O întrebare pentru cel reales
- 17-12-2009
- Nr. 505
-
Liviu CANGEOPOL
- Politic
- 3 Comentarii
De ziua lui onomastică, Moş Nicolae l-a lepădat în ghetuţele sparte ale electoratului român tot pe Traian Băsescu, cîştigător la un fir de mustaţă de contesă în faţa contracandidatului PSD, care s-a străduit cît a putut să interpreteze rolul lui Ionică cel prost din basmul genialului humuleştean, fără a reuşi să fie mai mult decît el însuşi. Pînă la o numărătoare mai consistentă a voturilor, Mircea Geoană, mînat de familie şi de euforia asistenţei, s-a declarat învingător şi a ţopăit ca un apucat pe scena partidului, mulţumind celor care l-au ajutat să ajungă acolo. Din păcate pentru el, nu ajunsese prea departe. În timp ce Gigi Becali pregătea cinci camioane de şampanie la gheaţă, o veste vînătă s-a abătut ca un arc voltaic asupra partidului infracţional-socialist: potrivit numărătorii efectuate de BEC, în ciuda sondajelor organizate de moguli la ieşirea de la urnă, Traian Băsescu a cîştigat alegerile prezidenţiale şi va mai călări un cincinal năbădăios gheaba patriei eliberate. Niciodată n-a mai fost scumpa noastră ţărişoară atît de judicios împărţită între două cete de comunişti democratizaţi pe genunchi. Jocul procentelor trimite cu gîndul la realitatea americană, unde confruntarea dintre partidele tradiţionale este decisă de marja cîtorva procente dubioase. S-ar putea […]
… decît cel al D-nei Carmen Muşat (am postat şi acolo, cu nedumerire, cîteva cuvinte).
Subscriu la cele afirmate de „Monitor” şi îmi permit a formula o soluţie pe care o văd pentru România: un nou partid politic debarasat de (ex)comunişti, întemeiat pe credinţa creştină şi pe valorile liberalismului.
Aveam nădejdi la intelectuali precum Mircea Platon sau Ovidiu Hurduzeu (discursul actorului Dan Puric e prea patetic), dar nici dl Ion Coja nu-i foarte departe de vederile mele (mai puţin pigmentul naţionalist!).
Vă propun tuturor să medităm pentru schimbarea politicii actuale, profitînd şi de reuşita referendumului promovat de T. Băsescu.
Corect!
Felicitari domnule Cangeopol!
Am mare placere sa va citesc.
Felicitari d-lui Cangiopol pentru ca, desi dezamagit de rezultatul recentelor alegeri si de mandatul aproape expirat al presedintelui reales, a avut taria de caracter si onestitatea sa faca o analiza pe cat de succinta, pe atat de pertinenta si obiectiva a momentului politic romanesc actual. Si toate astea pastrandu-si nu doar spiritul critic, ci si sarcasmul de un bun gust incontestabil, fara ranchiunile si frustrarile abia disimulate cu care colegii d-niei sale de rubrica isi insotesc tentativele analitice nu pe de-antregul reusite. Nadajduiesc ca acest mod de reconsiderare a unghiului de abordare a evenimentelor la care am fost martori, ca si a celor care urmeaza sa se produca sa fie contaminant pentru ceilalti cronicarii politici ai O.C. si nu numai.