Politizarea culturii – un pericol naţional!
- 03-09-2009
- Nr. 490
-
Observator Cultural
- Actualitate
- 4 Comentarii
Scrisoare deschisă În cei aproape 20 de ani de după schimbarea regimului comunist, un pericol major a pîndit permanent cultura din România şi pe cei activi în acest domeniu: politizarea. Continuînd un model de colaborare defectuos, datînd din timpul comunismului, unii dintre operatorii culturali şi organizatorii de evenimente (mai ales cei provenind din fosta elită comunistă) au întreţinut o relaţie de subordonare permanentă cu clasa politică, indiferent de culoarea ei, plecînd de la premisa, complet eronată moralmente, că se asigură astfel de sprijinul politicienilor sau al partidelor aflate la putere. Pe cale de consecinţă, politicienii în cauză – din nou, indiferent de culoarea politică – şi-au arogat merite inexistente, întrucît, de fapt, într-o lume normală, e datoria lor firească să investească în cultură, mai ales că o fac din banul public, nu din buzunarul propriu! Cultura şi instituţiile culturale sînt esenţiale pentru dezvoltarea oricărui oraş, mai ales a capitalei unei ţări. Integrarea europeană ne-a demonstrat – din păcate, numai teoretic, deocamdată – că instituţiile culturale trebuie să fie parte integrantă din comunitate şi să ofere, împreună cu şcolile şi organizaţiile nonguvernamentale, accesul la cultură. Modelul european de relaţie între operatorii culturali şi Stat arată beneficiile imense ale investiţiei pe termen […]
trec peste micile bădărănii, revin, unde sunt sponsorii, mogulii plini de bani delapidati timp de 20 de ani să mai scoată bănuţi şi pentru cultură, aici este problema, mirmidoane, mare literat, in toata lumea cultura are si mecenatii ei, sponsorii inteligenti. Ce are Enescu , festivalul adică, un minunat eveniment, cu politica?
Cine n-a incercat vreodata gestionarea unui festival, habar nu are cu ce obstacole se intilneste un ins care se apuca de asa ceva. Nu este de mirare ca, in numele iubirii de Enescu si de muzica, o aserie de bravi romani ar fi gata sa te scuipe intre ochi pentru ca iei apararea teatrului sau a unui colocviu – auzi acolo! – de… literatura. La noi nu poti avea toate muzele, ca te crede lumea obsedat… sexual. Risu’-plinsu’ lumii!
titlul este nepotrivit, festivalul enescu nu este o manifestare politică, este regretabil că numai statul sponsorizează acţiuni de anvergură, iar aşa zişii moguli becalizaţi la maximum nu scot un bănuţ pentru cultura acestei ţări, îi doare undeva
Oameni buni, cine ii raspunde, va rog, la „scrisoarea deschisa” doamnei noastre Modreanu? Excelenta Sa, Ministrul insusi, Papa de la Roma, Terente, Pazvante, cine?