A plecat o regină fericită
- 03-08-2016
- Nr. 834
-
Andrei MURARU
- Politic
- 1 Comentarii
S-a stins Regina Ana, un om care a purtat numele ţării în care nu a călcat pînă la aproape 70 de ani. O suverană neîncoronată, care rămîne, totuşi, cea mai longevivă consoartă de voievod sau de rege din întreaga noastră istorie. Ana s-a născut într-o familie aristocratică cu patru copii, dintr-un principe francez şi o mamă daneză. Dar o familie normală, modestă, în ciuda identităţii regale. În 1940, Franţa avea să fie ocupată de trupele naziste, iar familia Anei, care locuia la Paris, îşi începea pribegia prin Europa (Spania şi Portugalia), pentru ca apoi să ajungă peste ocean, la New York. Avea 17 ani neîmpliniţi. După un stagiu ca vînzătoare la magazinul universal Macy’s, Ana se hotărăşte să plece pe front, în Europa, pentru a lupta sub culorile Franţei. Avea 19 ani şi a luptat alături de familia sa de partea Aliaţilor. Tînăra caporal, cu nume regal, a condus jeepul Armatei şi a transportat sînge şi limfă pentru răniţi. Pe lîngă un icter rebel, războiul îi mai aduce, în schimb, prima mare victorie a vieţii: eliberarea Franţei şi „Crucea de Război“ a Republicii Franceze, plus gradul de locotenent. Toată viaţa, umăr la umăr L-a întîlnit pe Rege la Londra. El […]
„S-a stins Regina Ana, un om care a purtat numele ţării în care nu a călcat pînă la aproape 70 de ani. O suverană neîncoronată, care rămîne, totuşi, cea mai longevivă consoartă de voievod sau de rege din întreaga noastră istorie.”
Cascadorii rasului: Ana de Bourbon-Parma (une vraie Grande Dame, ca sa fie clar) nu a fost niciodata Regina, dar nici consoarta – avand in vedere ca termenul e destul de peiorativ in romana actuala. Calchierea dupa printz-consort e caraghioasa. Si nici suverana nu putea sa fie atata timp cat nu a avut la indemana obiectul suveranitatii – amarata noastra tzara. Ana de Bourbon-Parma nu a purtat niciodata in acte numele tzarii, posibil doar dupa anul 2000 daca i s-a emis un pasaport romanesc. Intr-un caz similar – casatoria cu un rege abdicat in exil, dupa casatoria cu Carol II, celebra Duduie si-a luat – si in acte – numele Elena princesse de Roumanie. Acum destinul le va face vecine la Curtea de Arges.