Poezii ireale din sunete. Şamanism şi avangardă
Interviu cu Sainkho Namtchylak
- 09-04-2009
- Nr. 469
-
Observator Cultural
- PROFIL
- 5 Comentarii
Sainkho Namtchylak s-a născut în 1957, într-un sat din Republica Tuva – în sudul Siberiei, la graniţa cu Mongolia –, o ţară cu aproximativ 300.000 de locuitori, cu capitala la Kyzyl şi cu 82% din suprafaţă acoperită de munţi; Tuva face parte din actuala Federaţie Rusă şi găzduieşte un monument care marchează centrul Asiei. Sainkho se trage dintr-un popor care a renunţat la peregrinări abia în urmă cu jumătate de secol: bunicii ei au fost nomazi, în timp ce părinţii săi au fost, amîndoi, profesori. Ea aparţine, prin urmare, generaţiei a doua de sedentari. A urmat studii muzicale la Institutul Gnesinsky din Moscova, pe care l-a absolvit cu teza Stiluri vocale în muzica de ritual a Siberiei. Şi-a început cariera de interpretă în cadrul Ansamblului Folcloric al Republicii Tuva, cu care a fost în turnee în întreaga lume. În 1989 a început să colaboreze cu interpreţi de jazz şi de muzică experimentală din Rusia. Un an mai tîrziu, încercarea ei de a combina muzica tradiţională cu ritmurile de jazz şi cu improvizaţia i-a adus succes la Festivalul de Muzică de la Muenster, Germania. Au urmat concerte şi participări la festivaluri de poezie şi muzică experimentală în Germania, Elveţia, Danemarca, Olanda, […]
Descrierea/proiectarea sentimentaloida e tot tezista, (vezi ingineria poetica paunesciana!), cand nu experimentezi si emotii nu numai sensuri inedite.
N-angajati teorii, daca nu va vine.
personal practic jocul în arta mea poetică, deci veniți cu producții proprii, altfel facem teorie de dragul teoriei,iar a elimina emoția din artă, înseamnă a o omorâ, nu este tezism, termen ce se plimbă pe la toate șezătorile
Intradevar, mişcarea melodică, măsura şi ritmul constituie scheletul comun al tuturor mentalurilor, puntile necesare călătoriei şamanice inter-mentale.Nu şi suficiente, demersul curativ constând în separarea şi resetarea logos-urilor intrinseci.
Nu,dle.Boris Marian, creaţia nu este o proprietate „tezistă” precum o percepeţi, ci o disponibilitate.Ludică şi experimentalistă!
allen ginsberg, din viteza computerului am scris gresit, nu va bucurati, prieteni
bune inovațiile, dar arta este o proprietate a sufletului și nu un câmp de experiențe mentale , sterule, cu tot respectul pentru Allen Ginsburg ș.a.mai puțin celebri.Adio artei gratuite care nu face decât să îndepărteze publicul.