Orice cuvînt ştie ceva despre cercul drăcesc
Discurs rostit la primirea Premiului Nobel pentru Literatură, Stockholm, 2009
- 10-12-2009
- Nr. 504
-
Herta MÜLLER
- Internaţional
- 18 Comentarii
– Ai o batistă, mă-ntreba mama în fiecare dimineaţă la poarta casei, înainte să ies în stradă. N-aveam. Şi pentru că n-o aveam la mine, mă întorceam iar în cameră şi-mi luam una. Dimineaţa n-aveam niciodată batista la mine, fiindcă în fiecare dimineaţă aşteptam această întrebare a ei. Batista era semnul că dimineaţa mama mă ocroteşte. În ceasurile şi treburile cotidiene de mai tîrziu, eram pe cont propriu. Întrebarea ai o batistă era o tandreţe indirectă. Una directă ar fi fost jenantă, aşa ceva nu exista printre ţărani. Iubirea se deghiza în întrebare. Doar aşa putea fi rostită sec, pe ton poruncitor, ca şi cum s-ar fi referit la o manevră curentă din procesul muncii. Faptul că-mi vorbea cu asprime chiar sublinia tandreţea. În fiecare dimineaţă eram la poartă, o dată fără batistă şi-o a doua oară cu batistă. Abia apoi ieşeam în stradă, ca şi cum, odată cu batista, o aveam cu mine şi pe mama. Douăzeci de ani mai tîrziu, eram de mult doar eu singură la oraş, traducătoare într-o fabrică de construcţii de maşini. Mă sculam la cinci în zori, la şase şi jumătate începea lucrul. Dimineaţa, sunetele imnului din difuzor răsunau în întreaga curte a […]
inca nu-mi dau seama unde, dar sunt convins ca undeva in acesta articol se afla originea refrenului 🙂
În Banatul copilăriei mele pe la începutul anilor 50, batista se numea „cârpa mică”.Locuiam lângă biserica din sat şi eram veşnicul abonat al cortegiului funerar care ducea mortul de la biserică la cimitir în calitate de diac.La sfârşit primeam şi răsplata : un colac şi o „cârpă mică”
daca ar putea vorbi….
dar pre cum o batista trebuie (putea fi) spalata, nemai fiind colt liber, lafel si sufletul se reinoieste,sau are nevoia de reinoire, reinviere, redevenire. Cu acelasi drept al batistei, avem dreptul de a ne reinoi o opinie.
Trista soarta a batistei ca a fost inlocuita cu batista de hirtie, care se arunca pur si simplu???? Ce se intimpla cu noi daca ne aruncam de fiecare data cind nu mai incape nimic in paharul prea plin??? Revenim mereu si mereu la tabula rasa? sau avem dreptul de a revendica neajunsurile, fara a fi condamnati pt incercarea de revendicare…..
7 decembrie 2009. Trei ani de cind prietenul meu a ales sa plece de pe lumea asta. In mai, anul asta, revenita in Romania, ma intilnesc cu un prieten vechi vechi. Plateam o factura. Ma intreaba cum e in tara in care locuiesc de ceva vreme. Ma apuca plinsul. Ii zic, uite, un prieten s-a sinucis, altul are cancer… Imi curg siroaie pe fata, caut o batista de hirtie in geanta… Nu am, prima oara cind nu am, prima oara cind am nevoie. Il intreb: Ai o batista? Nu are, desigur. O femeie de la coada imi aduce o batista… Imi lasa intreg pachetelul.
Cand eram in generala si locuiam la matusa mea, inainte de fiecare examen sau olimpiada, la pragul usii, ea ma intreba intotdeauna daca am o batista. Nu aveam niciodata pentru ca nu se mai poarta batistele. Si si tusica mea imi aducea mereu o batista mica, pentru copii, cu desene sau flori iar apoi puteam sa plec.
Este un excepțional text literar pentru cei care nu au trăit în vremurile totalitarismului, în speță cel bolșevic.Pentru cai care au suportat pe cord deschis, fără să facă nici o gesticulație publică împotriva opresiunii, pentru cei care au încercat ,deci, să supraviețuiască spiritual prin diverse compromisuri, este un motiv de mare rușine ,dar și de sincer respect pentru semeni de lângă noi care au avut convingerea că ”se poate” …Sincera mea apreciere și cel mai candid respect pentru acest exercițiu de demnitate. Felicitări!
Poate ca prin ea o sa stim sa-i pretuim mai mult pe cei ce-au rezistat. Poate ca paginile scrise de ea, mangaie la ceas de iarna vesperala fara nameti, multe inimi inzapezite pe veci de dramele securistocomunistilor. Sa facem, cei ce-am trait acele timpuri fronda, sa povestim ce si cum a fost pana la moarte. Numai prin neuitare ii putem invinge.
Titlul e suficient pentru tot ce as avea de spus.
atat.
Ieri, era sa-mi pierd batista alba. Nu era stafie, era un inspector fiscal, din gura caruia am auzit cuvintele securistului : \”Are sa-ti para rau, …\”.
Impresionant, cu adevarat impresionant! Nu o sa ma refer la stilistica, la simplitatea geniala a expresiei, ci la batistele care marcheaza. Cunosc semnificatia batistelor. Intr-o comuna din Ardeal, intr-un loc din vechiul Fundus Regius, mama avea grija sa am mereu batista la mine, era un canon al diminetii… si ma miram daca alti copii nu o aveau. Batista data de mama era semn de tandrete, de ordine, de armonie. Acest articol la care lumea a renuntat, parea ca acopera haul, ca te fereste de zona crepusculara a istoriei. A fost o bucurie citirea acestui text! Multumesc, Herta!
este uriasa in exprimare.Am trait perioada de groaza comunista,dar in condeiul ei totul este mai real ,mai trist,mai ingrozitor.”Ei” mi-au mancat tineretea,cei mai frumosi ani.Sa fie blestemati toti care au ramas si toti care tanjesc pentru ce a fost!
Cat de diabolic trebuie sa te fi mursecat fiarele turbate ale aistoriei,ca sa ajungi la asemenea performante silistice ale marturisirii ! Cat de profund si devastatoare – teroarea ! Herta Muller a inaltat un magnific monument demnitatii umane,care nu poate fi infranta de nimeni si de nimic.Cum sa nu te copleseasca sentimentul mandriei si solidaritatii cand vezi ca si dintre noi rasar si stralucesc asemenea OAMENI ? Cel mai frumos buchet de imortele din gradina sufletului meu !
Am citit si au inceput sa-mi curga lacrimile , desi am fost prea mica in acele vremuri sa simt ceea ce a trait dansa , dar e mirific sa poti trai aceste sentimente doar citind ,Si din pacate pierdem acum in aceste vremuri studiul prin carti , carti care ne arata poarta spre cunoasterea noastra proprie.
Superb scrie femeia aceasta, este o mare scriitoare, Nobelul este al ei deplin. Multumesc Observatorului pentru ideea de a ne pune prompt la dispozitie acest text exceptional, in traducerea plina de maiestrie a domnului Sahighian. Ce spune ea despre limba romana este o adevarata oda, istoric de sincera. Sarut dreapta, doamna Herta!
wow, ce forta lirica!
din ce carte este fragmentul?
(Herta Müller – de citit, neaparat!)
Fara Herta Mueller Temeswar-Banat este un oras cu o limba literara mai putin. Orasul altadata pluralist, cu mai multe limbi literare, a pierdut in
” NATIUNEA Ceausista” definitiv o limbä literara, ( asa cum ea a fost prezentä 250 de ani in Temeschburg- Temeswar- Timisoara ).
” Regele se inchina si ucide”- limba literara si ..Weltliteratur.
Putini cititori in Banat-Romania mai citesc Herta Mueller in original. O victorie a NATIUNII Ceausiste … in vecii vecilor.
Superb text! Felicitari ca l-ati tradus! Felicitari domnului Sahighian pentru ingeniozitatea si acuratetea traducerii. Suna minunat in limba romana.
Bravo „Observator cultural” pentru promptitudine!