Nevoia de FILIT
- 10-10-2014
- Nr. 743
-
Alina PURCARU
- EVENIMENT
- 1 Comentarii
Nu e simplu să selectezi, într-o pagină cu impresii şi concluzii, care au fost cele mai relevante, mai importante sau mai inedite momente de la FILIT, Festivalul Internaţional de Literatură şi Traducere de la Iaşi, acum la a doua ediţie. Am să încep de la sfîrşit, cînd toţi cei rămaşi pînă în ultima zi şi-ar fi dorit, în secret, să piardă trenul spre Bucureşti. Asta ar fi cea mai directă concluzie, şi ea spune totul despre efectul şirului de întîlniri de la Iaşi asupra celor mai mulţi dintre cei care au fost acolo. Nu am folosit întîmplător cuvîntul întîlniri. Cred că el redă cel mai precis conceptul din spatele FILIT-ului, un festival gîndit să pună în legătură nu numai scriitorii şi cititorii care vin să-i audă, ci o întreagă branşă: traducători, critici, oameni din mediul academic, jurnalişti şi chiar agenţi şi editori. Privit din acest unghi, Festivalul cred că funcţionează, iar impresiile celor care au luat parte la ceea ce s-a petrecut timp ce cinci zile la Iaşi întăresc, fără excepţie, concluzia. E suficient să arunci un ochi peste cascada de postări de pe conturile de Facebook ale celor care au fost la Iaşi, ca să-ţi faci o idee […]
s-ar fi putut evita stupizenia bascalioasa a unor amfitrioni rau alesi ca si combinarea stranie a lecturilor pentru copii cu cele… pornografice(„Soldatii..”), careia i se potriveste , chiar daca poate nu asta a fost intentia autoarei articolului,remarca sa privitoare la publicul derutat, rezistand si acestei absurde”provocari”( e drept, stanjenit, „foindu-se pe scaune” etc….).
Asadar, ” e inca nevoie sa lamurim”, din respect pentru actul cultural si pentru publicul interesat nu numai ce „amfitrioni” ci si ce fel de scriitori romani invitam.
Ce fel de reprezentativitate detine Adrian Schiop in literatura romana actuala incat a beneficiat de invitarea la FILIT???
Si, de fapt, putem vorbi, in cazul romanului acestuia, de literatura???