O istorie a romanului de la Ramayana la Don Quijote
Afirmarea unui supragen
- 21-08-2008
- Nr. 437
-
Şerban AXINTE
- ISTORIE CULTURALĂ
- 4 Comentarii
Mirela ROZNOVEANU Civilizaţia romanului. O istorie a romanului de la Ramayana la Don Quijote Editura Cartex, Bucureşti, 2008, 320 p. Mirela Roznoveanu, eseistă de mare calibru în anii ’80 şi ’90 şi rezidentă din 1991 la New York, este autoarea cărţii Civilizaţia romanului. O istorie a romanului de la Ramayana la Don Quijote (Editura Cartex, 2008), unul dintre cele mai importante studii dedicate romanului universal. Vorbim despre o lucrare ştiinţifică înzestrată cu multiple valenţe autoscopice, care-şi află identitatea odată cu scrierea textului sau cu înaintarea în lectură, scriitoarea fiindu-şi sieşi hermeneut. În „Introducere“, Mirela Roznoveanu îşi face cunoscută ipoteza de lucru, conform căreia toate civilizaţiile sau culturile şi-au gîndit în mod diferit arhitectura epico-narativă, romanul, nefăcîndu-l totuşi inaccesibil nouă, pentru că, iată, îl putem recunoaşte. Cercetătoarea consideră că, „în traseul ei temporal, umanitatea a conservat şi perfecţionat un mod romanesc de creaţie şi gîndire. Toate acestea s-au perpetuat în intenţiile universal-actualizate ale autorului: ilustrarea unor adevăruri cruciale ale lumii sale printr-o arhitectură epică în cel mai înalt grad reprezentativă pentru orizontul estetic şi spiritual al acestei lumi“. Astfel, putem înţelege ce este de fapt „civilizaţia romanului“: afirmarea existenţei perpetue, în întreaga istorie a culturilor umanităţii, a unui supragen „cu […]
Bravo, Serban!
Bravo, Serban, pentru articol. E clar ca paginile ‘Observatorului cultural’ ti se potrivesc cel mai bine, dintre toate locurile unde ai publicat pana acum.
Dl. Şerban ne face o surpriză densă, pertinentă şi arguţioasă. Suntem bucuroşi de apariţia acestei lucrări de o luminoasă erudiţie şi parturientă ofertă intelectului doritor de informaţie pe cât de genuină pe atât de avizată, după cum ne-a obişnuit Mirela Roznoveanu. Felicitări autoarei şi strângeri de mână autorului articolului, cel ce îmbie cu tact la lectură şi reflexie.
De acord cu acest comentariu asupra lucrarii scrise de Mirela Roznoveanu. Desi nu sint de specialitate
am parcurs aceasta detaliata lucrare si pot spune de departe ca este mai mult decit si-a propus autoarea. Este o carte de referinta cu un continut foarte bine documentat, cu trimiteri foarte precise, este o mica enciclopedie daca vreti. Sint convins ca foarte curind aceasta carte va fi pe masa fiecarui student studios si profund in calea cunoasterii adevarului istorico-literar.
Cu convingerea ca vom fi din nou surprinsi de autor, nu imi pot exprima decit felicitarile sincere pentru autor.
stelian plesoiu