le citi nu prea e.
Iar comentariul sigur că e românesc, că doar nu sîntem în Ţara Soarelui Răsare…
,,nemţoaica de origine germană din România” … zau ca nu pricep ! oare ce este Herta Muller ( u cu trema ) ? cetatean german, nascut in Romania ! asa e corect ? … ar trebui sa o intrebam !
Excelent text. L-am citit cu sufletul la gura. Nu prea comentez (in public) textele care apar in presa din Romania – dar de data asta nu m-am putut abtine. Sincere felicitari, Iulia Popovici!
Draga Iulia,
iti voi trimite monografia Herta Mueller, Metamorfozele terorii, de Cosmin Dragoste, aparuta anul trecut la Aius, Craiova.
Exista, asadar, o lucrare profesionista care trateaza Aktionsgruppe Banat, ca si literatura germana din Romania (corecta informatia referitoare la ne-apartenenta autoarei la AB, de cele mai multe ori facuta cu ochii inchisi), dar, mai ales, romanele sale, 6 la numar, pana la cel recent aparut.
Restul e… comentariu literar si jurnalistic romanesc.