Perseverare diabolicum
- 07-06-2012
- Nr. 627
-
Carmen MUŞAT
- POLEMICI
- 13 Comentarii
Dl Tismăneanu se consideră calomniat. Recurgînd încă o dată la strategia ocolirii esenţialului, dl Tismăneanu preferă să ignore toate argumentele formulate de mine în articolul publicat săptămîna trecută în Observator cultural. Pentru că nu poate contesta evidenţa, dl Tismăneanu se agaţă de un detaliu tehnic: transcrierea imperfectă a unui foarte scurt pasaj din cartea sa, Noua Stîngă şi Şcoala de la Frankfurt (Editura Politică, 1976), preluat de mine de pe Wikipedia (ediţia românească). Explicaţia pentru diferenţele minimale între versiunea Wikipedia şi versiunea originală e foarte simplă: Wikipedia citează un articol apărut în Washington Post şi retraduce în limba română fragmentul tradus iniţial în limba engleză. Pentru orice om de bună credinţă care confruntă cele două versiuni e evident că nu e vorba de falsificare sau de denaturare a conţinutului. De fapt, dl Tismăneanu produce texte pe bandă rulantă, se lamentează delirant, amestecînd nume şi idei, fără nici o justificare logică, invocînd pseudoargumente care nu există în textul meu, într-o încercare tragicomică de a acredita ideea că orice critică e expresia resentimentului. Îl asigur că nu e cazul. Dl Tismăneanu se contrazice singur de la o intervenţie la alta, deoarece, după ce susţine că „orice modificare este frauduloasă, cîtă vreme […]
Tot respectul revistei ,,OBSERVATOR CULTURAL” si Doamnei Musat!
A spune lucrurilor pe nume nu face rău decît “răilor”
Şi totuşi avem DATORIA de-a nu uita şi de-a întreţine permanent Focul Sacru.
Adevărata problemă a acestui IICCMER este Rolul şi Rezultatele acestei Fantomatice Instituţii.
Importante sînt Desigur şi faimoasele personalităţi care au încercat şi încearcă Conturnarea veritabilelor Soluţii şi aplicarea lor concretă în Contextul României de azi.
Şi nu chiar în ultimă clipă Dacă, Ce şi Cum s-ar putea face ca această “iicmeră” să nu fie doar o “hiKmeră”, o altă găselniţă post-neo-comunistă la Devierea, Muşamalizarea şi pînă la urmă UITAREA şi Distrugerea MEMORIEI ( începută cu grijă maternă sovietică de la ’48 încoace).
În ciuda aparenţelor, marii noştri iubiţi intelectuali atît de vizibili, la modă, celebri, premiaţi şi cu burse diverse, din interior sau din-afară, cu toţii, mai mult decît banal, inocent sau pur şi simplu Fac Parte din Sistem, sînt Stîlpii, Copii, Servitorii, Soldaţii, Apărătorii, Propagandiştii LUI de Serviciu.
Vrînd-nevrînd, recunoscînd sau nu, domnul Vladimir Tismăneanu, cu defectele, metehnele şi calităţile sale nu este altceva decît unul dintre aceşti zeloşi Funcţionari.
Tocmai Aceasta este şi Adevărata Problemă !
Tocmai de aceea a spune lucrurilor pe nume, a RE-Aminti şi A PERSEVERA în a Hrăni Memoria şi Adevărul, ESTE DUMNEZEESC.
Am atras atentia ca wikipedia nu este sursa de referinta stiintifica, atat si nimic mai mult. Nu am exprimat punctul meu de vedere fata de continutul articolului. Sper sa nu fi fost inteles astfel.
Haideti, doamna Musat, v-ati luat la harta odraslele unor potentati – dvs. aveti cistig de cauza ca tatal dvs. e barosan acum, nu in anii stalinismului… Iar in chestiunea ierahiei actelor normative, s-avem pardon, nici Necuratului nu-i pasa in Ro de asa ceva, cu exceptia faptului ca invocarea principiului argumenteaza, la nevoie, o anume pozitie de forta. Dl. VT plateste acum pentru ca ani de zile i-a jucat tontoroiul filosofic lui Basescu si a folosit institutia publica ca pe tarlaua lui tatine-su. A venit Ponta, un ideolog de mare clasa (cred ca a VII-a sau a VIII-a de gimnaziu) si l-a dat pe VT jos. Iar dl. MM, un lingau mai straveziu decit VT, s-a sesizat ca e in board-ul ICR si numa’ odata ce sa rasuceste useleu’ si ii scoate de acolo pe toti… Caci si ICR s-a transformat tot intr-o mica sueta basista, unde, cine-l pupa frumos, sa nu-l gidile, pe Basescu, primeste burse, granturi de mobilitate, expozitii si toate halea… Iertati-ma ca m-am exprimat oleaca popularos, ca la wiki, si mai putin „adornist”, dar sintem pe net si asta place.
CITIŢI ATENT, DESCHIDEŢI OCHII, ŞI PUNEŢI-VĂ PROPRIA MINTE LA TREABĂ
Îndrăznesc să reaşez aici ultimul comentariu trimis în ultima clipă la precedentul articol de şi despre IICMER şi Tismăneanu, pe care cu siguranţă nu l-au citit prea mulţi şi nici poeţii.
« « « « « « « O MICĂ RĂUTATE CARE ŢINE LOC DE DRĂGĂLĂŞENIE » » » » »
REALITATEA, POEZIA şi NELĂMURIREA cu NELĂMURIRILE
Pînă la urmă şi pînă la urmă tot nu ne-aţi spus Domnilor ce sex are IICMER-ul ăsta sau dacă-i mai curînd pur şi simplu doar o IICMERĂ ???
Toate bune şi frumoase, dar tot n-am lămurit-o pînă la urmă.
Tot aşa am rămas cum sîntem din naştere, Poeţi.
UITE-AŞA alergăm noi după iepuraşul cu pricina pe Valea-aceea din Basmul calului înaripat şi încă mai sîntem în viaţă tot povestind basme, braşoave, snoave şi ghicitori.
Ce tare ne mai place nouă s-o luăm razna frumos !
Dar ce mai contează restul ! « « « « « « « « « « « » » » » » » » »
REVenind la zi :
celor care doresc lămuriri şi lămurirea întru detalii, texte, citate, mesaje revoluţionare, doctrine şi alte curente ideologice de tip neo-marxiste, moderne şi abscons subtile multi-funcţionale şi divers-deviaţioniste întreţinînd permanent un halou de abureală perversă în ciuda unor adevăruri şi detalii abil strecurate ca explicaţii şi sensuri esenţiale, nu este neapărat nevoie să facem apel la textele realist-marxist-leniniste ale fostului tovarăş Tismăneanu Vladimir, publicate în anii 70-80, ESTE SUFICIENT să citim noile texte, conferinţe, eseuri şi alte materiale de propagandă actuale, machiate cu străşnicie într-un limbaj iscusit la una din noile şcoli ale marxismului „redivivus” în surdină şi operat estetitic şi sexual, pregătit şi copt în universităţile occidentale şi cele americane
de tovarăşii de suferinţă şi luptă ideologică infiltraţi din anii 50-60 de către Muma noastră Rusià şi cerberul ei Moscova-Kremlin.
Cei care îşi imaginează că Comunismul a murit se înşeală AMARNIC.
NEVOIA esenţială de a CONTROLA acestă propagandă permanentă îl face pe “fostul tovarăş” azi “domn” şi pe camarazii săi îmbătaţi mult prea uşor de farmecul „domnului profesor” să fie vigilenţi şi cu replicile la zi încercînd perpetuarea deformărilor-amalgamuri de sensuri şi adevăruri redirijînd atenţia şi sensul în direcţiile atît de dorite de „dînşii”.
ADESEA MĂ-NTREB ? DAR OARE CE-AR ZICE paul goma DESPRE CHESTIA ASTA ! Dar cine mai are curajul să-i publice în România-apropourile ?!?
Cînd adevărul nu mai serveşte la nimic poezia ne mai poate salva ?
Dar oare cînd adevărul a servit la ceva ?!?
Dar poezia ?!?
Azi, acum, aici, subiect-nodul-gordian e “tismăneanu”.
Dar cine este concret acest “concept” scos din pălăria post-decembristă, CINE şi CE ???
Şi pînă la urmă RE-Alunecăm în Capcana Depărtărilor Esenţiale într-o asemenea măsură încît nici poeţii nu doresc să răspundă unor atît de simple dacă nu chiar banale dileme.
Rolul, Importanţa, Sensul, Nevoia, Realitatea acestui IICCMER devenit pentru moment centrul unei polemici de tip FANARIOT ???
Este superb să vorbim despre inorogi şi inoroage, dar poate ar fi cu mult mai inteligent chiar, dacă nu cel puţin practic, să curăţăm praf-jegul din faţa Uşii Casei Noastre !!!
Dar cine mai are azi chef să pună mîna pe mătură ?!?
Observator cultural este, totusi, o publicatie de popularizare, nu una stiintifica, asadar ce a facut doamna Musat nu este atat de grav. Wikipedia nu poate fi acceptata intr-un studiu stiintific, intrucat nu stim cine scrie si, mai ales, unele articole prezinta numeroase greseli. In schimb, o sursa ca Encarta este cat se poate de onorabila. Articolele sunt semnate si informatiile corecte. Din pacate Encarta a murit in 2009, din cauza….Wikipediei. Gloata a distrus responsabilitatea.
Celor care, desi semneaza cu nick-uri diferite, au acelasi id
Este de necrezut cum cei ce pretind ca stiu foarte bine regulile citarii academice, nu sint in stare sa faca diferenta intre un studiu academic si un articol de opinie, publicat intr-o revista. N-am pretins nici o clipa ca am scris un studiu riguros a carui tema sa fie activitatea stiintifica a dlui Tismaneanu. In plus, in articolul meu de saptamina trecuta, pasajul buclucas ocupa doar 3 rinduri. Existau, in schimb, alte citate incontestabile, care puneau in evidenta o intreaga strategie a compromisului si a dublei masuri pe care dl Tismaneanu o practica de multa vreme. „Intelectualul critic” a preferat sa deturneze discutia de la argumetele imbatabile la un citat infidel. Ca sa vedem despre ce e vorba transcriu aici, fata in fata, cele doua citate. Intii cel preluat de pe wikipedia: „Capitalismul nu poate fi nimicit prin vagi reverii, prin revolte dogmatice, prin tranziţii bruşte şi prin studii metafizice. Singura modalitate de a depăşi acest statu-quo este revoluţia socialistă, în care clasa muncitoare, condusă de Partidul politic revoluţionar, va avea rolul principal“. Si acum cel din cartea publicata de dl Tismaneanu in 1976: „capitalismul nu poate fi zdrobit nici prin reverii evazioniste, nici prin revolte sectare, nici prin salturi sau rupturi metafizice. Singura cale de depăşire a statu-quo-ului o reprezintă revoluţia socialistă, în care clasa muncitoare, condusă de partidul ei politic-revoluţionar are de îndeplinit rolul principal.” Citatul exact, cu intregul sau context, releva atasamentul dlui Tismaneanu pentru marxismul pur si dur, pentru „marxismul creator” al lui Nicolae Ceausescu, cu ale carui idei se declara atunci solidar. Problema dlui Tismaneanu nu este neaparat ca in 1976 gindea asa, ci ca acum, in 2012, incearca sa ne faca sa credem ca volumasul sau elogia gindirea reprezentantilor Noii Stingi. Nu, dle Tismaneanu, pe vremea aceea erati perfect „pe linie”, criticind evazionismul Noii Stingi. Vorba dvs., macar recunoasteti acest lucru si nu va arogati merite inexistente si atitudini anti-dogmatice doar pentru ca asa e azi de bon ton.
Anul Caragiale
Cine au fost deci COLABORATORII in NATIUNEA Ceausistä?
Pe ici pe colo?
Cariera de PCR.ist…. cvererea de intrare in PCR, admiteraea, carnetul….. mofturi ?
Ce plecaciuni a facut Dl. T in NATIUNEA Ceausista ? ce cariera ? ce meserie?
Colaborator ?
Da sau ba?
Anul Caragiale… sa se schimbe TOTUL, in principiu.. pe ici pe colo.. sa
Carmen Musat: de ce nu citati din articolele semnate de VT in Micului dicționar social-politic pentru tineret, 1981, coordonat de Virgil Magureanu? E un volumas cu coperta arginitie cat se poate de amuzant, il gasiti dvs. Sunt sigur ca si lui V Tismaneanu ii va face placere sa-si reciteasca textele din tineretea, cum altfel, revolutionara.
Stimata doamna profesor universitar doctor Carmen Musat .Aveti dreptate cind sinteti „… convinsă că cititorii Observatorului cultural au suficient discernămînt critic pentru a judeca pe cont propriu.”. Chestia e: ca sa judec pe cont propriu trebuie sa stiu la ce text al d-lui Tismaneanu va referiti. Din cate stiu,este in practica academica atunci cind facem referire la un text (mai ales in cazul unei polemici „cordiale”) ,ca citam sau nu din el , sa-l indicam in mod clar ,cu trimitere la sursa respectiva (editie,pagina,etc.). Daca e in cyberspace ,mai simplu : un simplu link si data cind a fost accesat..
Altfel spus si parafrazind pe nenea Iancu : perseverare,perseverare,da’ sa stim si noi,nu ?
Altfel ,stimata doamna profesor universitar doctor Carmen Musat, nu cred ca as putea sa-mi exercit discernamantul critic. Va multumesc.
MAJOR NO NO!!! niciodata nu mai citati de pe wikipedia stimata doamna. toti cercetatorii si profesorii vor rade de dvs! studenti la facultati serioase DE STAT pierd examene ca citeaza de pe wikipedia. se stie in mediul academic ca acest site exte o sursa de informatii pe care nu te poti baza, in care oricine poate modifica o pagina dupa bunul plac.
Doamna,nu-i mai dati atentie! Nici lu’ alalalt. Am zis!
Stimata doamna, wikipedia nu este sursa de referinta stiintifica. Pentru preluari de pe wikipedia, studentii mei pierd examenul.