Nevoia de profesionisti
- 22-03-2007
- Nr. 364
-
Carmen MUŞAT
- Editorial
- 2 Comentarii
Pare din ce in ce mai greu sa iti pastrezi calmul si dreapta masura in vacarmul ce a cuprins, treptat, toate sferele vietii publice autohtone. Frenezia distrugerii, de care s-a molipsit intreaga clasa politica, se extinde si asupra scenei culturale, tulburind si mai mult apele realitatii autohtone. Senzatia pe care o am, urmarind inevitabilele talk-show-uri sau deschizind presa zilnica, este ca ne-am reintors cumva in zilele de maxima confuzie de la inceputul anilor ’90, cind se putea spune orice despre oricine, cind se traia intr-o permanenta tensiune si incertitudine, cind nu mai stiai prea bine nici cine iti sint adversari si cine prieteni, iar existenta cotidiana se derula sub semnul instabilitatii. Sa nu se fi schimbat oare nimic in modul nostru de a reactiona si de a actiona, in tot acest timp, desi in viata publica a inceput sa-si faca simtita prezenta o noua generatie? Raspunsul nu e usor de dat, pentru ca a nega transformarile reale produse in societatea romaneasca in intervalul de timp scurs de la inceputul anilor ’90 pina astazi ar fi pe cit de nerealist, pe atit de contraproductiv. Multe s-au schimbat, intr-adevar, de la legislatie la institutii – create, majoritatea, dupa model occidental –, de […]
Nu am un motiv special pentru a sustine cauza lui Eugen Simion, dar il respect pe autorul Scriitorilor Romani de azi si al Jurnalului parizian (pentru a nu prezenta toata bibliografia). Cred totusi ca actualul director are un motiv anume pentru a impune o linie de conduita mai dura. Posibil ca multi dintre cei nemultumiti sunt deranjati in lenea lor congenitala, in tabieturile lor academice. Am lucrat 10 ani in cel mai mare institut de istorie al tarii (Nicolae Iorga) in timpul „regimului” Papacostea si cunosc oameni care nu au produs nici un studiu meritoriu ani de zile, care veneau in Institut numai la salariu, care nu participau la nici o conferinta , macar in tara, care nu au publicat macar o recenzie ani in sir. Altii, mai „activi” nu au mai scris nimic dupa teza de doctorat pe care au publicat-o si raspublicat-o…Poate ca aceeasi situatie este si la „George Calinescu”.
Cu respect,
Conf. univ. Florin Muller, Facultatea de Istorie , Universitatea din Bucuresti
E nevoie de profesionisti. Acestia trebuie certificati de alti profsesionisti, care, la randul lor, trebuie certificati de cu totul alti profesionisti. Si, tot asa, pana la infinit, astfel incat sageata formata din acest sir de conventii nu mai ajunge niciodata la destinatie. Ramane suspendata in zbor.