Observator Lyceum la MNLR

  • Recomandă articolul

Vineri, 12 mai, ora 18.00, va avea loc o primă ediție a întîlnirilor Observator Lyceum, un proiect inițiat de revista Observator cultural, cu scopul de a crea o platformă de comunicare între scriitori români contemporani și cititori aflați la început de drum.

 

Pentru început, în cadrul Observator Lyceum vor fi invitați scriitorul Octavian Soviany – laureat al primei ediții a Premiului Observator Lyceum, pentru romanul Moartea lui Siegfried (Editura Cartea Românească) – și sculptorul Mircea Roman (care a realizat trofeul Observator Lyceum 2017). Aceștia vor discuta cu elevi de la cîteva licee din București, unii dintre ei membri ai juriului care acordă Premiul Observator Lyceum, inițiat în 2016 și decernat în cadrul Galei Premiilor Observator cultural. Pe baza nominalizărilor de la categoria „Proză“, elevii și-au ales cartea și autorul preferați: în 2016, cîștigător a fost Octavian Soviany, iar în 2017, Vlad Zografi, cu romanul Efectele secundare ale vieții (Editura Humanitas).

 

Octavian Soviany (născut 1954, Brașov) a debutat în 1983, la Editura Dacia, cu placheta de versuri Ucenicia bătrînului alchimist. A scris proză, poezie, teatru, eseu, printre ti­tlurile cele mai cunoscute numărîndu-se Textele de la Montsalvat (Axa, 1997), Cartea lui Benedict (antologie, Vinea, 2002), Pulberea, praful și revoluția (Casa de editură Max Blecher, 2012), Scrisori din Arcadia (Paralela 45, 2005) (nominalizat pentru premiul de poezie al USR pe anul 2005), Dilecta (Cartea Românească, 2006) (nominalizat pentru premiul de poezie al USR pe anul 2006), Viața lui Kostas Venetis (Cartea Românească, 2011), Arhivele de la Monte Negro (Cartea Românească, 2012), Textualism, postmodernism, apocaliptic (Pontica, 2000-2001), Experiment și angajare ontologică: eseu despre opera lui Marin Mincu (Editura 100+1 Gramar, 2002). Cărțile sale sînt traduse în limbile engleză, franceză, maghiară, germană, poloneză. A obținut numeroase premii, printre care amintim Premiul pentru proză la Gala Premiilor Radio România Cultural pentru romanul Viața lui Kostas Venetis (2012), Premiul Observatorul cultural pentru poezie pentru volumul Pulberea, praful și revoluția (2013).

 

Mircea Roman (n. 1958, Băiuț, Maramureș) a absolvit Școala de Arte din Baia Mare, în 1977, iar în 1984, cursurile Academiei de Arte Plastice „Ion Andreescu“ din Cluj. Este membru al Uniunii Artiștilor Pastici din România și președintele Filialei de Sculptură. A cîștigat Premiul pentru Sculptură al Trienalei de la Osaka, cel mai mare premiu de acest fel din lume. A obținut numeroase premii de-a lungul carierei sale: Medalia de Aur a Uniunii Artiștilor Plastici din Republica Moldova, Premiul „Atelier 35“ pentru sculptură, Premiul „Delphine Studio“ din Londra, Ordinul Serviciul Credincios în Grad de Ofițer. A participat la numeroase expoziții individuale și de grup, la saloane de artă naționale și internaționale.

 

Evenimentul de pe 12 mai va fi primul dintr-o serie de întîlniri lunare pe care revista Observator cultural le va organiza între liceeni și scriitori români contemporani, din dorința de a încuraja lectura în rîndul tinerilor şi de a aduce literatura română contemporană în imediata realitate a tinerilor de azi. Intrarea este liberă, organizatorii dorindu-şi o participare cît mai consistentă.

Adaugă comentariu

object(WP_Term)#13241 (11) { ["term_id"]=> int(19326) ["name"]=> string(7) "Nr. 901" ["slug"]=> string(6) "nr-901" ["term_group"]=> int(0) ["term_taxonomy_id"]=> int(19326) ["taxonomy"]=> string(7) "numbers" ["description"]=> string(0) "" ["parent"]=> int(0) ["count"]=> int(31) ["filter"]=> string(3) "raw" ["term_order"]=> string(1) "0" }