Opoziţia în (post)democraţie
- 02-03-2012
- Nr. 614
-
Cristian PÎRVULESCU
- Actualitate
- 4 Comentarii
Evenimentele din ultimele două luni, de la mişcarea indignaţilor din Piaţa Universităţii la greva opoziţiei parlamentare, arată că opoziţia – atît cea politică, cît şi cea civică – a intrat într-o nouă etapă de evoluţie. Atît practica, cît şi teoria opoziţiei s-au adaptat noului context societal generat de criză, dar şi de evoluţia tehnologică. Pe de o parte, conceptul opoziţiei trebuie substanţial revizuit pentru a se adapta unei teorii a opoziţiei politice în democraţiile postindustriale, pe de altă parte, practica opoziţiei, mai ales a celei civice, se îmbogăţeşte cu noi revendicări şi foloseşte cele mai noi tehnici. În aceste condiţii, cît de mult poate ocoli o majoritate guvernamentală consultarea opoziţiei? Cît de mult poate fi ignorată opoziţia într-o democraţie reprezentativă? Și, mai ales, care sînt riscurile respingerii violente a opoziţiei? Căci, oricare ar fi opoziţia, pentru ca o democraţie reprezentativă să funcţioneze, aceasta trebuie recunoscută ca parte legitimă a comunităţii. Or, dacă actuala majoritate, atît de greu şi imoral formată, refuză dialogul politic sau civic, este pus în discuţie un principiu al democraţiei reprezentative – îndreptăţirea opoziţiei –, dar totodată sînt create condiţiile pentru un derapaj postdemocratic. Dacă într-o tradiţională democraţie reprezentativă opoziţia se putea constitui într-o […]
roman petru
De ce crezi d-ta ca Pippidi si Parvulescu se compromit atacand Puterea? Atunci cand criticau PSD, pentru derapje, era O.K., dar acum cand fac acelasi lucru nu mai sunt? Sunt credibili cei acre sustin actualul regim, Puterea, si a sta in mod interesat? Vezio sinecurismul fara precedent in postdecembrism. Mi se pare, fara a va jigni, ca sunteti total partinitor, in acest caz. Opozitia promite, si pe aceste promisiuni trebuie judecata, o reconsiderare a practicii politice autohtone.
Stimate van kiparos, revin in primul rind pt a-mi cere scuze celor care au protestat in Bucuresti si in alte localitati descriindu-i asa cum i-am descris fara sa fac precizarea ca ma refeream doar la o parte din ei ( care de altfel au tot dreptul sa protesteze si de care sant cu tot sufletul alaturi de ei) . Insa continui sa cred ca nu cu lozinci vulgare, nu cu resentimente si mai ales nu violenta verbala si fizica se poate schimba ceva in bine . Realitatea e ca am avut un acces de ” elitism” de care imi e rusine .Interventia d-voasta a fost ca un dus rece si pt asta va multumesc . Probabil ca inca sunt sub influenta impactului colosal pe care l-a avut acest protest frumos ,curat, fara urma de agresivitate (nici verbala si nici fizica )asupra mea . Mesajele protestatarilor in proportie de aproape suta la suta erau de stanga iar la guvernare era Partidul Socialist Spaniol a lui Zapatero ! Iar acum la guvernare se afla dreapta spaniola care a castigat cu o majoritate cavarsitoare !!!! Paradoxurile istoriei! Cateva observatii : nu inteleg cum din scurta mea interventie ati ajuns la concluzia ca pledez pt partid unic ; formularea d-voastra , citez ” banditismul clicii istalate anticonstitutional ” e una agresiva ,deligitimatoare si care impreuna cu alte cateva mici formulari nefericite nu fac deloc bine remarcabilei d-voaste interventii ; prima mea inteventie se dorea mai degraba o expresie a totalului meu dezacord cu autorul articolului , multa vreme reprezentant veritabil al societatii civile si care mai nou , impreuna cu d-na Pippidi si altii se situeaza de partea uneia din „tabere”.
Sa auzim de bine!
D-le Roman Petru , cred ca sunteti mult prea sever , eufemistic spunand, cu autorul articolului.Nu m-au interesat miscarile de protest din Spania si cu atat mai mult cele din Piata Sol. Am vazut ironii ale grecilor la adresa protestatarilor de la Bucuresti si chiar un fel de bilant al ciomagitilor din Atena vs al celor din Bucuresti. Pana la urma ce au facut grecii cu falanga lor impaunata?Au plecat acasa , lasand poate cativa observatori , la primul semnal al pomenei intinse de Angela , cei ramasi avand rolul de a monitoriza saculetii cu aur , sa nu ia alta directie (de parca ar fi in stare sa dezlege itele !)
Protestele romanesti anti-Basescu si anti-PDL , dar de fapt tinta fiind cam toata clasa politica postdecembrista , nu s-au materializat doar in capitala , ci in cam toate orasele din tara , relatarile radio-tv fiind din orasele mai mari . Proteste au fost si inca sunt si in localitati mai mici , insa relatarile tv/radio au si ele un buget alocat unor asemenea evenimente.
Problema care o puneti dv. este a intrecerii intre doua centre ale protestelor , din spatii diferite , dar si cu aratatati cu degetul de facturi cu totul diferite: unii fiind nemultumiti de masurile de austeritate , cum cred ca a fost cazul celor din Spania , iar altii revoltati de incompetenta si banditismul clicii instalate anticonstitutional in administrarea tarii , la aceasta stare de lucruri ajungandu-se doar lui Basescu , \”emanatul\” care a stricat ordinea fireasca a lucrurilor, austeritatea fiind inghitita , cam greu , dar acceptata.
Nu stiu cat de cultivati in ale politicii erau cei din Piata Sol , aici , in Romania , oamenii din cele mai diferite categorii sociale si cu grade de instructie mai mult sau mai putin lustruite , sa nu zic lustrate , isi scandeaza pasurile.Reactioneaza prin blamarea clasei politice , in general , dar in special vor sa dea jos clica Basescu-PDL. Asta nu va place? Vreti ca populatia adusa la sapa de lemn sa fie alaturi de niste hoti?Vreti iar un partid unic , cu un cel mai iubit fiu al poporului ?Belarus va convine?
Nu stiu care sunt circumstantele dv. de ati protestat in Spania , dar si in Romania este loc de proteste si sunt si aici tinte ale dispretului , urii si sperantei in condamnari , nu cu suspendare , ci cu executie , la ani grei de gherla , una dintre ele fiind chiar presedintele in\” exercit\”.
Cat despre cultura cuiva , este greu sa te pronunti citind cateva articole .
Dar de fapt noi ne legam de cei din media , sau de cei care s-au instalat in a ne jecmani si a ne vinde ca sclavii unora mai bogati?Va astept , sa va instalati cortul si in fata Palatului Cotroceni!
Scrieti ” aiurea in tranvai ” daca folositi cuvintul ” indignati ” in legatura cu cei care au manifestat in Piata Universitatii ca si cum ar exista o similitudine majora intre ei si” INDIGNATII” din Piata Sol din Madrid . Am fost al doilea ” indignat ” ( dupa cel care a initiat pe facebook miscarea „) din piata Sol si am fost prezent in fiecare zi pina la ultimul cort care a fost strins . Dumneata vrei sa sa dai o importanta exceptionala a ceea ce s-a intimplat la Bucuresti cand de fapt e vorba doar de o manifestatie penibila , vulgara la care au participat oameni dezavuati , resentimentari, lipsiti de o minima cultura politica .Ce legatura au ei cu opozitia ?? Poate ca dumneata ai!! In definitiv te-ai imbarcat in caruta usl cu tot bagajul intelectual saracut pe care il ai . Oricit vei incerca in viitor nu vei reusi niciodata sa-ti „cureti” numele de asocierea cu Antonescu si Voiculescu . Nemaivorbind de oroarea de a asocia Pro Democratia de aceste nume