Obsesia incertitudinii
- 26-11-2010
- Nr. 552
-
Paul CORNEA
- Focus
- 2 Comentarii
Mărturisesc din capul locului că titlul sub care se aşază masa rotundă organizată cu ocazia prezenţei lui Norman Manea la Bucureşti, în cadrul Tîrgului Gaudeamus, m-a contrariat. Dar sînt gata să admit că o denumire adecvată trebuia să fie cuprinzătoare, incitantă şi oarecum enigmatică. Fiindcă nimic nu întărîtă, nu antrenează mai mult la o dezbatere decît ceva tainic ori imprecis. În ce mă priveşte, înţeleg „obsesia incertitudinii“ ca trimitere spre o viziune a lumii axată pe interogaţie, ca o exigenţă de a chestiona lucrurile considerate drept sigure, invulnerabile sau incoruptibile, scoţînd la iveală fragilitatea, ori efemeritatea ori zădărnicia lor. O înţeleg ca un efort de a refuza clişeul, de a denunţa stereotipia, gîndirea leneşă, hrănită de mituri şi prejudecăţi, atît în discursul cotidian, cît şi în discursul înţelepţilor (care cînd o fac boacănă sînt mult mai primejdioşi decît oamenii de rînd). Şi cu toate astea, sintagma menţionată transmite o ambiguitate, care tulbură imaginea scriitorului. El trăieşte desigur printre şi cu incertitudini, ca toată lumea, în acelaşi timp însă, ca toţi marii intelectuali pe care-i admirăm şi pe care îi explorăm cu speranţa de a vedea, cu ajutorul lor, mai adînc şi mai departe, Norman Manea este posesorul unor certitudini trainice. […]
Se va găsi, poate, o ambasadă, care să organizeze şi vizita dlui. Paul Goma în România, dacă USR nu-i în capabilă. Pentru a completa-o pe cea a lui Norman Manea. Spre a ne limpezi. Căci şi unul şi celălalt spun, prin vocile a două temperamente acelaşi lucru. Nefiind mai puţin antiromân decât antisemit, Paul Goma evidenţiază ideea că, prin exclusivismul şi intransigenţa dovedite faţă de diversitatea etnică, în cumpenele istorice ale reaşezării valorilor, spăimântat de înstrăinare, naţionalismul devine autodefetism, auto-antinaţionalism. Dar, dacă a face politică înseamnă a gestiona câmpul valorilor, moralistul trebuie să accepte că nu numai adevărul şi frumosul sunt subordonate politic ci şi binele judecăţii vii, sănătoase. Ştim sau nu, fiecare dispunem de-o asemena ambasadă.
Profesorul Paul Cornea este exemplu de echilibru, moderatie si bun gust, un om placut, sarmant, cu care sa tot stai de vorba. Din pacate, aschia a sarit cam departe de trunchi, fiul sau, Andrei Cornea, nu-i seamama deloc.
PS De ce domnul Paul Cornea nu si-a publicat acest text in revista „22”? Pai, daca revista „22” e atat de ocupata cu Basescu, cum sa mai fie loc pentru Norman Manea – pe care cei de la „22” l-au neglijat cat a fost la Bucuresti!?