Nepotul lui Dracula (XIII)
Fragment din romanul cu acelaşi titlu, în curs de apariţie la Editura AULA
Teo a gustat puţin din pilaf, din legumele asortate, din salata de ciuperci pleurotus, apoi a început: – E demonstrat ştiinţific că consumul de carne e sursa unei serii nesfîrşite de boli – diabet, cancer, infarct, arterioscleroză şi aşa mai departe –, e principala cauză de degenerescenţă la anumite popoare. – Iar începi cu teoriile tale rasiste, a zis Darius, fără să-şi ridice ochii din farfurie. – Nu e rasism, e ştiinţă, e rezultatul celor mai recente cercetări medicale. De exemplu, T. Colin Campbell, o somitate ştiinţifică în America, în cartea sa „Studiul China”, demonstrează că… – Ce-are China cu biftecul tartar? a întrebat Miky, continuînd să înghită cu poftă. – Are. Pentru că, în cartea respectivă, pe baza unei cercetări făcute în China, pe un milion de persoane, s-a demonstrat că cei care mănîncă carne şi lapte fac cancer, iar vegetarienii nu. – Şi lapte? a întrebat dom’ Bazil. – Da, şi lapte. Laptele, cu excepţia laptelui de mamă, desigur, e chiar mai periculos decît carnea. Distruge ficatul, provoacă colesterol… Dar mai bine continuaţi cu oribilităţile voastre – poftă bună! – şi lăsaţi-mă să termin. Vox clamandi in deserto. Marile civilizaţii umane înseamnă vegetarianism. Constructorii catedralelor, ai piramidelor egiptene […]